Sajtos és ropogós csőben sült - ez a gratin!

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami első sorban burgonyával, krémesen készül - de szerencsére receptje nem kőbe vésett. 

Spenótos gratin receptje

Tény, hogy mindenki rajong a krumplis ételekért, de most a hízlaló burgonya helyett kicsit mást akartam készíteni - így a gratin mellett döntöttem.

Hogy mitől olyan csodás dolog ez, hogy különbözzön a mi rakott krumplinktól?

Tipp

A gratin tényleg jó dolog, nem árt többször készíteni! Sokszor reszelt sajttal, morzsával borított pitét jelöl, általában a tej, tejföl, tejszín, a franciáknál pedig a créme fraiche menti meg a szárazságtól. Magas hőfokon, hirtelen jó sütni, belül ekkor még kissé folyós marad, éppen, ahogy kell.

A gratin tehát általában pirított kenyérmorzsával megsütött egytál - jó, ha külön, tűzhelyen rápirítva helyezzük a többi hozzávalóra. Érdemes kerámiaedényben sütni: nagyon jól mutat benne, de ne felejtsük el vajjal kikenni a tál oldalát, mert különben könnyen beleragadhat, és akkor már csak kikanalazni fogjuk tudni. Őszintén megmondom, eléggé tartottam ettől a spenótos verziótól, mert hát fura volt, hogy se krumpli, tészta, csak egy kevés liszt tartja össze az egészet, és pusztán egy tejes-lisztes, sajtos massza lesz az, ami az étel gerincét adja majd, de úgy döntöttem, csakazértis kipróbálom.

Nem csalódtam, és igyekeztem a lehető legfinomabbat sajtot választani a művelethez: az Amszterdam sajt kiváló, nagyon finom, karakteres sajt, szépen dominált a gratinban, és spenótból sem mirelitet vettem, hanem friss, zsenge bébispenótot. Nem kell megijedni, mert átöblítésen kívül nem nagy művészet, amit tennünk kell vele: egy nagy, éles késsel jobbról és balról is aprítani rajta párat, majd mehet a kerámiatálba, erre pedig rá a felfőzött, liszttel besűrített massza.

Mint mindig, most is a termelői zsíros tejet javaslom a recepthez: sokkal finomabb lesz vele a végeredmény. Az is fontos, hogy a vöröshagymát nem kell agyonsütni ropogósra, inkább csak édesre, üvegesre, közepesnél valamivel alacsonyabb lángon. Az elkészítéshez még egy tanács: mindenképpen várd meg, amíg a gratin langyosra hűl, különben nem fogod tudni szeletelni!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...