Sztori egy csokoládés diótortáról - dió nélkül

Szeretem a csokit. De ki nem? A diót is szeretem - azt viszont már nem mindenki. Amikor pedig a csoki és a dió belekerül egy piskótaalapba, és úgy sül meg, az nagyon finom. 

Az ilyen süteményeknek nemcsak a nagymamám volt a nagymestere, hanem az egyik kollégám, aki szerintem ebben az országban az egyik legjobb cukrász: Frici barátomtól szoktam ezeket a recepteket ellesni.

Hosszú évekig dolgoztunk együtt, számtalanszor közösen találtunk ki sütiket. Persze a megvalósításban csak annyi volt a szerepem, hogy a kóstolásnál mindig ott voltam. Igaz, mindig meg is beszéltük, illetve együtt igazítottunk az ízeken. Valamikor réges-régen történt, hogy az akkori helyünkön azt mondta a tulajdonos, hogy saját profiterolreceptet szeretne és az mindenkiétől különbözzön. Persze ez nem volt egyszerű feladat, mert alapjaiban a profiterol vaníliakrémmel töltött fánkocska csokoládéba mártva. Szerencsénk volt, mert a vaníliakrémet körülbelül a hatodik próbálkozásra (ami persze ugyanannyi variációt is jelent) elfogadta a tulajdonosnő. Nade a csokikrémet harminckétféleképpen készítettük el!

Szerintem csoki és egyéb alkotórészek egy végtében ennyiszer még nem lettek összerakva.Végül kísérletünk sikerrel járt, és megszületett egy szuper profiterol.Hosszú évekig úgy hírlett, ez a legfinomabb ilyen desszert a városban...és egyébként igazuk volt.Miután a csokinak nehéz ellenállni, bevallom azon a hétvégén nem ettem semmi mást, csak ezeket a desszertpróbálkozásokat, mégis vagy másfél kilóval nőtt a súlyom.Ki érti ezt?

Hogy ebből a történetből hol a dió? Bizony én sem találom.

Csokoládés diótorta recept

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket”

Buday Péter

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...