A kedvenc menzás gombócunk nyári formát öltött, hogy még jobban csússzon

A menzás, főtt krumplis paradicsomos húsgombócért mindenki odavolt már gyerekként is, azonban nyáron kicsit elhanyagoljuk, hiszen testesebb és cukrosabb annál, mint ami jólesne a kánikulában. Szerencsére mi most megalkottuk a nyári változatot!

A klasszikus retró paradicsomos húsgombóc sertéshúsból és sok cukorral készül, mi azonban most kicsit újragondoltuk a receptúrát. A kánikulanapok alatt sokan gondolni sem tudnak a gyomornak (is) megterhelő ételekre, szóval fogtuk a nagy menzás kedvencet, a paradicsomos húsgombócot, és néhány alapanyagot lecseréltünk benne, hogy nyáriasítsuk és könnyítsük.

A darált sertéshús helyett pulykát használtunk, rizs helyett pedig bulgurral gyúrtuk a gombócokat, sőt, a cukrot is messzire elhagytuk a mártásból, hogy önmagában is élvezhessük a paradicsom édes-savanyú ízeit. Nyugi, a főtt krumpli örök.

Mi kell a mártáshoz?

400 g sűrített paradicsom, 400 g konzerv paradicsom (hámozott egész paradicsom paradicsomlében), 1 közepes fej vöröshagyma (finomra vágva), 1 teáskanál fűszerpaprika, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 2 db babérlevél, 1 teáskanál lestyán, 1 ek cukor (opcionális), 1 csokor petrezselyem

Így készül a mártás:

A vöröshagymákat megtisztítjuk, majd nagyon finomra vágjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszolajon megdinszteljük, kicsit rápirítunk, majd levesszük a tűzről. A hagyma egyik felét kivesszük egy kis tálba, a másik felét a főzőedényben/öntöttvas serpenyőben hagyjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál őrölt pirospaprikát. Ha szépen összefőtt a hagymás fűszerpaprika (pár perc gyakori kevergetés mellett), felöntjük fél deciliter vízzel. Tegyük vissza a hőforrásunkra, majd főzzük össze addig, amíg a víz el nem párolog, és össze nem sűrűsödik.

Mehetnek bele a fűszerek: só, bors, babérlevél, lestyán, petrezselyem. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd ha ragaszkodunk a cukorhoz (én kihagytam, mert szeretem a paradicsom édes-savanyú ízét) adjunk hozzá egy keveset (nagyjából 1 evőkanálnyit).

Ezután mehet hozzá a hámozott egész paradicsomkonzerv is: egy krumplinyomó segítségével törjük hozzá a nagyobb paradicsomdarabokat, majd keverjük össze.

Hozzávalók a gombóchoz:

500 g darált pulykahús, 0.5 bögre bulgur (nagyjából 100g), 1 közepes fej vöröshagyma (finomra vágva), 3 gerezd fokhagyma (finomra vágva), 1 db tojás, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 ek olívaolaj (vagy kókuszolaj), 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)

Készítsük el a gombócokat:

A bulgurt egy finom szitán/szűrőn átmossuk, majd egy főzőedénybe tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, picit sózzuk, majd félkészre főzzük. Ne főzzük puhára, hiszen a gombócban is főni fog.

A darált pulykahúst egy keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, beletesszük a félretett pirított hagyma másik felét, a finomra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, sóval, borssal, egy teáskanál fűszerpaprikával fűszerezzük, majd megszórjuk finomra vágott friss petrezselyemmel. Végül a kihűlt bulgurt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. El is készültünk a gombócok alapjával.

Az alaposan összedolgozott alapot tetszőleges, de nagyjából egyenlő méretű gombócokká formázzuk és a szósszal teli főzőedénybe sorakoztatjuk őket.

Ha megtelt az edény a gombócokkal (nekem nagyjából 20 db került bele), öntsük fel a paradicsommártásos edényt annyi vízzel, hogy ellepje őket. Alacsony lángon, 45-50 perc alatt főzzük puhára a gombócokat, a felesleges vizet pedig hagyjuk elpárologni a szószból.

Kóstoljuk (ha kell még fűszerezzük), majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Önmagában friss kenyérrel, vagy enyhén sós főtt burgonyával együk.

A 'Könnyű nyári paradicsomos húsgombóc' teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek