Így jelzi burkoltan a pincér, hogy itt az ideje távoznod az étteremből

A vendéglátásban minden mondatnak súlya van – még annak is, ami elsőre csak tájékoztatásnak tűnik.

A vendéglátás világában a pincérek egyfajta külön nyelvet beszélnek – egy olyan kódnyelvet, amelyben az udvarias mondatok mögött gyakran egészen más üzenet rejlik.

Ha egy pincér azt mondja: „csak szólok, húsz perc múlva zárunk" - az nem feltétlenül az időpontról szól, inkább finom jelzés arról, hogy ideje fizetni és távozni.

Egy pincér rendelést vesz fel
Így jelzi titkos módon a pincér, hogy itt az ideje távoznod
Getty Images

Volt vendéglátósok szerint ez a szakma nemcsak a kiszolgálásról, hanem az érzelmi intelligenciáról is szól: arról, hogy hogyan lehet egyszerre kedvesnek, mégis határozottnak maradni egy hosszú műszak végén. Az évek során a pincérek megtanulják, mikor és hogyan lehet a vendégek felé jelezni, hogy a konyha már zárva, a mosogatógép zúg, és a személyzet már csak egy gyors zárásról álmodik.

Ilyenkor kerül elő az a bizonyos mondat, amely úgy közöl tényt, hogy közben nem bánt meg senkit.

A cél: elérni, hogy a még ott időző vendégek maguktól induljanak el, és közben megőrizzék jó benyomásukat a helyről. Erre szolgál az a bizonyos 20 perces mondat.

Miközben a vendégek az utolsó korty italt ízlelgetik, a pincér fejben már a következő lépéseket tervezi: takarítás, elszámolás, zárás. És csendben reméli, hogy az a „húsz perc” valóban elég lesz minderre.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...