Svíčková, a cseh vadas

A csehek alapételének elkészítése nem egy gyors folyamat, de a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját, az biztos!

Ha Csehországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi ételspecialitások királyát: a svíčkovát (ejtsd: szvicsková)! Leginkább a vadas marhához hasonlít ez a szószos alapú étel, melynek elengedhetetlen kísérője a knédli. Piros áfonyalekvárral, egy szelet citrommal és tejszínnel tálalják. Igazi helyi fogás, vasárnapi ebéd, melyre minden családnak megvan a maga receptúrája.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“.

Először belefogtam minden segítség nélkül, ahogyan elgondoltam a sütési-főzési folyamatokat, úgy készítettem el a cseh ételkülönlegességet. Előzetes tapasztalataim alapján a marhahúst lassú tűzön, fűszerekkel, hagymával főztem meg. Miután elkészült, kiemeltem az alapléből, melyet leszűrtem, és az apróra vágott zöldségek kerültek a hús helyére. Amikor megfőttek, és az alaplé is szinte a felére csökkent, leturmixoltam őket olyan arányban, hogy ne legyen folyós a majdani öntet, és ne kelljen liszttel sem segíteni a megfelelő állag elérése érdekében. A végeredmény a férjem szerint tökéletesen hasonlatos lett a Prágában kóstoltakhoz.

Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Aztán mégsem hagyott nyugodni a dolog, és angol nyelvű cseh és magyar oldalakon kutakodtam a svíčková eredeti receptjéért. A legtöbb leírás szerint hosszanti irányban szalonnával tűzdelik meg a húst, melyet egy napig pácolnak, majd sütőben készítenek el. A szósz besűrítésére pedig lisztet használnak. Ez utóbbi kivételével újból elkészítettem a cseh vadast. Így jóval intenzívebben fűszeres lett a szósz, a hús pedig kevésbé puhult meg. Ettől eltekintve így is szuper fogadtatásban részesült.

Jövő héten egy másik közeli főváros, Bécs kedvenc almás rétesét sütöm meg. Addig is mindenki kísérletezze ki a saját svíčková-receptjét, érdemes!Gréti

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Gréti! Köszi a receptet, az egyik kedvencem. Én Csehországban születtem, Anyu rendszeresen készíti ünnepi alkalmakra. Nálunk hagyományosan tejszínes a mártás, liszt nem kell bele. És helyesen leírva sví?ková :) Tomi

Gréti

Szia Tomi! Hosszú í-vel és h nélkül? Utána néztem, javítottam. Igen ez a lisztezés nálam is csak akkor fordulhat el?, ha nagyon muszáj...különben szó sem lehet róla, hiszen az étel ízét is megváltoztatná! Örülök, hogy tetszik a recept! Köszi, Gréti

Törölt felhasználó

Szia Gréti! Hosszú í, hosszú á és h nélkül, igen :) Gondolom, a ch valami angol leírásból jöhetett, ?k így értelmezik a cs-t. Próbáld ki egyszer tejszínesen a mártást, függ? leszel, garantálom :))) Tomi

Gréti

Szia Tomi! Igen, én már az vagyok. Ez is tejszínnel készül. Édesanyád f?zi vagy süti a húst? Hja, és köszi a név-kiigazítást! G

Törölt felhasználó

Is-is. :) A húst el?ször jó sok vajon hirtelen el?süti. Hús ki, zöldségek be ugyanabba a vajba. Utána hús vissza (t?z ki...), a vajas zöldségekkel betakarjuk, 2 napig is pácolhatjuk f?zés el?tt. Fontos, hogy a cseh konyhában a vaj, meg a tejszín az, aminek mondjuk, nem pedig ilyen növényi marhaságok :))) Jó étvágyat!

Gréti

Szuper, köszi, legközelebb így is kipróbálom! Gréti

Lilidzso

Kedves Gréti! Azt mondja az oldal, hogy ajjaj!! :-) Nekem nem jön be a receptoldal, pedig felcsigáztad az érdekl?désemet!!! Csak én jártam így? Amúgy nagyon tetszik, kipróbálnám.

Gréti

Szia Lilidzso! Utánajártam és most már m?ködik, köszi nagyon, hogy szóltál! Mindenképpen próbáld ki! Üdv, Gréti

Hagymafaló

Szlovákiában is gyakran készítenek hasonlót, hisz a klédni ott is alap ételnek számít, és nagyon imádom! Anyukám gyakran csinált ilyet gyerekkoromban, mert már akkor is rajongtam érte. :)

Gréti

Persze, szószos hús és knédli (nálunk szemlegombóc) a környez? országokban megtalálható étel! Én is rajongok érte! Üdv, G

grobo

Még mindig nem helyesen van írva: Lásd példák: https://www.google.cz/#q=sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1

Gréti

Szerencsére nem ett?l függ az íze, ami fantasztikusan finom, de azért javítom. üdv, G

grobo

Ezzel természetesen egyetértek. Az íze a helyesírásától teljesen független, és ami azt illeti tényleg finom. A helyesírásbéli problémát pedig nem kukacoskodásnak szántam, de egy cseh gasztro oldalon is bután nézni ki a hortobágyi húsos palacsinta mondjuk "hortbagy huspalacsintának" írva.

Gréti

Valóban, ezért javítottam egyb?l a hozzászólásod után, köszi, G

mihalyova

Mi nem csak a húst öntjük b?ségesen nyakon a szafttal, hanem a knédliket is. Ki az a hülye aki szárazon mártogatja abba a minimális szaftba, ami a képeken szerepel?!

Gréti

Ha a fotón tele van öntve minden szafttal, akkor nem mutat valami jól az étel, ezért készült így a kép, hogy látszódjon, minden része. Természetesen mi sem vagyunk hülyék, hogy ne locsolnánk tele mindent az értékes, ízletes öntettel! G

Címlapról ajánljuk

További cikkek