Szembesülj a nyers valósággal!

Ha azt mondom, együnk nyers húst, picit mindenki visszahőköl, pedig a zamatos füstölt kolbász vagy a sonka szintén annak számít. Most elkalauzolunk a nyers húsok világába!(X)

A húsételek története egyidős az emberiség történetével. Az idők során rengeteg különböző elkészítési mód kialakult, melyeket az emberi találékonyságnak köszönhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen feladtuk volna mondjuk az ősember egy-két szokását. Az állati eredetű táplálék elsőként nyers formában került be a szervezetünkbe, a nyers hústól pedig még ma sem szakadtunk el teljesen.

Füstös ízek

A gondolat elsőre picit visszarettenthet bennünket, de ha belegondolunk, a füstölt kolbász és sonka sem számít főtt vagy húsételnek – és náluk finomabbat azért nem nagyon találunk. A füstölés az egyik legnépszerűbb módja a nyers hús fogyasztásának. Nemcsak a már említett két élelmiszert, de például más húsokat és lazacot is szokás füstölni. Ne feledkezzünk meg a szalonnáról sem, amelyet jól befűszerezve szintén a füstre szoktunk akasztani. Az eljárás előnye, hogy megőrzi a húsokban található értékes vitaminokat és kémiai elemeket, emellett pedig hosszú időre tartósítja az ennivalót.

Maki sushi recept

Ezzel rokon, picit primitívebb metódus a sima szárítás. Ez talán a legősibb tartósítási módszer, manapság még mindig használják a halak esetében, főként a skandináv országokban, Izlandon és Grönlandon. A napon, levegőn vagy fagyasztás révén történő szárítás kivonja a nedvességet a halból, és így akadályozza meg a romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A nyers valóság

De mi is a helyzet, amikor semmi ilyen előkészítési mechanizmust nem használunk, csak tényleg nyers valóságában szembesülünk a tányérunkon található hússal? A két legismertebb és legnépszerűbb ilyen eledel a tatár bifsztek és a sushi. Az előbbi nyers, fűszerezett darált vagy vagdalt marhahúsból, ideális esetben bélszínből készül, míg utóbbi nyers halat, például tonhalat használ.

Bár kétségtelenül ínyenc falatokról van szó, a fogyasztásuk nem kockázatmentes. A főzés és sütés rengeteg kórokozót, baktériumot pusztít el, ezek nélkül pedig a szalmonella és kólibacilus veszélyének tesszük ki magunkat. Épp ezért jó, ha nem vendéglőben, hanem saját kezűleg, általunk kiválasztott alapanyagokból dolgozunk.

Bélszín tatár a Gresham konyhájából recept

Mindenesetre ezek a fogások ritkaságszámba mennek, így kitettségünk elég alacsony. A nemzetközi híroldalak azonban nemrégiben beszámoltak egy olyan férfiról, aki már több mint öt éve kizárólag nyers hússal táplálkozik: Derek Nance egy rejtélyes gyomorbetegséggel való hosszas küzdelem után próbálta ki ezt a bizarr diétát, és a tünetei teljesen megszűntek. Azóta már a fogmosáshoz is csak nyers zsírt használ.

Szerencsénkre nekünk nem kell ilyen extrém megoldásokhoz folyamodnunk, de néhanapján egy tatár bifsztek nem árthat meg senkinek. Feltéve, ha megfog minket a különleges zamata.(X)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?