A szójababolaj azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amik nem kerülnek elő napi szinten a konyhában, sőt, az is lehet, hogy sokan nem is hallottak még róla. Azonban számtalan szuper élettani hatása van, köztük a memóriaromlás megakadályozása és a szívinfarktus kockázatának csökkentése, ezért idősebbek számára kimondottan előnyös beiktatni az étrendbe.
A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos hüvelyes növény, amely Kínában és az Egyesült Államokban nagyon kedvelt, viszont nálunk kevésbé ismert. Az olaj gyártása az olajbab megtisztításával és annak kiszárításával kezdődik, ezt követően hidegen vagy melegen préselik, így kinyerve az olajat.
Egészségügyi hatásával nem lehet vitatkozni, hiszen telítetlen zsírsavai csökkentik a rossz koleszterin szintjét, ezzel párhuzamosan növelve a jó koleszterin mennyiségét.
Ezzel csökkenti az érelmeszedés, szívinfarktus és szélütés kockázatát.
Az idősek gyakran aggódnak memóriaromlás miatt, de a szójababolaj rendszeres fogyasztása a kognitív funkciókra is remek hatással van. A benne lévő ómega-3 zsírsav a szem egészségének, az E-vitamin a bőrnek, a K-vitamin pedig a csontok egészségének kedvez. Fitoösztrogén-tartalma hasonlóan viselkedik, mint a női hormonok, így enyhítheti a menopauza tüneteit.
Magas füstpontjának köszönhetően sütésre is alkalmas, de salátákhoz, pácokhoz, sütemények és pékáruk készítéséhez is felhasználhatjuk.
Még több egészségről: