Süss karácsonyi karamellás falatkákat Katával!

A képet látva sokaknak közeli ismerőse lehet "Juli", a Barátok közt sorozatból. A Berényi család tagját megformáló Mérai Katát azonban nemcsak a sorozatot kedvelők, hanem a színházba járók is jól ismerhetik, hiszen már több fővárosi és vidéki színházban játszott prózai darabokban és musicalekben. Azt azonban kevesen tudják a színésznőről, hogy feleség és édesanya, akinek főztjét imádja az egész család és a barátai. A rajongóinak pedig most egy különleges meglepetéssel kedveskedett: Montázs címmel jelent meg első lemeze, amelyet a Juhász Attila Jazz Quartettel közösen készített.

Imádsz főzni és a konyhában alkotni. Mi volt az első pozitív élményed anno és milyen típusú konyhát kedvelsz?
Mérai Kata: Amikor először rájöttem, hogy mindegy, mit főz az ember, csak elég bátran kell hozzányúlni az otthon megtalálható alapanyagokhoz. Semmi sem szentírás, a lényeg, hogy az ember a nyelvén érezze az ízét annak, amit éppen hozzátesz a készülő ételhez.Elképesztően izgalmas dolog alkotni!
Nem tennék kivételt egyik nemzet konyhájával sem, de nagyon kedvelem a keleti és déli fűszereket, ez mondjuk elég tág köre a fűszernövényeknek. De ha választanom kellene, akkor nagyon szeretem a fahéj, a gyömbér és a citrom ízét az ételekben.
Mi az ars poeticád a konyhában?
Mérai Kata: Mindegy hogy mit, csak legyen kinek!
Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?
Ki a kedvenc NoSalty-szakácsod?
Mérai Kata: Nem tudnék választani. Ritkán főzök, vagy sütök egy az egyben meg egy receptet. Sokkal inkább a megérzéseim után megyek és azt gondolom elég ritkán tévedek.Ez olyan, mint amikor azt mondják, „ízlés szerint", tehát a mennyiség mindig a saját fantáziádra van bízva, talán nem véletlen.Szeretem az alkotói szabadságot.
Berényi Andrásné a Barátok köztből mit főzne a gyerekeinek a NoSalty-ról?
Mérai Kata: Mindenképpen valami olcsó, kiadós és mindenki által kedvelt ételt. De ha nagyon kényeztetős a dolog, akkor valami fincsi sütit. Azt minden gyerek imádja, függetlenül attól, hogy hány éves. Mondjuk valami ilyesmit: reszelt túrós.Még ugyan ezt nem próbáltam, de ha lesz egy kis időm, mindenképpen megkóstoljuk családilag.
Mérai Kata karácsonyi karamellás falatkákreceptje, csaka NoSalty olvasóinak:
Hozzávalók:
10 dkg mézes mogyoró (apróra törve)
10 db tejkaramella (1 db 6 részre vágva)
25 dkg liszt (búza)
1/2 cs sütőpor
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
10 dkg lágy vaj
3 evőkanál tej
Karamellás falatkák készítése lépésről-lépésre Mérai Katával!
Elkészítés:A lisztet a sütőporral elkeverem. Én szeretem átszitálni, erre tökéletesen megfelel bármilyen nagyobb méretű fémszűrő. Hozzáadom a cukrot, vaníliacukrot, tojást, vajat és vagy kézzel, vagy géppel sima tésztává gyúrom. Karácsonyi sütögetésnél előfordul, hogy többféle süteményt készítünk, így én – ahogy a videón láthatjuk –, előre elkészítem a tésztát és akár egész éjszakára beteszem a hűtőbe. Jól belisztezett lapon kb. 24X40 cm-es lappá nyújtjuk a tésztát és kb 4X4 cm-es négyzetekre felvágjuk (ez pont 60 kis lapocska). Mindegyik lapra ráhelyezünk egy karamellkockát, összehajtjuk és gombócokat formálunk belőle. Az így elkészült golyókat először a tejben „megfürdetjük", majd az összetört mézes mogyoróba forgatjuk, végül a tepsire, sütőpapírra helyezve a sütő középső részébe toljuk és kb. 18 percig sütjük előmelegített sütőben 160–180 fokon. Természetesen bármivel meg lehet tölteni és bármiben meg lehet hempergetni a golyókat. Innentől kezdve már csak a fantáziánk szabhat határt. Jó sütögetést!
A családodon és a főzésen kívül másik nagy szerelmed a zene. Hogy kerültél össze a Juhász Attila Jazz Quartettel és miért döntöttetek úgy, hogy kiadtok egy közös lemezt, a Montázst?
Mérai Kata: Attilával egy kedves barátnőm ismertetett össze, mivel éppen a lemezanyaghoz kerestem „társakat". Rövid beszélgetés után azonnal tudtam, tudtuk, hogy a közös munka mindkettőnk számára jó szórakozás és izgalmas kihívás lesz. Ez az együtt töltött próbák és stúdiózás alatt be is bizonyosodott. Nem elhanyagolható pillanatai voltak a próbáknak az általam sütött sütik és töltött sóskiflik elfogyasztásai:) A fiúk szintén nagy rajongói a főztömnek.
Milyen stílusú dalok hallhatók az albumon, kiknek ajánlod és melyik rajta a kedvenc számod?
Mérai Kata:A lemezen olyan számok feldogozásaival találkozhatnak a zenehallgatók, amelyek komoly szereplői az életem egy-egy szakaszának. Aki kicsit jobban odafigyel, az betekinthet a lelkembe.:) Szerettem volna megmutatni az embereknek magamból egy olyan titkos részt, amit eddig még biztos nem láthattak. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyed zenehallgatást, szeret elgondolkodni a dalok szövegének mély tartalmán, vagy csak egyszerűen meghallgatna egy Európa kiadó- vagy egy Tankcsapda-számot jazz-köntösben. Én nem tudnék választani, hiszen akkor saját életem valamelyik pillanatát kedvelném kiemelten, számomra pedig így „gömbölyű" a dolog.
Mérai Katáról itt tudhattok meg többet, bemutatkozó, Montázs című albumáról pedig itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!