Stresszmentes karácsony?

A karácsony a szeretet ünnepe. Meg a veszekedéseké. A stresszé. A feszültségé. Persze lehet ezt máshogy is - de ehhez tervezni kell!

Bár a karácsony hagyományosan a szeretet ünnepe, a családterápiával foglalkozó könyvek gyakran megfogalmazzák, hogy bizony ez az az időszak, amikor a legvérremenőbb veszekedések is kirobbanhatnak a családtagok között.

Ilyenkor fokozott stresszhelyzetben élünk - feladat az ajándékok kitalálása, beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, a bevásárlás (jellemzően hatalmas tömegben), vendégek jönnek, vendégségbe megyünk. Ráadásul azokban a családokban, ahol a családtagok a mindennapokban „sikeresen” elkerülik egymást, és az egymással kapcsolatos gondjaik megbeszélését, felszínre kerülnek a problémák, hiszen most össze vannak zárva - szinte borítékolható a menetrendszerű összeveszések megjelenése. Ehhez társul, hogy a szakács/nő/, a háziasszony, aki hajnaltól estig - sokszor már napok óta - főzi a finomságokat, fizikailag és szellemileg is kimerül, és a karácsonyfa alatt már csak pihegni van ereje, pattanásig feszült idegei társaságában.

Hogyan lehetne ezt idén másképpen?

A nyugodt, békés ünnepek titka az előre átgondolás, a tervezés.

  1. Először is gondoljuk végig a korábbi évek tapasztalatait! Érdemes egy tucat emberre főzni, ha csak öten (l)eszünk a terített asztalnál? Tényleg kell a hatfogásos vacsora a nyolcfogásos ebéd után? Az ilyen túlzások nemcsak fizikailag és szellemileg megterhelőek, hanem anyagilag is - ami egy újabb konfliktusforrás lehet a családban.
  2. Készítsünk el előre mindent, amit lehet! Sőt, eleve olyan receptekkel készüljünk, amelyek nagy részét előre el lehet készíteni.
  3. Vonjuk be a családot! Ne zárjuk magunkra a konyhaajtót, biztos akad számos olyan feladat, amit a társunk, gyermekünk, szüleink el tudnak végezni. Ez a közös munka ráadásul közelebb is hozhatja a családot, hiszen a közös főzés közben nincs édesebb, mint a közös beszélgetés, a korábbi élmények felelevenítése.
  4. Fogadjunk el és kérjünk! Nem kell a teljes menüt egyedül vállalnunk, a salátát, süteményt hozhatják a vendégek is, kisebb feladatokkal biztos szívesen beszállnak.

Ha a fentieket sikerül megvalósítanunk, szert tehetünk egy nyugodtabb, kipihentebb karácsonyi ünnepre - főképp, ha nem hagytuk az ajándékok megvételét az utolsó pillanatra!

Címlapról ajánljuk

6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban meghódítja a párokat

Nyakunkon a nyár, ami azt is jelenti, hogy hivatalosan is megkezdődik az esküvőszezon. Ez ugyebár rengeteg előkészülettel jár, hiszen sokan szeretnék, ha életük (egyik) nagy napja tökéletesen és forgatókönyv szerint zajlana. A vacsora zárásának pedig elmaradhatatlan része egy gyönyörű esküvői torta, aminek nemcsak az íze, de kinézete is sokat számít. Mutatjuk, milyen esküvői tortatrendek hódítanak 2023-ban!

Balogh Lilla

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!