Gőzgombóc recept

Gőzgombóc
Gőzgombóc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk!
Egyáltalán nem bonyolult az otthoni előállítása.
Jól fagyasztható, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyártani, és egy részét a mélyhűtőbe dugni. Legközelebb csak ki kell kapni a frigóból, gőzölni és kész is a finom ebéd.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Vanília szósszal még finomabb.

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Germknödel mákkal, gőzgombóc mákkal, Germknödel, vízen kullogó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
  4. A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
  5. Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
  6. Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
  7. A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 173 180
elküldve: 43
receptkönyben: 2 394
elkészítve: 61/106
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (43)

tmnora
tmnoraszo, 2014-03-29 20:39

Sziasztok! Fagyasztani kelt állapotban kell ugye,nem már készen-gőzölve.. :)

nibi65
nibi65h, 2014-05-05 11:18

nibi! Sziasztok! Volna egy kérésem! Meg tudnátok mondani, hogy mivolt az a 7 szag elen volt benne narancshéj meg so ez aszem páráság ellen de volt olyan is cicák elen is ,hogy ne menyen be a konyhába,. A mutkorába volt irva. Ha megtudnátok irni mi volt az a 7 -t meg köszöném.

kreativitás
kreativitássze, 2014-02-26 09:42

Nálunk kelt gombócként szerepel a családi szótárban.Zalán unokám kedvence a palacsintát követve.Én a gőz fölötti párolási időt csak 7 percben mérem és teljes mértékben elég ahhoz,hogy fogyasztásra alkalmas legyen,ha kissé tovább párolom őket,akkor megráncosodnak,összeesnek.

szabob
szabobcs, 2014-02-20 12:04

Nagyon jó lett, nekem 22 perc kellett, hogy megfőjenek.
Köszönöm.

Ancsa131
Ancsa131k, 2013-06-25 14:23

Kedves Petra!

Nagyon finom recept, köszönet érte! :)

Még annyit tennék hozzá, hogy akinek van otthon párolója, nyugodtan készítse el azzal! Én kicsit félve használtam erre az eredetileg zöldségek és húsok párolására kitalált edényt, de nagyon jól bevált ennél a receptnél, illetve kínai/sós gőzgombócok esetén is! :)

Kenny
Kennyszo, 2013-02-16 18:32

Feleségem kedvence, de eddig nagyon ritkán tudta fogyasztani, mert csak kevés helyen árulják a környéken, de mostantól ez nem akadály! :)

Fél adag ment a mélyhűtőbe is, így a mirelit verzió is tesztelve lesz.

Köszönjük a receptet!

toth.brigi
toth.brigih, 2012-12-31 14:05

Szia Kriszti, nekem ezekkel a mennyiségekkel elég masszív tészta lett, nem közepesen lágy :(

Solya77
Solya77v, 2012-12-30 21:59

Sziasztok!
Mi befőtt (vagy friss) szilvát vagy sárgabarackot is szoktunk bele tenni. A fél gyümölcs közepébe egy kis darált diót teszünk, hogy felszívja a fölösleges nedvességet (és amúgy is jó ízt ad). Ha savanykás a gyümölcs, egy pici cukrot is lehet bele tenni.
Nálunk is cukros dióba van forgatva a végén és fazékra kötözött gézlapon fő.

borisallai
borisallaih, 2012-08-06 12:23

hello. legyszi irjatok meg h milyen liszt kell mert megneztem minden hasonlo receptet de mindben csak liszt volt irva. akkor most sima, grizes, felgrizes ? lehet szamotokra ez egyertelmu de nekem fogalmam sincs. elore is koszi

petra
petrah, 2012-08-13 13:08

Mezei finomliszt, BL55 tökéletes hozzá.
Üdv
Petra

lilkapsas
lilkapsask, 2012-04-03 12:45

Szia Petra!

Ezer éve szemezek a recepttel, otthon már jó ideje kinyomtatva hever. Aztán tegnap elborult az elmém és "gőzgombócot akarok" hangulatom támadt.
Sajnos rohanásban voltam, úgyhogy véletlenül a megkenéshez olvasztandó vajat a tésztába zuttyintottam figyelmetlenül. Azt leszámítva, hogy így kevesebb tejet tettem bele, nekem nagyon meggyőző lett a végeredmény. Felvettük a kiscsalád gyakran elkészítendő, mosollyal ellátott receptjei közé, hálás köszönet a receptért!
Még egy tippet szeretnék megosztani azokkal, akik már farkaséhesek, vagy ahol a gyerekek alig győzik kivárni, míg elkészül. Ha sietős, én be szoktam tenni a kelesztendő kidolgozott tésztát (letakarva) a sütőbe. Épphogy 30-40 fokon csak rámelegítek (kb 2 perc), elzárom és kb fele annyi idő alatt megkel a tészta.
További jó sütést-főzést!
Üdv:
Mariann

Döme-Ádám
Döme-Ádámcs, 2012-02-23 23:28

Kedves Petra!

Már régóta szemeztem a recepteddel, s ma végre megfőztem gyerekkorom egyik kedvencét!
Igaz, anno a szüleim mindig mirelitből készítették, de nekem úgy is nagy ünnep volt, ha ez került az asztalra.
Van még egy, nem rég történt emlékem a gőzgombóccal: Pár évvel ezelőtt a szlovák Tátrában töltöttünk 4-5 napot, s sikerült oly csodás háziakat kifogni a panzióban, akik állandóan a családom kedvében akartak járni, s mindig a gyerekeim kedvenc ételeivel próbáltak kedveskedni. Egyik ilyen alkalommal megbeszélték, hogy szilvás gombócot készítenek vacsorára. Mikor este nagy örömmel hozták a gyerkőcöknek a gőzgombócot, az enyéimnek kissé lehervadt a mosoly az arcukról és döbbenten kérdezték: "Ez mi?"
Na azóta már Ők is ismerik, s mikor ma a fiam fáradtan hazaért a suliból, s meglátta a frissen gőzölt gombócot vanília öntettel, örömében körbetáncolt a konyhában, s megköszönte a finom szülinapi meglepijét!
Köszönöm én is Neked ezt a remek receptet, melybe ezúttal szilvalekvár helyett darabos meggydzsem került, s összesen 8db gombócot készítettem a leírt mennyiségből, így a gyerekkori emlékhez hasonlóan szép nagy gombócokká nőttek a gőzben.
A kérdésem az lenne, hogy ha a fagyasztóból előveszem a maradékot, akkor mennyi idővel hosszabbodik meg a gőzölés a fagyott gombócokkal?
Válaszodat előre is köszönve további jó sütés-főzést kívánok!
Ildi

petra
petrap, 2012-03-09 14:19

Kedves Ildi,
Örömmel olvastam a fenti sorokat.
Ne haragudj, én olyan rég készítettem, még fagyasztóból is, hogy nem tudok gőzölési időt mondani:-(.
Ígérem, ha legközelebb készítek, fagyasztok le belőle, és megírom utána, hogy mennyi az annyi.
Üdv
Petra

MoonLight89
MoonLight89szo, 2012-02-18 19:47

Sziasztok!
Pár gombócba Nutellát tettem a lekvár helyett, így is nagyon fini lett, bár a tészta kicsit szíjjas lett (de nem a nutellától) :)

pillecukor
pillecukorszo, 2011-07-30 21:50

Kedves Petra!
ma elkészítettem isteni finom lett, a leírtak szerint a felét le is fagyasztottam.
Itt csak annyi lenne a kérdésen, hogy amit lefagyasztok, mikor meg szeretném csinálni előtte felengedjem vagy egyből fagyasztottan mehet a gőzbe?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Gabi

petra
petrah, 2011-08-01 09:23

Gabi,
Egyből fagyasztottan mehet a gőzbe!
Üdv
Petra

marcipann
marcipannv, 2011-05-08 13:45

Sziasztok!
Én a szlovák rokonoktól tanultam,ott "párán knédli" néven futott. Én soha nem mérem ki a hozzávalókat, a lényege, hogy az állaga a kalács és a fánk között legyen. Szóval közepesen lágy. Barack és szilvalekvárral is csináljuk és cukros mákkal vagy cukros dióval esszük. A rokonaim konyharuhával lekötött fazékon főzték és korábban én is úgy készítettem, de az utóbbi idóben (a már nem használt) ún. fröcsögés gátlót (biztosan ismeritek úgy néz ki mint egy nagy ping-pong ütő, csak hálóval) használom, erre teszek egy konyharuhát és zománcozott tállal boríítom be.
Nagyon szeretjük!!

klivi
klivih, 2011-04-04 18:27

Kedves Petra!
Mindig is furdalt a kíváncsiság, hogy milyen lehet a gőzgombóc.... Felénk nem igazán ismerik, és nemhogy nem ettem, de még csak nem is láttam soha. Egészen szombatig! Akkor ugyanis rászántam magam, és kitűnő lett, minden várakozásomat felülmúlta!!
Köszönöm a receptet, azt hiszem gyakran fogom készíteni.
Üdvözlettel:
Livi

Tmea
Tmeav, 2011-01-02 16:25

Szia Petra!

Az egyik bevásárlóközpont éttermében dolgoztam 2000-ig. Ott készítettünk gőzgombócot, ott ettem először életemben, de azt úgy hozták lefagyasztva és hoztak hozzá gépet is, ami meg is kelesztette és ki is gőzölte. Persze meg volt adva hogy mennyi vizet kell beletenni és hány percig kell gőzölni. Na azóta sem ettem, viszont azóta gondolkodom rajta, hogy ki kellene próbálni ez elkészítését, mert nagyon-nagyon ízlett. Na ma meg is csináltam, de tényleg kisebbek ezek a receptben szereplő méretek az eredetinél, persze nyilván ez amiatt van, hogy egyszerre több beleférjen egy lábasba, vagy hogy ne több lábast kelljen egyszerre használni.
A nagymamám hagyott rám fém knédlikészítő formákat, olyan lukacsosakat, amelyeknek a szélét fel lehet hajtani, na egy ilyet tettem be egy lábasba szétnyitva, és így elfért rajta 4 db ezekből a kisebb fajta gombócokból, viszont nagyon finomak lettek, úgyhogy igazán örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet. Már csak annak örülnék jobban, ha lenne saját készítésű kemény szilvalekvárom, mert amit a boltban lehet kapni, annak ugyan semmi köze a szilva ízéhez...sajnos. De igazából csak ennyi volt az üröm az örömben, viszont az egész családomnak nagyon ízlett, beleértve a 65 éves anyukámat is, aki rajong a kelt dolgokért. Ő egyébként elkérte az Aranygaluskád receptjét is...:-)
Még annyi észrevételem lenne, hogy mire a harmadik adag 4-es szériához értem, az addigra ugye kelt még egy fél órát, így nagyobb és finomabb is lett a második 8, úgyhogy nem hülyeség ez a kétszer kelesztés sem.
Ja! Az étteremben mi adtuk fahéjas cukorral is, ami remekül passzol a szilvával. Persze a vanília mártás nem maradhat el róla, úgy az igazi...
Üdv
Tímea

chicaguia
chicaguiav, 2010-11-21 17:37

Sziasztok!

Én is csináltam már gőzgombócot, mielött ezt az oldalt megismertem volna. Na az megkönnyíti a pároló edényt nem birtoklók életét. Egy 2008-as Nők lapjában szerepelt a recept Bajor gőzgombóc - klasszikus recept néven. (Hogy tényleg klasszikus-e, nem tudom, és vitatkozni sem érdemes rajta, mert hamar elfogyott :) Ezen recept szerint fél kiló liszthez 1 dl tejben felfuttatott élesztőt (20 gr), 3d tejet, 2 tojást, 3 ek cukrot, 100 gr olvasztott vajat és egy csipet sót ad. Fél órát pihenteti a tésztát, majd 12-16 gombócot formál belőle, amiket újból 2szeresére keleszt. Közben egy széles lábasban felolvaszt 100 gr vajat, lepirít benne 80 gr cukrot, majd 2,5 dl tejjel összeforralja. ebbe ülteti a gombócokat kis távolságot tartva köztük. nedves konyharuhát tesz a lábat tetejére és arra a teszi a fedőt. Szelíd tűzön gőzöljük 30 percig. melegen tálalható sodóval vagy lekvárral.

miko belane
miko belaneszo, 2010-11-20 10:33

A mai Északmagyarország konyha rovatában olvastam, hogy a gombócokat kizsirozott tepsiben forróvizzel leöntve a sütőben addig kell párolni, mig a vizet teljesen felszivja ill elpárologja, kicsit furcsa, de egy fél adaggal kipróbálom.

yvett
yvetth, 2010-10-04 18:27

Mi páronfőtt gombócoknak hívjuk és vanillia sodóval fogyasszuk nagyon nagy kedvenc nálunk :):):)

szeri
szerip, 2010-09-17 15:44

én a gombocokat kiolajozott mikroténzadskoba/3-4 drb/rakom és mikrobaarácsra teszem 650 fokon 4 perc

Potyo
Potyov, 2010-09-05 13:17

Sziasztok. Elöször Ausztriában a sípályán ettünk. Akkor a gyerekeknek nem izlett, de amióta ezt elkészítettem azóta majdnem minden héten az asztalunkra kell, hogy kerüljön. Én feldobom egy kis vaniliasodóval. Isteni finom. Köszi a receptet

strawberry
strawberryk, 2010-06-22 08:26

A gőzgombócot Borsodban "vízen kullogó"-nak hívják, nagymamám sokszor készített nekünk, ő még melegen porcukros kakóba forgatta...sajnos a receptet magával vitte a sírba.
Juci

gregoreva
gregorevaszo, 2010-05-29 20:56

a nagyi pelenkával lekötött fazeka jó ötlet,és én valahogy sokkal nagyobbra és kerekebbre emlékszem a gőzgombócra, na persze,tudni kell, az profi volt aki csinálta.de kipróbálom.

Sisi
Sisiszo, 2010-04-10 14:29

Megcsináltam, igaz citrom nélkül, de nagyon fini lett!
Az az igazság, hogy utálom a citromot kajában...

elszakadtapalacsinta
elszakadtapalacsintaszo, 2010-03-06 14:32

tegnap megcsináltam, isteni finom lett. nem mákkal, hanem porcukros tejföllel ettük, eszméletlen ízek jöttek elő belőle (valószínűleg a tésztába reszelt citromhéj miatt). köszönöm!!! :)

eszti
esztiv, 2010-01-31 12:10

Kedves Petra,
Nagyon köszönöm, próbálkozom, nem adom fel!!
Üdv,
Eszter

sziszko07
sziszko07szo, 2011-02-19 14:53

Petra!!
Sajnos az élesztők elég rosszak mostanában, ha futtatod itt egy jó tipp: egy kávéskanál liszt plusz egy kv.kanál porcukrot keverj össze és erre öntsd az 1dl tejet amiben futtatod, és tej legyen langyos ne meleg mert akkor meghalnak az élesztő gombák, ha ez megvan takard le és ha tudod rakd melegre, pl, radiátor tetejére! ezzel szépen megkel, ha mégsem csinálj újat!!

Szilvi

petra
petraszo, 2010-01-30 23:14

szia Eszter,
friss élesztővel készítettem és mindig (az általában a legtöbb boltban kapható) Budafok élesztőt használom
igen, valószínűleg az élesztő nem lehetett az igazi
sok sikert a legközelebbi próbálkozáshoz!
üdv
Petra

h1973
h1973sze, 2010-10-13 10:30

Szia Petra! Tavaly decemberben próbáltam ki először a receptet - a konyharuhás módszer nem jött be - lehet, hogy túl sűrű volt a szövése. Majd kipróbáltam egy kerek rácsot, amit cérnával tovább rácsoztam. Ez már jobb kezdeményezés volt, de beleragadt a tészta :-( Többféle párolótálam van, de mind műanyag, mikróba való. Azóta keresek valamit, amiben gőzölni tudom, de eddig nem találtam sehol. Tudtok ebben segíteni? Köszi!

Joci
Jociszo, 2010-10-30 16:17

szia! lehet kapni fröccsenésgátlót, olyan mint a szita, csak egyenes. én a Flórián téri piacon vettem. ezzel lehet gőzölni.

h1973
h1973szo, 2010-10-30 20:23

Köszi! Tegnap vettem egy párolót a Sparban, majd kipróbálom. Szia! Hajni

meszti
mesztiszo, 2010-10-23 09:50

h1973!
Én tegnap láttam az intersparban fém párolóbetétet. Ahogy néztem méretre állítható. Ha jól emlékszem 1500 ft körül volt.

G
Gh, 2010-10-18 18:23

Esetleg meg lehet próbálkozni bambuszgőzölővel, sütőpapírral kibélelve. Én most szereztem egyet, de ilyesmit még nem csináltam benne.

eszti
esztiszo, 2010-01-30 15:34

Szió!

Kipróbáltam a receptet, de én egy elég nehéz tésztát kaptam. Lehet, hogy az élesztőnél nem stimmelt valami. Megírnád, hogy milyen típust használsz, a por formájút vagy frisset.

Köszi előre is!

Ui. ugyanezt a receptet megtaláltam videóformátumban is, a szöveg ugyanez, de a leírtakhoz képest picit más az elkészítése a gyakorlatban. Pl. a tejet külön önti hozzá és plusz tejben készíti az élesztőt.

Üdv, Eszter

SzKriszti
SzKrisztih, 2009-07-27 20:17

Sziasztok!

Ötletként ha nincs párolótál.
- A nagyim mindig konyharuhával vagy nagyméretű sűrű szövésű gézzel, pelenkával kötötte le a fazekat, amiben a víz forrt. Erre a ruhára ültette a gombócokat és melegen cukros dióba forgatta.
És még egy ötlet ellesve a nagyitól :)
- A két részre osztott tésztát egyenként kinyújtotta, az első lapot végigterítette a nyújtódeszkán, egy bögrével köröket formált, majd minden kör közepére egy-egy kanál lekvár, majd betakarta a másik tésztával. Mivel a lekvárhalmok látszottak, újra elővette a bögrét és mint a pogácsát, most már ki is szaggata a gombócokat, aztán kicsit kézzel megegyengette őket. Gyorsan ment neki, mert az unokák éhesen lesték mikor lesz kész a finomság :))
Egyébkén köszi Petra a receptet sok emlék jutott eszembe a nagyinál töltött nyarakról :)

üdv.Kriszti

szteri
szterics, 2011-02-10 17:24

Szia Kriszti!
Kiprobaltam az ötletedet. Konyharuhat szoritottam a labosra, es erre ültettem 4 gombocot.
Isteni finomak lettek!!! Köszi!

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
9 padlizsános vacsora
9 padlizsános vacsora
Az egyik legsokoldalúbban használható zöldségféle, nem véletlen, hogy a világkonyha egyik legnépszerűbb alapanyagává nőtte ki magát!
787