Svíčková, a cseh vadas

A csehek alapételének elkészítése nem egy gyors folyamat, de a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját, az biztos!

Ha Csehországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi ételspecialitások királyát: a svíčkovát (ejtsd: szvicsková)! Leginkább a vadas marhához hasonlít ez a szószos alapú étel, melynek elengedhetetlen kísérője a knédli. Piros áfonyalekvárral, egy szelet citrommal és tejszínnel tálalják. Igazi helyi fogás, vasárnapi ebéd, melyre minden családnak megvan a maga receptúrája.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“.

Először belefogtam minden segítség nélkül, ahogyan elgondoltam a sütési-főzési folyamatokat, úgy készítettem el a cseh ételkülönlegességet. Előzetes tapasztalataim alapján a marhahúst lassú tűzön, fűszerekkel, hagymával főztem meg. Miután elkészült, kiemeltem az alapléből, melyet leszűrtem, és az apróra vágott zöldségek kerültek a hús helyére. Amikor megfőttek, és az alaplé is szinte a felére csökkent, leturmixoltam őket olyan arányban, hogy ne legyen folyós a majdani öntet, és ne kelljen liszttel sem segíteni a megfelelő állag elérése érdekében. A végeredmény a férjem szerint tökéletesen hasonlatos lett a Prágában kóstoltakhoz.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Aztán mégsem hagyott nyugodni a dolog, és angol nyelvű cseh és magyar oldalakon kutakodtam a svíčková eredeti receptjéért. A legtöbb leírás szerint hosszanti irányban szalonnával tűzdelik meg a húst, melyet egy napig pácolnak, majd sütőben készítenek el. A szósz besűrítésére pedig lisztet használnak. Ez utóbbi kivételével újból elkészítettem a cseh vadast. Így jóval intenzívebben fűszeres lett a szósz, a hús pedig kevésbé puhult meg. Ettől eltekintve így is szuper fogadtatásban részesült.

Jövő héten egy másik közeli főváros, Bécs kedvenc almás rétesét sütöm meg. Addig is mindenki kísérletezze ki a saját svíčková-receptjét, érdemes!Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.