A só, a legősibb tartósítószer

Régóta használják, de vajon hogyan működik? Tudj meg mindent a legősibb tartósítószerről, a sóról!

A sót már évszázadok, sőt, évezredek óta használják tartósításra, hiszen megvéd a penész és a baktériumok ellen, és nem engedi megromlani az ételeket.

Az, hogy hogyan működik, nagyon egyszerű, és ezt a tudást mi is használhatjuk otthoni konyhánkban. Alapvetően a só vízelvonó hatásán múlik a tartósítás, hiszen kiszárítja az ételt, és nedvesség hiányában nem tudnak elszaporodni sem a baktériumok, sem a penész. Nem is olyan rég olvashattunk több mint száz éves sonkákról, melyeket pácoltak (persze sóban is), majd esetleg füstöltek, és még mindig alkalmasak emberi fogyasztásra. Megeshet ugyan, hogy kissé kiszáradtak, de az is biztos, hogy nem romlott húsokról van szó.

Tehát a só szárít, vagyis kivonja a vizet az ételekből. Ez az ozmózis folyamata, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a só hatására a víz kifelé áramlik a sejtmembránon keresztül, mert a membrán mindkét oldalán igyekszik azonos nyomású, azonos sótartalmú oldatot létrehozni. Ez bizonyos sómennyiségnél már lehetetlen: ha elég sót adunk az élő anyaghoz - zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak, sajtok felületén vagy bennük élő baktériumokhoz - , az annyi vizet von ki a sejtekből, hogy az nem tud életben maradni, vagy akár szaporodni. Ezt tartjuk szem előtt, mikor az étel megromlásáért felelős baktériumok terjedését akarjuk megelőzni, azaz a mi esetünkben konkrétan ezeket a baktériumokat pusztítjuk el a magas sókoncentrációval.

Természetesen a tartósítás nem feltétlenül jelent száraz végeredményt, gondoljunk csak a savanyú káposztára. Itt a só kivonja a vizet a káposztából, ugyanakkor pontosan ez a víz az, amelyben az erjedéshez szükséges gombák meg tudnak telepedni, és beindul az erjedés, vagyis a savanyodás. Ráadásul sós vízben is lehet tartósítani (sós vizes uborka, valaki?), de természetesen ehhez is magas sótartalom kell.

Ha az Ibériai félsziget egyik kedvenc ételére gondolok, a bacalhau-ra vagy bacalora, azaz a sózott tőkehalra, esetleg az Észak-Afrika konyhájára oly jellemző sóban tartósított citromra, ma már nem feltétlenül a szükség jut eszembe. A bacon, a kolbász és a már említett savanyú káposzta is mind-mind a hűtő-, fagyasztó- vagy egyéb tartósítóeljárások hiánya miatt jött létre, de mára szerencsére puszta kedvtelésből fogyasztjuk így ezeket az ételeket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?