Strandkaja: vállalható választások

Nyár, strand, strandbüfé: szerencsére (?) itt  évek óta nincsenek nagy meglepetések. Ha nem szeretnél elnehezülve hazatérni a nyaralásból, neked szólnak tippjeink!

Szinte minden nyáron eltöltünk egy-két hetet a Balatonnál. Én az első nap végigjárom a büféket újdonságok után kutatva, aztán szomorúan veszem tudomásul, hogy az ételkínálat az elmúlt 20-25 évben nem változott túl sokat, és ha egészségesen akarunk táplálkozni a nyaralás ideje alatt, nincs túl könnyű dolgunk.

A büfék jellemző kínálata a sült kolbász, a hekk, a hamburger, a hot-dog, a lángos, a pizza, a gofri, a palacsinta és a főtt kukorica. Ezek közül a hekk és a kukorica kerülhetne rendszeresen az egészségesen étkezők étlapjára, a többi vagy túl zsíros, vagy túl cukros, vagy mindkettő.

Adunk azért néhány ötletet, hogy a lehetőségek közül melyek a számunkra kedvezőbbek:

1. Válasszuk a könnyebbet!

Hamburger helyett egy csirkegyros salátával? Ebben is van fehérje, a zsír kevesebb (főleg, ha lemondunk a sült krumpliról), és a zöldségeknek köszönhetően hozzájuthatunk vitaminokhoz és rosthoz is. Ha mégis hamburgert választunk, ne hasábburgonyát kérjünk hozzá, hanem salátát, vagy ha ez nincs, akkor még a savanyú uborka is jobb választás.

A sültkolbászt, pörköltet, babgulyást tényleg érdemes kihagyni a kánikulában, igen nehéz ételek, nem fogjuk jól érezni magunkat utánuk.

A gyerekmenükkel is bánjunk óvatosan, a rántott “dinó” hasábburgonyával nem a legideálisabb étel a gyerekeknek.

2. A strandkaják origója

Lángos - fehér liszt, bő zsiradékban sütés - sok jót nehéz mondani róla. De ha már ezt választjuk (mondjuk egyszer a nyaralás alatt), felezzünk valakivel, és lehetőleg ne a szalonnás vagy velős változat kerüljön az asztalunkra.

3. Na végre tudnánk heti kétszer halat enni

Halat enni egészséges, de sajnos a legtöbb helyen még mindig csak bő zsiradékban sütve, paprikás lisztbe forgatva szerepel az étlapon. Ettől persze még a kínálatot tekintve viszonylag jó választás, de itt is figyeljünk a köretre, sült krumpli helyett kérjünk hozzá salátát, uborkát. Szerencsére a halkínálat egyre bővül, fogast, keszeget és pisztrángot is készítenek a hekken kívül, és ha szerencsénk van, roston is megsütik nekünk.

4. Keressük a zöldséget!

A salátákból egyelőre még nem túl nagy a választék, sok helyen a paradicsom-, káposzta-, tejfölös uborkasalátában merül ki a kínálat, de egy görög- vagy cézársalátát már nem lehetetlen találni. Mindig együnk zöldséget az ételeinkhez, ha nincs más, akkor a hagyományos savanyúságok is megteszik.

5. Egy menü is lehet jó választás

Egyre több büfé kínál napi menüt, egy borsóleves, sült csirke rizzsel, paradicsomsalátával bár nem a gasztronómia csúcsa, de teljesen elfogadható ebéd lehet.

Olvastad már?

5 tipp, hogy válasszunk étteremben

6. Uzsonnára jöhet kukorica

A főtt kukorica ellenzői gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel hizlalják a disznókat is, nyilván nem lehet egészséges. De ha a lángossal hasonlítjuk össze, egyértelműen a kukorica a nyerő, ráadásul viszonylag sok rostot is tartalmaz. Ha sósan szeretjük, sózzuk meg mi magunk, de csak mértékkel.

7. Napi 6 desszert

Az édességek közül a fagyi, a jégkrém, a jégkása, a palacsinta, a gofri, a kürtöskalács, a vattacukor szinte minden strandon megtalálható. A gyerekek állandó nyafogásának pedig igen nehéz ellenállni. Nálunk az vált be, hogy naponta egy édesség van, és azt ők választhatják ki. Legyünk tisztában azzal, hogy sem a jégkrémmel, sem a jégkásával nem fognak jóllakni a gyerekek, tényleg csak desszertként kínáljuk nekik.

8. Gyümölcs mindig legyen nálunk

Őszibarack, nektarin, málna, áfonya stb. mind nyáron érik, de a strandokon csak ritkán lehet beszerezni, bár már találkozhatunk gyümölcsnyársakkal, műanyag poharakba porciózott gyümölcssalátákkal (igaz, aranyáron). Ha más ételt nem is viszünk magunkkal, gyümölcsöt mindenképpen rakjunk a táskánkba, frissítőek, jólesőek a melegben, még akár a gyerekeinkre hirtelen rátörő édességvágyat is képesek kioltani.

9. Igyunk!

A melegben sokkal több folyadékra van szükségünk, mint amikor a légkondis irodában ücsörgünk. Ne tévesszük össze a szomjúságot az éhséggel! A cukros üdítők, alkohol helyett elsősorban vízzel oltsuk a szomjunkat.

10. Mozogjunk!

Hajlamosak vagyunk túlértékelni az aktivitásunkat, de a gumimatracon vízben lebegés nem számít kemény fizikai sportnak. Persze, ha reggel futunk, majd úszunk, focizunk, tekerjük a vízibiciklit és beállunk strandröplabdázni, ehetünk többet a megszokottnál.

Címlapról ajánljuk

További cikkek