Plus size modellek és a photoshop

Néhány egészség-kereszteslovag fogta magát, és vékonyra photoshoppolt plus size modelleket, hogy megmutassák, mennyivel szebbek lennének úgy. Szerintetek is ilyen egyszerű ez?

Az angol nyelvű szójátékként is értelmezhető Thinner Beauty - azaz "vékonyabb szépség", amelyben benne van az "Inner beauty", azaz "belső szépség" szókapcsolat is - létrehozói egy egyszerű és eddig meglehetősen ellentmondásos fogadtatást kapó testsúlycsökkentési motivációs eszközt találtak ki: híres személyeket, elsősorban plus size modelleket illetve hétköznapi embereket photoshoppolnak vékonyra, hogy megmutassák, mennyire szépek lennének karcsúbban.

Tess Holliday

A Thinner Beauty oldal hitvallása szerint céljuk nem a megbántás, a kifigurázás, a csúfolás, hanem egyfajta motiváció a testsúlycsökkentésre és ily módon az egészséges életre. Az azóta már inaktivált Facebook illetve reddit oldalaikon több száz magánember is feltette képét (és sajnos akár más emberek képét is), megkérve a Thinner Beauty-t, hogy az ő képükön is végezzék el az átalakítást, hogy láthassák akár önmaguk soványabb verzióját is.

Az én fenntartásom

A sztori érdekes, bár kicsit számomra is faramuci. Bármennyire is az egészséget hangsúlyozzák az öntudatos átalakítók, ezzel az egyszerű photoshopos módszerrel szerintem újra csak esztétikai szintre helyezik a túlsúly kérdését: "Ha soványabb lennél, ilyen szép lennél, látod?" - szól az üzenet. Arról pedig, hogy a túlsúly mennyire nem esztétikai kérdés elsősorban, már mi is írtunk egy párszor.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Kövér vagy? Légy büszke rá!

Denise Bidot

Emellett az ilyesfajta felszínes motivációs módszerek nem fogják soha eltalálni a túlsúly mögött álló probléma gyökerét. Persze lehet, hogy valakinek pont az a kép adja meg az utolsó lökést, amelyiken karcsún látja viszont önmagát, de ezek semmilyen segítséget nem nyújtanak (sőt) a túlsúly mögött álló lelki problémák és adott esetben valós betegségek, élethelyzetek kezelésében. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy egy testsúlycsökkentési terápia részeként, a megfelelő étrend, a megfelelő edzés és adott esetben pszichés támogatás mellett egy ilyen kép is készül, ha úgy érezzük, hogy ez is segít a motivációban. De önmagában egy kép - az biztosan nem elég.

Clementine Dessaux

A Thinner Beauty galériáját átfutva tény, hogy némelyik alany csodaszép lenne karcsún (is!), más képek azonban szerintem igencsak félresikerültek, amelyeknél adott esetben még alanyként sem érezném magam motiváltnak a változtatásra. Plusz nekem az átalakított képek kicsit közhelyesek és pl. sehol sincsenek izmok photoshoppolva, csak karcsú derék meg vékonyabb combok, pedig akkor szerintem hitelesebb lenne az egészséges életmód eredményeire való képi utalás. (Arról nem is beszélve, hogy némely kép meg egyértelműen kamu szerintem.)

Szóval én ezt az eszközt inkább játékos segítségnek látnám egy terápiában, persze csakis az alany beleegyezésével, egyetértésével, elfogadásával!

Címlapról ajánljuk

További cikkek