Sonkás gulka – ismered? Szereted?

Kérdeztem unokáimat, kérnek-e gulkát, de rögtön visszakérdeztek: mi az? Mivel a sonkás tésztát szeretik, bíztam benne, hogy a gulka is ízlik majd nekik.

Na, lássuk akkor, mi is az a gulka? Akinek valamelyik felmenője szlovák vagy éppen felvidéki, bizonyosan ismeri. És ha már a szlovák konyhához köze van, nagy az esélye, hogy a krumpli valamilyen formában szerepel a receptjében. Csodákra képesek ugyanis a szlovákok a burgonyát illetően. Itt van mindjárt a sztrapacska, nem kell különösebben bemutatni. A soknevű tócsni is gyakran kerül náluk az asztalra, és krumplis gombócban sem kullognak hátul.

Gőzgombóc recept

A gulka márpedig a gombócok népes családját gyarapítja, és húsvét tájéka kifejezetten alkalmas a készítésére, hiszen a főtt, füstölt sonka és a krumpli a két fő alkotóeleme. Az ünnepi sonkamaradékot célszerű és érdemes gulkához felhasználni – megér egy próbát!

Gyerekkoromban nem volt nagy kedvencem, de mint az lenni szokott, felnőttem a gulkához is. Csak ki kellett várni az idejét. Ilyesmikről gondolkodtam, meg arról, hogy ha unokáimnak nem fog ízleni, legalább megismerik, és majd csak megszeretik egyszer.

Gulka vagyis sonkás gombóc recept

Az elkészítése nagyon egyszerű, íme, itt a recept! Titokban azért reménykedtem, hogy gombócszeretetük a gulkára is érvényes lesz, de ha mégsem, biztonságból megtartottam a főzővizet, mert abból isteni gombócleves kreálható. Természetesen benne a gombóc mi más lenne, mint a gulka.

Nem volt szükség a levesre. Azért, ha valaki kedvet kap hozzá, így készítsen gombóc-, akarom mondani, gulkalevest:

Ahhoz a vízhez, amiben a gombócokat főztük, még adhatunk a megmaradt sonkaléből is (ha nem használtuk el mindet a turbolya-, a saláta- vagy a paradicsomos krumplileveshez). Babérlevéllel, borssal (kis lestyán is mehet bele) ízesítjük, majd valamilyen zsiradékon kevés rántást készítünk, pirospaprikát adunk hozzá, hozzákeverjük a léhez, és összeforraljuk.Liszttel-tejföllel habarást kutyulunk, és a leveshez adjuk. Aki savanykásabban szereti, ecettel (kb. 1 evőkanálnyi) ízesítheti. Ha még szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.