Sütőpor vs. szódabikarbóna

Mindenkiben felmerült már a kérdés: helyettesíthetjük a sütőport szódabikarbónával, ha a receptből ez nem derül ki? Mi is a különbség a két hozzávaló között?

Előfordult már veletek is, hogy a szakácskönyv sütőport írt elő, de otthon csak szódabikarbónátok volt? Ilyenkor bizonyára elgondolkodtatok, hogy vajon kicserélhető-e a két alapanyag, hiszen elviekben mindkettőnek a sütemények könnyed és légies állagát szolgálnia. A dolog nyitja a kémiában rejlik.

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal, például ecettel, citromlével, íróval vagy joghurttal reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre. Emlékezzünk csak vissza a gyerekkori kísérletekre, amikor vulkánt gyártottunk ecetből és szódabikarbónából. Ennek a reakciónak köszönhetjük, hogy a tésztánk megfelelő állagú és textúrájú lesz. A szódabikarbóna ugyanakkor ilyen erjesztő hatású tud lenni pusztán hő hatására is, ez történik például, amikor a konyhai lefolyóba szórunk belőle, majd forró vizet öntünk rá, és így hárítjuk el a dugulást.

A sütőpor ezzel szemben szódabikarbónából és valamilyen savas por keverékéből áll, és így erjesztő hatását kétféleképpen fejtheti ki: vagy amikor megnedvesedik, és a savas illetve lúgos összetevői reakcióba lépnek, vagy simán csak hő hatására. A sütőpor tehát dupla hatású, következésképp sokkal hatékonyabb olyankor is, amikor ennivalónk nem tartalmaz elegendő savas alapanyagot.

Összességében tehát a két por hasonlóan működik, és felcserélése legtöbb esetben nem okozhat problémát. Mikor azonban a tésztánkban nincs valamilyen savas összetevő, ajánlott sütőport használnunk, mert ugyan a szódabikarbóna is beindítja az erjedést hő hatására (lásd a dugulást a lefolyóban), de savval történő kiegyensúlyozás hiányában rossz, fémes ízt produkál. És ez bizony tönkreteheti az egész desszertet.

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

Mennyi ideig tárolhatjuk a két anyagot?

A szódabikarbóna hűvös, száraz körülmények között hosszú ideig eláll, a sütőpor azonban ennél problematikusabb. Mivel mind savas, mind pedig lúgos összetevőket tartalmaz, felbontás után könnyen nedvességhez juthat, és elveszítheti erjesztő hatását. Egy-két hónapnál hosszabb ideig tehát ne tároljuk!

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy még rendben vannak-e?

Végezzünk el egy egyszerű kísérletet: vegyítsünk össze egy csipet szódaport és egy csöppnyi ecetet – ha buborékozik, akkor süthetünk vele bátran. A sütőpor esetén sima víz is elegendő. Amennyiben habzik, még működőképes állapotban van. Ellenkező esetben mehet a kukába!

{ SZAVAZAS }

(via SimplyRecipes.com)

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...