Mindent bele tócsni!

Mielőtt bárki félreértené a címet, nem tócsni-, azaz lepcsánkaversenyről tudósítok, csak elárulom, némi változtatással hogyan készítem unokáim sok kedvence közül az egyiket, a nagyon egyszerű és ízletes krumplis lepényt.

A receptért kattints a képre!

Hamarosan kezdődik az újkrumpli szezonja (aranyárban már láttam is a zöldségesnél), itt az ideje a tavalyi maradék hasznosításának. A pincéből, kamrából előkerülő, kicsit már fonnyadtas darabok remek alapanyagai a tócsninak. Nem is kell bele még tojás sem, hiszen a keményítő nem engedi, hogy alkotóelemeire hulljon a massza. Nem egy bonyolult, szofisztikált étel, ennek ellenére nehezen veselkedem a sütésének, mert ha nekiesik a család apraja-nagyja, a százas számhoz közelít a kisütött lepények száma. Na, jó, néha jut belőle másnapra is, az iskolai tízórais csomagba. A krumplis ételek ugyan frissen az igaziak, de nálunk a tócsni, ha marad belőle, még hidegen is kelendő.

Még több tócsnireceptet itt találsz

Arról már esett szó, hogy akár a legtöbb nevű étel címére is pályázhatna a tócsni, hiszen a NoSalty olvasóinak segítségével több mint 70 elnevezését sikerült összegyűjtenünk.

A sok-sok receptből az is kiderült, hogy a krumplin kívül a belevalók körét még jócskán lehet bővíteni. Így még változatosabb ízeket lehet kreálni, és az sem utolsó szempont, hogy ez a megoldás egybevág azzal az ideámmal – mondhatnám vesszőparipának, de akár mániának is –, hogy minél több zöldséget egyenek a gyerekek. Mivel a színes gombócaimnál már bevált, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a tócsnit is feldúsítom mindenféle zöldségekkel. Az alapkeveréket – ami reszelt, nyers krumpli némi liszttel, borsikafűvel, apróra vágott hagymával vagy snidlinggel és petrezselyemzölddel – egyszer karalábéval, másszor cukkinival, legközelebb tökkel, brokkolival, zellerrel vagy felaprított, jó maréknyi spenóttal még kiegészítem.

Mit mondjak, soha nem kellett senkit unszolni, hogy legalább kóstolja meg! A nevek pedig külön mulatságot jelentenek unokáimnak, mert mindig megkérdezik: „Nagyi, most mi lesz a neve a tócsninak?” Ezek a kedvenceik: bandurák, bramborák, cicedli, cicege, derrentyű, enge-menge, krumplibaba, krumpliplacki, lapcsinka, lapotyka, lepkepotyi, macok, macskanadrág, pacsni, szisznyi.

Mari nagyi

Hüpp-hüpp-hüpp gyümölcstrükk

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...