Svíčková, a cseh vadas

A csehek alapételének elkészítése nem egy gyors folyamat, de a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját, az biztos!

Ha Csehországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi ételspecialitások királyát: a svíčkovát (ejtsd: szvicsková)! Leginkább a vadas marhához hasonlít ez a szószos alapú étel, melynek elengedhetetlen kísérője a knédli. Piros áfonyalekvárral, egy szelet citrommal és tejszínnel tálalják. Igazi helyi fogás, vasárnapi ebéd, melyre minden családnak megvan a maga receptúrája.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“.

Először belefogtam minden segítség nélkül, ahogyan elgondoltam a sütési-főzési folyamatokat, úgy készítettem el a cseh ételkülönlegességet. Előzetes tapasztalataim alapján a marhahúst lassú tűzön, fűszerekkel, hagymával főztem meg. Miután elkészült, kiemeltem az alapléből, melyet leszűrtem, és az apróra vágott zöldségek kerültek a hús helyére. Amikor megfőttek, és az alaplé is szinte a felére csökkent, leturmixoltam őket olyan arányban, hogy ne legyen folyós a majdani öntet, és ne kelljen liszttel sem segíteni a megfelelő állag elérése érdekében. A végeredmény a férjem szerint tökéletesen hasonlatos lett a Prágában kóstoltakhoz.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Aztán mégsem hagyott nyugodni a dolog, és angol nyelvű cseh és magyar oldalakon kutakodtam a svíčková eredeti receptjéért. A legtöbb leírás szerint hosszanti irányban szalonnával tűzdelik meg a húst, melyet egy napig pácolnak, majd sütőben készítenek el. A szósz besűrítésére pedig lisztet használnak. Ez utóbbi kivételével újból elkészítettem a cseh vadast. Így jóval intenzívebben fűszeres lett a szósz, a hús pedig kevésbé puhult meg. Ettől eltekintve így is szuper fogadtatásban részesült.

Jövő héten egy másik közeli főváros, Bécs kedvenc almás rétesét sütöm meg. Addig is mindenki kísérletezze ki a saját svíčková-receptjét, érdemes!Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?