Így különböztesd egymástól a pasztinákot és a fehérrépát – És erre használd őket

Mindkettő gyökérzöldség, mindkettőt tehetjük húslevesbe (is), és mindkettő fehéres vajszínű. Akkor mégis melyik a paszternák (más néven pasztinák), és melyik a fehérrépa (avagy petrezselyemgyökér)? Így különböztessük meg őket!

A pasztinák (paszternák) és a fehérrépa (petrezselyemgyökér) külsőre hasonlóak, de valójában két külön növény, eltérő ízvilággal, felhasználással és botanikai háttérrel. Íme a fő különbségek:

pasztinák
Pasztinák

A pasztinák / paszternák jellemzői:

  • Növénytanilag: az Ernyősvirágúakhoz tartozik (Apiaceae), ugyanoda, mint a sárgarépa és petrezselyem
  • Külső jegyek: krémszínű, vaskosabb gyökér, a sárgarépához hasonló alakú, de nagyobb, tömzsibb
  • Élettanilag: a szénhidrát mellett sok ásványi anyagot tartalmaz; viszonylag magas a kálium- és kalcium- és folsavtartalma
  • Íze: jellegzetesen édeskés, diós, kissé fűszeres – főzéskor még édesebb lesz!
  • Felhasználás: leginkább főtt formában (levesekbe, pürékbe, sült zöldségként) használjuk
  • Levele: nem igazán ehető, ritkán használják, elvileg kékre színezi a húslevest

Tipp: a méretet figyeld!

A fehérrépa kb.15-20 cm, az átmérője pedig max. 5 cm. Általában tehát kisebb, vékonyabb és könnyebb, mint a pasztinák. A pasztinák tömzsibb, vaskosabb, fajtától függően akár 20-40 cm hosszú is lehet, és a fejrésze is vastagabb, többnyire 5-15 cm közötti.
Fehérrépa
Fehérrépa

A fehérrépa / petrezselyemgyökér jellemzői:

  • Növénytanilag: szintén az Ernyősvirágúakhoz tartozik
  • Megjelenés: karcsúbb, hosszúkásabb, kisebb, mint a pasztinák
  • Élettanilag: sok C-vitamint tartalmaz, de magnézium- és vastartalma is jelentős
  • Íze: erőteljesebb, intenzívebb, nem édes, inkább fűszeres, petrezselyemhez hasonló
  • Felhasználása: klasszikus húslevesbe, zöldségalaplébe – az egyik alap zöldségünk (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé).
  • Levele: maga a friss petrezselyem, az egyik legkedveltebb zöldfűszer hazánkban (is)

Tipp: eltérő illat és íz!

A két gyökérzöldség illatában és ízében is igen eltérő, légy résen, ha nem tudod, melyik melyik: a fehérrépa megkóstolva intenzív, fűszeres, egyértelműen petrezselyemre emlékeztető aromájú, míg a paszternák leveleinek és gyökerének édeskés, diós aromája van, és inkább zellerre vagy sárgarépára emlékeztet. 

Használjuk őket rendszeresen, szezonjukban, főzzünk-süssünk velük, mert egészen olcsó, könnyen elérhető alapanyagok, főleg az őszi-téli időszakban!

Forrásunk volt.

A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...