A „szegény lovag”: bundás kenyér

Az unokák reggelit illető kívánságai között előkelő helyet foglal el nálunk a bundás kenyér, de most, változatosságként egy édes „rokon” kerül terítékre.

A NoSalty már hírt adott arról, hogy a Könyvfesztiválon dedikálom a Nagyszülők és unokák című könyvemet, ezért most a kötetben szereplő receptek közül választottam ki egyet. Remélem, sok-sok unoka kedvence válhat belőle! Egyszerű, pár perc alatt elkészíthető reggeli, ami édesség ugyan, de nem a klasszikus értelemben vett sütemény.

Biztosan ráismernek, akik látták a Kramer kontra Kramer című filmet, benne Dustin Hoffmant, aki szívet, lelket megrázó apaszerepet alakít. Abban az emlékezetes jelenetben bukkan fel a „szegény lovag”, amikor Hoffman a konyhaasztalon ülő kisfia elől könnyes szemeit takargatja, és készíti közben a búcsúreggelit, mielőtt átadja fiát az édesanyjának. Ezt a tipikus amerikai reggelit zsemlekrokett néven is ismerhetjük, és valószínű, hogy unokáink is imádni fogják.

Bundás zsemle édesen recept

Tojás, tej, zsemle (vagy fehér kenyér), olaj vagy margarin/vaj – kinek-kinek ízlése szerint – szükségeltetik hozzá, az elkészítése pedig megegyezik a bundás kenyérével, csak a befejezés, vagyis a körítés, tálalás tér el kissé a megszokottól. A „szegény lovag” ugyanis módfelett szereti, ha fahéjas porcukorral megszórjuk, esetleg kompóttal, gyümölcssziruppal, cukrozott gyümölccsel, lekvárral, pláne mogyorókrémmel megkenve tálaljuk.

Nálunk az unásig követelt bundás kenyér mindig kiváltható vele. És hogy miért szegény lovag? Azt a nagyik fantáziájára bízom, lehet kitalálni hozzá különféle történeteket!

Mari nagyi

Hozzászólások (2)

pussycat

Ez tenyleg nagyon finom, en is szoktam sutni, "french toast" neven ismerven. Csak egy dolog van amit en maskeppen csinalok: a serpenyobe nem fontos olyan rengeteg olajat tenni, eleg csak egy pici mintha palacsintat sutnenk, ugy is gyonyoruen megsul es nem szivja be a sok olajat. Esetleg tehetunk egy kanalnyit a tejes keverekbe is.

catalinca

Német eredetije: Armer Ritter - innen a magyar név.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.