A világ legjobb szarvasgomba-vadászaival vár május végén Csopak

Hangulatos koncertekkel, közös bográcsozással, jótékonysági ruhavásárral és egy gyönyörű látványvilágú dokumentumfilmmel vár május 27-én és 28-án a Pont Csopak, érdemes lesz a Balaton északi partja felé venni az irányt.

Magyarországon egyedülálló módon egy működőképes vízimalom kertjében rendeznek szabadtéri vetítéseket, koncerteket és színházi előadásokat a Balaton északi partján. A Pont Csopak rendezvénysorozat jóvoltából a csopaki Plul Malom májustól szeptemberig, minden hónapban egy hétvégére átalakul szabadtéri mozivá és kulturális központtá. A cél egy olyan hely kialakítása, ahol minden esemény egy közösségi élmény. A programok soha sem önmagukban állnak: beszélgetések, előadások, borkóstoló, képzőművészeti programok, közös alkotói tevékenységek kísérik őket, és együtt nyújtanak igényes szórakozást, kulturális élményt, amellyel a megváltozott igényekhez igazodva szeretne maradandót nyújtani a közönségének.

Pillanatképek a tavalyi Pont Csopakról (Forrás: Facebook/ Pont Csopak)

A május 27-i pénteki nyitónapon nagy közös bográcsozással és két akusztikus koncerttel indul az évad. A Csaknekedkislány alapítói - Csepella Olivér és Konsiczky Dávid - sajátos stílusú sanzonokkal és zenés vallomásokkal készülnek a délutáni koncertre. A Platon Karataev is duó felállásban érkezik. Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestény a korábbi szerzemények mellett, a készülő albumuk dalaiba is belehallgathatnak a látogatók.

Május 28-án szombaton a Ruhastory fenntartható divatbloggal karöltve jótékonysági ruhavásárral folytatódik a hétvége. Magyar tervezők ruhái és vintage holmik kerülnek a fogasokra. A használt ruhákból befolyó összeget az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésére ajánlják fel a szervezők.

Este a Szarvasgomba-vadászok című dokumentumfilmet vetítik, melynek idős olasz szereplői és kutyáik a festői piemonti erdőben keresik a világ legdrágább szarvasgombáit. A film egyik producere a Szólíts a neveden című Oscar-díjas film rendezője, Luca Guadagnino. A vetítést beszélgetés követi. A szervezők tavaly négy filmmel és ezekhez kapcsolódó programokkal mutatkoztak be a helyi közönségnek.

A Sundance filmfesztiválon bemutatott The Truffle Hunters című film egy számunkra ismeretlen világot tár elénk: nemcsak ember és kutya kapcsolatának kevéssé ismert aspektusát ismerhetjük meg, de egy haldokló, mégis elragadó szubkultúrába is bepillantást nyerhetünk. A történet középpontjában néhány idős észak-olasz férfi és kutyáik állnak, akik a piemonti erdők háborítatlan rengetegében – a példányonként akár több ezer dollárt érő – alba szarvasgomba után kutatnak. A szépkorú csapat tagjai a titkos lelőhelyek koordinátáit még a gyóntató papjukkal sem osztanák meg, nehogy a puccos éttermekkel üzletelő, pénzsóvár külföldiek felvásárolják a területet.

Ráadásul a vadászoknak újfajta fenyegetéssel is szembe kell nézniük: a klímaváltozás miatt lehetővé vált szőlőtermesztés erdőirtásokkal jár, így az isztriai szarvasgomba könnyen kikerülhet a helyi klánok kezéből. A Szarvasgomba-vadászok az elmúlt évek dokumentumfilm-termésének egyik legformabontóbb alkotása.

A Pont Csopak megálmodói Balogh Rita a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója, valamint dokumentumfilmes producer és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Éppen ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, filmes gyakorlatok, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban. A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek