Sütimama 77 receptje

Sütimama receptjei közkinccsé lettek – köszönhetően Dés Mihály 77 pesti recept című, most megjelent gasztroregényének.

Éppen egy évvel a Pesti barokk megjelenése után új kötettel, a 77 pesti recept cíművel rukkolt elő Dés Mihály. A műfaja, saját meghatározása szerint gasztronómiai anyaregény – és valóban, más is, több is egy szakácskönyvnél: humorral fűszerezett családtörténet. A jó fűszerezés pedig, mint tudjuk, a konyhaművészet egyik alappillére. Az alappillérekről, a főzés szentháromságáról, úgymint a hagyományról, a modernségről, a kreativitásról is szó van a kötetben, amit megtámogat a konyhában érvényes tízparancsolat. Lássunk belőle néhányat: légy hű a főztödhöz, légy jól szervezett, tartsd magad az előírásokhoz, térj el az előírásoktól, add el, amit főztél! Na persze ezek az elvek nemcsak a konyha környékén helytállóak, megfontolandóak, épp ezért a hat gyereket felnevelt Dés Magda, vagyis Sütimama, a szerzőnek köszönhetően nemcsak receptjeit osztja meg olvasóival, hanem ennél jóval többet: látásmódját, hozzáállását élethez, ételhez.

A családi történetek után sorjázik a 77 klasszikus leírású recept, ahogy kell, hozzávalókkal, elkészítési javallatokkal. Gondolnánk, mivel a név kötelez, főleg sütemények szerepelnek a kötetben. De nem, előételek, levesek, főzelékek, hús- és egytálételek is – egy család mindennapi és ünnepi fogásai.

Ha maradnánk a receptformulánál, így írhatnánk le e könyv hozzávalóit: egy anya, aki mesél családi és konyhai trükkökről-titkokról, egy fiú, aki kérdez és kikérdez, együtt süt-főz a titkok tudójával, és egy unoka, Dés Marci, aki a nagyi főztjének híve, és a kötet illusztrátora.

Jelentem, a kötet szakácskönyvként jól vizsgázott. Már a bemutatón megkóstolhattuk a szerző saját készítésű, nyolcfogásos menüsorát. Ízelítőül néhány finomság: svéd gomba magyarosan, hagymás pite, mexikói tojás. Az édességek közül a szilvalekváros kifliben a lekvár is saját készítésű volt (receptje a könyvben), a túrótorta és a máktorta a hozzá fűzött történetekkel együtt tökéletes.

Jómagam már teszteltem is a hagymás pitét otthon. Erről ezt írja a szerző: „Kolosszális kaja ez: megunhatatlan, isteni és ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése…” Mottója pedig: „Érdekes, ezt még eddig mindenki szerette.” Immár én is közéjük tartozom.

Veres Mari

A könyv Facebook-oldala

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.