Románia adómentes családi pálinkafőzést akar

Románia eltörli 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a román televízió vasárnapi adásában.

A miniszterelnök szerint a tervezetről hétfőn szavaz a román parlament alsóháza, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. Hozzátette, Románia készül arra a jogi csatára, amelyet az Európai Bizottsággal kell megvívnia a jövedéki adó elengedése miatt.

“Van egy szomszédos ország, amelyiknek meggyült a baja az Európai Bizottsággal, és el is veszítette a pert” – utalt Magyarországra a miniszterelnök. “Mi megtaláltuk a megoldást a jövedéki adó elengedésére, amit be is iktattunk a törvénybe. Úgy véljük, hogy ez összhangban van az európai szabályozással” – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség.

Victor Ponta hozzátette, számít az Európai Bizottság vizsgálatára. „Minden bizonnyal lesz rá gondjuk a szomszédainknak. A Bizottság jelezte is már, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha úgy járunk el, mint Magyarország, de mi találtunk egy másik jogi megoldást” – fogalmazott Victor Ponta.

A jelenlegi romániai adótörvénykönyv ezer eurós (306 ezer forint) jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A romániai pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.

(via MTI)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...