Még mindig ezt a szaloncukrot szeretik a legjobban a magyarok

Gondolnád, hogy egy-egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, és hogy még mindig a legretróbb íz a kedvenc?

Retró gyerekkedvenc, de sok-sok felnőtt sem tudja elképzelni a karácsonyi időszakot nélküle: igen, a szaloncukorról van szó, melyből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint egy-egy magyar háztartás évente 1 kilónyit vásárol - írja a Sokszínűvidék.

Még mindig a zselés a kedvenc

És hogy mely ízeket keresik leginkább?

A legkedveltebb töretlenül a zselés, illetve a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes szaloncukor.

Érdekesség, hogy a szaloncukor-értékesítés – a koronavírussal sújtott 2020-as év kivételével – évről évre növekvő tendenciát mutat, a Magyar Édességgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók.

Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív édességek.

Az alapanyagok ára a sokszorosára nőtt

Nem könnyű a jelenlegi időszak az édességkészítők és -gyártók számára, ugyanis egyetlen év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt. Ez pedig meglátszik a szaloncukrok árán is.

Az idei, civil kezdeményezésű „Az Év Szaloncukra” versenyre egyébként november 30-án kerül sor, ahol olyan különlegességek is felbukkannak, mint az aranygaluskás, a robbanócukros vagy vörösboros-aszalt szilvás-marcipános.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.