A képet látva sokaknak közeli ismerőse lehet "Juli", a Barátok közt sorozatból. A Berényi család tagját megformáló Mérai Katát azonban nemcsak a sorozatot kedvelők, hanem a színházba járók is jól ismerhetik, hiszen már több fővárosi és vidéki színházban játszott prózai darabokban és musicalekben. Azt azonban kevesen tudják a színésznőről, hogy feleség és édesanya, akinek főztjét imádja az egész család és a barátai. A rajongóinak pedig most egy különleges meglepetéssel kedveskedett: Montázs címmel jelent meg első lemeze, amelyet a Juhász Attila Jazz Quartettel közösen készített.
Imádsz főzni és a konyhában alkotni. Mi volt az első pozitív élményed anno és milyen típusú konyhát kedvelsz?
Mérai Kata: Amikor először rájöttem, hogy mindegy, mit főz az ember, csak elég bátran kell hozzányúlni az otthon megtalálható alapanyagokhoz. Semmi sem szentírás, a lényeg, hogy az ember a nyelvén érezze az ízét annak, amit éppen hozzátesz a készülő ételhez.Elképesztően izgalmas dolog alkotni!
Nem tennék kivételt egyik nemzet konyhájával sem, de nagyon kedvelem a keleti és déli fűszereket, ez mondjuk elég tág köre a fűszernövényeknek. De ha választanom kellene, akkor nagyon szeretem a fahéj, a gyömbér és a citrom ízét az ételekben.
Mérai Kata:Nem tudnék választani. Ritkán főzök, vagy sütök egy az egyben meg egy receptet. Sokkal inkább a megérzéseim után megyek és azt gondolom elég ritkán tévedek.Ez olyan, mint amikor azt mondják, „ízlés szerint", tehát a mennyiség mindig a saját fantáziádra van bízva, talán nem véletlen.Szeretem az alkotói szabadságot.
Berényi Andrásné a Barátok köztből mit főzne a gyerekeinek a NoSalty-ról?
Mérai Kata: Mindenképpen valami olcsó, kiadós és mindenki által kedvelt ételt. De ha nagyon kényeztetős a dolog, akkor valami fincsi sütit. Azt minden gyerek imádja, függetlenül attól, hogy hány éves. Mondjuk valami ilyesmit: reszelt túrós.Még ugyan ezt nem próbáltam, de ha lesz egy kis időm, mindenképpen megkóstoljuk családilag.
Mérai Kata karácsonyi karamellás falatkákreceptje, csaka NoSalty olvasóinak:
Elkészítés:A lisztet a sütőporral elkeverem. Én szeretem átszitálni, erre tökéletesen megfelel bármilyen nagyobb méretű fémszűrő. Hozzáadom a cukrot, vaníliacukrot, tojást, vajat és vagy kézzel, vagy géppel sima tésztává gyúrom. Karácsonyi sütögetésnél előfordul, hogy többféle süteményt készítünk, így én – ahogy a videón láthatjuk –, előre elkészítem a tésztát és akár egész éjszakára beteszem a hűtőbe. Jól belisztezett lapon kb. 24X40 cm-es lappá nyújtjuk a tésztát és kb 4X4 cm-es négyzetekre felvágjuk (ez pont 60 kis lapocska). Mindegyik lapra ráhelyezünk egy karamellkockát, összehajtjuk és gombócokat formálunk belőle. Az így elkészült golyókat először a tejben „megfürdetjük", majd az összetört mézes mogyoróba forgatjuk, végül a tepsire, sütőpapírra helyezve a sütő középső részébe toljuk és kb. 18 percig sütjük előmelegített sütőben 160–180 fokon. Természetesen bármivel meg lehet tölteni és bármiben meg lehet hempergetni a golyókat. Innentől kezdve már csak a fantáziánk szabhat határt. Jó sütögetést!
A családodon és a főzésen kívül másik nagy szerelmed a zene. Hogy kerültél össze a Juhász Attila Jazz Quartettel és miért döntöttetek úgy, hogy kiadtok egy közös lemezt, a Montázst?
Mérai Kata: Attilával egy kedves barátnőm ismertetett össze, mivel éppen a lemezanyaghoz kerestem „társakat". Rövid beszélgetés után azonnal tudtam, tudtuk, hogy a közös munka mindkettőnk számára jó szórakozás és izgalmas kihívás lesz. Ez az együtt töltött próbák és stúdiózás alatt be is bizonyosodott. Nem elhanyagolható pillanatai voltak a próbáknak az általam sütött sütik és töltött sóskiflik elfogyasztásai:) A fiúk szintén nagy rajongói a főztömnek.
Mérai Kata:A lemezen olyan számok feldogozásaival találkozhatnak a zenehallgatók, amelyek komoly szereplői az életem egy-egy szakaszának. Aki kicsit jobban odafigyel, az betekinthet a lelkembe.:) Szerettem volna megmutatni az embereknek magamból egy olyan titkos részt, amit eddig még biztos nem láthattak. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyed zenehallgatást, szeret elgondolkodni a dalok szövegének mély tartalmán, vagy csak egyszerűen meghallgatna egy Európa kiadó- vagy egy Tankcsapda-számot jazz-köntösben. Én nem tudnék választani, hiszen akkor saját életem valamelyik pillanatát kedvelném kiemelten, számomra pedig így „gömbölyű" a dolog.
Mérai Katáról itt tudhattok meg többet, bemutatkozó, Montázs című albumáról pedig itt!
A csirkecomb krumplival egy igazi komfortétel, amivel még bajlódni se kell sokat. Most röpke 30 perc alatt elkészült ez ételünk, hiszen egyszerre tudtuk sütni a Sencor forrólevegős ...
Sváby András családjában igazi ünnepi jolly joker a Wellington, amit ezúttal szaftos szűzpecsenyéből készített el. Mellé tejszínes-zelleres burgonyagratint és selymes borsmártást is ...
A méz helyett is használhatunk folyékony édesítőt, vagy eritritet, negyedannyi édesítőt is. Ha nagyobb a család dupla, tripla adagban is érdemes elkészíteni.
Ha van konyhai eszköz, ami tényleg leveszi a terhet a vállunkról egy rohanós hétköznapon, az a forró levegős fritőz. A Sencor legújabb, 9 literes, kétkosaras modellje pedig még magasabb szintre emeli a kényelmet – egyszerre készíthető benne akár hús és köret, külön hőfokokon sütve. Mi most csirkecombot és egészben sült krumplit sütöttünk benne, mellé pedig gyors uborkasalátát készítettünk – és közben leteszteltük, mit tud a gép a gyakorlatban.
Minden konyhai kalandban hű társad lesz a Tefal edényszettje, legyen szó a karácsonyi menüről vagy egy gyors hétköznapi vacsoráról. Ami viszont egészen biztos, hogy tökéletes meglepetés lehet a fa alá minden hobbiszakácsnak. Kipróbáltuk!
50 év felett fokozatosan csökken az anyagcsere gyorsasága, amit először a hasnyálmirigyünk érez meg. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében átgondoljuk táplálkozásunkat, és körbenézzünk a hűtőnkben. Íme, 4 olyan tiltólistás élelmiszer, ami árt a hasnyálmirigynek!
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...