A „szegény lovag”: bundás kenyér

Az unokák reggelit illető kívánságai között előkelő helyet foglal el nálunk a bundás kenyér, de most, változatosságként egy édes „rokon” kerül terítékre.

A NoSalty már hírt adott arról, hogy a Könyvfesztiválon dedikálom a Nagyszülők és unokák című könyvemet, ezért most a kötetben szereplő receptek közül választottam ki egyet. Remélem, sok-sok unoka kedvence válhat belőle! Egyszerű, pár perc alatt elkészíthető reggeli, ami édesség ugyan, de nem a klasszikus értelemben vett sütemény.

Biztosan ráismernek, akik látták a Kramer kontra Kramer című filmet, benne Dustin Hoffmant, aki szívet, lelket megrázó apaszerepet alakít. Abban az emlékezetes jelenetben bukkan fel a „szegény lovag”, amikor Hoffman a konyhaasztalon ülő kisfia elől könnyes szemeit takargatja, és készíti közben a búcsúreggelit, mielőtt átadja fiát az édesanyjának. Ezt a tipikus amerikai reggelit zsemlekrokett néven is ismerhetjük, és valószínű, hogy unokáink is imádni fogják.

Bundás zsemle édesen recept

Tojás, tej, zsemle (vagy fehér kenyér), olaj vagy margarin/vaj – kinek-kinek ízlése szerint – szükségeltetik hozzá, az elkészítése pedig megegyezik a bundás kenyérével, csak a befejezés, vagyis a körítés, tálalás tér el kissé a megszokottól. A „szegény lovag” ugyanis módfelett szereti, ha fahéjas porcukorral megszórjuk, esetleg kompóttal, gyümölcssziruppal, cukrozott gyümölccsel, lekvárral, pláne mogyorókrémmel megkenve tálaljuk.

Nálunk az unásig követelt bundás kenyér mindig kiváltható vele. És hogy miért szegény lovag? Azt a nagyik fantáziájára bízom, lehet kitalálni hozzá különféle történeteket!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek