Svíčková, a cseh vadas

A csehek alapételének elkészítése nem egy gyors folyamat, de a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját, az biztos!

Ha Csehországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi ételspecialitások királyát: a svíčkovát (ejtsd: szvicsková)! Leginkább a vadas marhához hasonlít ez a szószos alapú étel, melynek elengedhetetlen kísérője a knédli. Piros áfonyalekvárral, egy szelet citrommal és tejszínnel tálalják. Igazi helyi fogás, vasárnapi ebéd, melyre minden családnak megvan a maga receptúrája.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“.

Először belefogtam minden segítség nélkül, ahogyan elgondoltam a sütési-főzési folyamatokat, úgy készítettem el a cseh ételkülönlegességet. Előzetes tapasztalataim alapján a marhahúst lassú tűzön, fűszerekkel, hagymával főztem meg. Miután elkészült, kiemeltem az alapléből, melyet leszűrtem, és az apróra vágott zöldségek kerültek a hús helyére. Amikor megfőttek, és az alaplé is szinte a felére csökkent, leturmixoltam őket olyan arányban, hogy ne legyen folyós a majdani öntet, és ne kelljen liszttel sem segíteni a megfelelő állag elérése érdekében. A végeredmény a férjem szerint tökéletesen hasonlatos lett a Prágában kóstoltakhoz.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Aztán mégsem hagyott nyugodni a dolog, és angol nyelvű cseh és magyar oldalakon kutakodtam a svíčková eredeti receptjéért. A legtöbb leírás szerint hosszanti irányban szalonnával tűzdelik meg a húst, melyet egy napig pácolnak, majd sütőben készítenek el. A szósz besűrítésére pedig lisztet használnak. Ez utóbbi kivételével újból elkészítettem a cseh vadast. Így jóval intenzívebben fűszeres lett a szósz, a hús pedig kevésbé puhult meg. Ettől eltekintve így is szuper fogadtatásban részesült.

Jövő héten egy másik közeli főváros, Bécs kedvenc almás rétesét sütöm meg. Addig is mindenki kísérletezze ki a saját svíčková-receptjét, érdemes!Gréti

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...