Svíčková, a cseh vadas knédlivel recept

Svíčková, a cseh vadas knédlivel
Svíčková, a cseh vadas knédlivel
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“. Aztán még egyszer elkészítettem, most nem a saját fejem után mentem, hanem angol nyelvű cseh oldalakon kutakodtam. Mindkét variáció sikeresnek bizonyult. Az első, a főtt húsos azért, mert puhább lett, a második, a sütős-féle pedig a szószával hozta az első helyet.

hozzávalók / 6 adag

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

ajánlat

Vasárnapi vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom. A pácolást pénteken este ejtsük meg.

receptjellemzők

konyha: cseh
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas marha, szószos marhasült
Szólj hozzá!

elkészítés

A húshoz és a szószhoz

  1. A marhahúst (eredetileg bélszínből készül, de szerintem Prágában sem csinálják ebből, tehát én is az olcsóbb hátszínt választottam) megtisztítjuk, és egy jól zárható edénybe vagy hűtőzacskóba tesszük két-két tisztított és apró kockára vágott fehér- illetve sárgarépával, két deciliter vízzel és a fűszerekkel (ezekből használjunk őröltet, pl. babér és szegfűszeg is kapható így, hogy majd a szósz turmixolásánál ne maradjanak nagy darabok), a hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy egy napra pihenni.
  2. Másnap a húst letörölgetjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk minden oldalán, hogy sütés közben ne száradjon ki. Aki így is izgulna a hús puhasága miatt, az hosszanti irányban tűzdelje meg szalonnával, a neten található receptleírásokban így szerepel, Prágában viszont ezt egyik helyen sem véltem felfedezni.
  3. Egy nagy jénai edénybe fektessük a húst, öntsük mellé a páclevet, és kockázzuk hozzá a maradék zöldséget. Fedjük le az edényt, és tegyük 150 fokos sütőbe úgy 3 órára sülni. Közben forgassuk meg többször a húst, és locsoljuk is a páclével. Ha úgy éreznénk, hogy elfőtte a levét, pótoljuk azt!
  4. Amikor megsült a hús, emeljük ki a léből egy tálra, és fedjük le. A zöldségek közül vegyük ki villával a borókabogyókat, babérleveleket, és turmixoljuk össze a szószt úgy, hogy ne kelljen lisztet használni a sűrítéshez.
  5. A szószt egy közepes lábasban forraljuk össze tejszínnel. A húst szeleteljük fel.

A knédlihez

  1. Egy nagy keverőtálba kockázzuk fel a zsemléket, szórjuk meg liszttel, forgassuk át vele.
  2. Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót, borsot, ezzel locsoljuk meg a zsemlekockákat.
  3. Egy őzgerinc formát vajazzunk vagy zsírozzunk ki bőven, ebbe öntsük, és lapogassuk le a knédli tésztáját.
  4. Amennyiben nem párologtatós a sütőnk, akkor egy nagy tepsibe engedjünk félig vizet, ebbe tegyük az őzgerincet, és így tegyük a knédlit előmelegített sütőbe (vagy a már sütőben lévő husink alá) úgy 25 percre gőzölögni.
  5. Ha elkészült, borítsuk ki a gerincből, és szeleteljük fel, mint egy vekni kenyeret.

Tálalás

  1. Minden tányérra tegyünk egy-két szelet húst és három-négy szelet knédlit. Locsoljuk meg bőven szósszal őket. Díszítésként pedig szeljünk egy-egy citromkarikát, melyekre egy-egy kanál piros áfonyalekvárt és egy kevés tejszínt teszünk. A lekvárból egy kis edényben tegyünk még az asztalra, nagyon finom a szósszal és a hússal, fantasztikus az ízharmónia. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 150°C
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 13 307
elküldve: 5
receptkönyvben: 279
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 sze, 2015-03-18 23:21

Elnézést ,hogy ,,beleszólok,,, édesapám Prágában dolgozott és onnan származnak a knédli receptjeim.Ajánlom ,hogy próbáld meg pírított kiflivel,mert nagyon jó ízt ad a knédlinek. A tojásfehérjét meg felverve hozzákeverni. Attól lazább lessz a tésztája. A kelt knédlibe is pírítva keverik a kiflit.
Üdvözlettel ,Helena

marti48
Marti48 / marti48 h, 2015-01-19 15:18

Kedves Greti,

recepted nagyon tetszik, köszönettel el is tettem, nagyon szeretjük a vadast. A Martas olyan szep szinü, valoban ilyen lesz? Különben lisztet en Sem hasznalok, a turmxolt zöldsegek allaga pont megfelelö. Egyebkent ajanlom Neked Durcso receptjet, melyet kiprobaltam, es nagyon finom Volt. Egyetlen dolog zavar amit irsz: a hus nem lett igazan puha... Az emlitett Durcso-recept alapjan elkeszitett vadas viszont igen. Talan megis jobb spekelni es kis zsirt adni a sülthöz. (?) A knédlit viszont mindenkeppen ugy keszitem el, ahogy leirtad!

Üdvözöllek szeretettel: Marti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-01-19 15:32

Szia Márti!
Igen, legközelebb vagy az első ráérzésre elkészített svičhkovát ismétlem meg, amit főztem, lassan, alacsony lángon vagy megspékelem a husit és úgy sütöm sütőben. De egyáltalán ne ijedj meg, isteni puha lett így is, csak nem annyira, mint a tűzhelyen főtt, előző variáció. A szósz attól ilyen szép színű, hogy a husi is ebben sült, illetve a zöldségek is kaptak egy kis színt sülés közben. Valóban gyönyörű és nagyon finom lett! Ha nem akarsz bajlódni a fűszerbogyók kikeresésével, akkor gézbe is csomagolhatod őket, bár én úgy hiszem, jobban átjárják az ízek az ételt, ha közvetlenül találkozik hús és fűszer..., üdv, Gréti

marti48
Marti48 / marti48 sze, 2015-01-21 16:25

Szia kedves Greti!

Eddig (kiveve a Durcso-recept kiprobalasat) en is labasban paroltam a felszeletelt hust, Anyukam mindig igy csinalta. Rövid Level es a bepacolt felkarikazott zöldseggel, füszerrel együtt. En a pacba teszek hagymakarikakat is, egyben hagyott fokhagymat, citromhejat-, pici levet. A füszert en is szeretem közvetlen fözni a többivel, a kihalaszas nem okoz problemat. A közeljövöre tervezzük (het vege) a vadast, igy most nagyon jol jött ez a recept is!

Üdv: Marti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta sze, 2015-01-21 17:00

Szia Márti!
Mi ebben a hónapban Prágában és Pesten összesen vagy nyolcszor svíčkováztunk, egyszerűen megunhatatlan, főleg, hogy a leges-legkedvencebb húsomból, marhából készül. Nem tudom, hogy erre van-e valami babona, ha január elsején vadassal kezded az új évet, akkor micsoda szerencsés leszel vagy ilyesmi, de ilyet még nem csináltam soha, úgyhogy remélem jól jön idén ez a kis dolog. Jó sütés-főzést és falatozást nektek! Gréti

marti48
Marti48 / marti48 sze, 2015-01-21 17:46

Hüha, ha mas nem, hat ez mindent megmagyaraz, azaz alatamaszt! Mar most megennem a finom vadast!... Mi meg a klasszikus levest, es a benne fött Tafelspitz-t szeretjük nagyon, paradicsom martassal, ujhagymaval, es resztel krumplival ("Krudysan"), avagy soska-, alma-, torma, v. meggymartassal...

Ezt a babonat nem ismerem, mi Januar elsejen kocsonyazunk, mert allitolag ez is szerencset hoz...

Kivanok en is kellemes kulinaris elmenyeket, jo hangulattal "megspekelve"!

Üdv: Marti

817