Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Plus size modellek és a photoshop

Néhány egészség-kereszteslovag fogta magát, és vékonyra photoshoppolt plus size modelleket, hogy megmutassák, mennyivel szebbek lennének úgy. Szerintetek is ilyen egyszerű ez?

Az angol nyelvű szójátékként is értelmezhető Thinner Beauty - azaz "vékonyabb szépség", amelyben benne van az "Inner beauty", azaz "belső szépség" szókapcsolat is - létrehozói egy egyszerű és eddig meglehetősen ellentmondásos fogadtatást kapó testsúlycsökkentési motivációs eszközt találtak ki: híres személyeket, elsősorban plus size modelleket illetve hétköznapi embereket photoshoppolnak vékonyra, hogy megmutassák, mennyire szépek lennének karcsúbban.

A Thinner Beauty oldal hitvallása szerint céljuk nem a megbántás, a kifigurázás, a csúfolás, hanem egyfajta motiváció a testsúlycsökkentésre és ily módon az egészséges életre. Az azóta már inaktivált Facebook illetve reddit oldalaikon több száz magánember is feltette képét (és sajnos akár más emberek képét is), megkérve a Thinner Beauty-t, hogy az ő képükön is végezzék el az átalakítást, hogy láthassák akár önmaguk soványabb verzióját is.

Az én fenntartásom

A sztori érdekes, bár kicsit számomra is faramuci. Bármennyire is az egészséget hangsúlyozzák az öntudatos átalakítók, ezzel az egyszerű photoshopos módszerrel szerintem újra csak esztétikai szintre helyezik a túlsúly kérdését: "Ha soványabb lennél, ilyen szép lennél, látod?" - szól az üzenet. Arról pedig, hogy a túlsúly mennyire nem esztétikai kérdés elsősorban, már mi is írtunk egy párszor.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Kövér vagy? Légy büszke rá!

Emellett az ilyesfajta felszínes motivációs módszerek nem fogják soha eltalálni a túlsúly mögött álló probléma gyökerét. Persze lehet, hogy valakinek pont az a kép adja meg az utolsó lökést, amelyiken karcsún látja viszont önmagát, de ezek semmilyen segítséget nem nyújtanak (sőt) a túlsúly mögött álló lelki problémák és adott esetben valós betegségek, élethelyzetek kezelésében. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy egy testsúlycsökkentési terápia részeként, a megfelelő étrend, a megfelelő edzés és adott esetben pszichés támogatás mellett egy ilyen kép is készül, ha úgy érezzük, hogy ez is segít a motivációban. De önmagában egy kép - az biztosan nem elég.

A Thinner Beauty galériáját átfutva tény, hogy némelyik alany csodaszép lenne karcsún (is!), más képek azonban szerintem igencsak félresikerültek, amelyeknél adott esetben még alanyként sem érezném magam motiváltnak a változtatásra. Plusz nekem az átalakított képek kicsit közhelyesek és pl. sehol sincsenek izmok photoshoppolva, csak karcsú derék meg vékonyabb combok, pedig akkor szerintem hitelesebb lenne az egészséges életmód eredményeire való képi utalás. (Arról nem is beszélve, hogy némely kép meg egyértelműen kamu szerintem.)

Szóval én ezt az eszközt inkább játékos segítségnek látnám egy terápiában, persze csakis az alany beleegyezésével, egyetértésével, elfogadásával!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Tue, 2015-09-01 13:36

A modellek a "piszkafák", tehát akik a 180 centijük mellé képesek 50-55 kilósak lenni. A plus size modellek azok, akik ugyanehhez a magassághoz 70-80 kilósak. A fenti képeken látható 100 kiló feletti hölgyek meg egyszerűen az elrettentő példa, akiket ugyanúgy nem kellene példaképként kirakatba tenni, mint az extrém sovány modelleket.

kosimiki
kosimiki Tue, 2015-09-01 17:30

Az egész valójából onnan indult ki, hogy videójáték karaktereket photoshoppoltak feministák annak érdekében, hogy "normálisabbnak" látszodjanak. De nyugdotan döntse el mindenki magának, hogy egy ninja nő vagy egy katona mióta kellene, hogy túlsúlyos legyen. https://pbs.twimg.com/media/CK5EbKPUwAE_pgB.png

noquality
noquality Thu, 2015-09-03 11:21

Igen, ez így le van írva a cikkben.

According to the original post: “So here’s the idea. If the Tumblr fat acceptance/feminists make a big deal over photoshopping video game characters to be fatter than what they are, why don’t we photoshop there own photos to make them thinner, more attractive and, well, normal? Sharing the photos with the hashtag #ThinnerBeauty. Share the project, and summon the photoshop wizzards”

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2015-08-31 00:51

Pont forditva, a kezdemenyezes jo, meg ha techikailag a kivitelezes megkerdojelezheto is. Regota koztudott, a vizualitasnak milyen fontos szerepe van a fogyasban. Mindenhol hallani, "minden a fejben dol el", es ez igy is van. Fogyast elosegito praktikak, ha egy jo alaku sztar kepet ragasztja valaki a hutore, vagy elalvas elott elkepzeli magat szuper csinosan. Miert? Mert igy az agyat a fogyasra lehet programozni. Ez a mostani kezdemenyezes segit azoknak, akiknek esetleg kevesbe aktiv a fantaziajuk es nem tudjak magukat karcsun elkepzelni. Lenyeg az, hogy a cognitiv terapia nagyon fontos es hasznos a fogyasnal. Aki ezt rossznak, ill. sertonek kepzeli, olvasson utana.

KisGa
KisGa Sun, 2015-08-30 10:46

Nekem ezzel az a bajom, hogy:
1: a duci fotók is photoshopppozva vannak
2. Attól, hogy valaki lefogy, főleg egy plus size modell, még nem fog így kinézni... Innen fogy, onnan fogy, itt megereszkedik, ott megereszkedik...
Ez az egész úgy ahogy van, rossz... mármint nem a cikk, Judit, hanem az eredeti "kezdeményezés" :)