Padlizsános-fetás baklava

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije, a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános verzióját láthatjátok!

Töltelékének hozzávalói közt az olyan finomságok mellett, mint paradicsom, padlizsán, hagyma, mandula és datolya is szerepel. Tetejére mézet locsolunk, de ne ijedjetek meg ettől az ízkombinációtól, mert ha elkészítitek, életetek egyik legjobb sós-édes sütijét kóstolhatjátok majd. A fogorvosok pedig csak várjanak - az eredeti, pisztáciás változattal szemben ebbe nem törik bele a fogatok!

Padlizsános-fetás baklava recept

Mindenki más-más mennyiségű réteslapot tesz alulra, középre és a süti tetejére. Az irányadó azonban mindenképpen az, hogy alulra több lap kerüljön, így a töltelékben rejlő plusz folyadékot felszívja, és szépen lehet majd vágni. Ez a különleges töltelékű baklavaparadicsomos mivolta miatt ténylegesen megkívánja a kezdő duplázást!

Padlizsános-fetás baklava recept

Lapszabászat

A réteslapokat elővéve gyorsan takard le őket egy benedvesített konyharuhával, nehogy kiszáradjanak. Az első lapot vágd méretre (ahogy a tepsi, sütőforma megkívánja) a maradék csíkot a továbbiakban vonalzóként használhatod majd. Csak ráhelyezed a következő lap szélére, és a vége mentén méretre vághatod a sorban következő lapokat.

Padlizsános-fetás baklava recept

A vaj két funkciót lát el a baklava sütési folyamatában: egyrészről összeragasztja az egyes rétegeket, ugyanakkor ettől lesz csodásan roppanós és aranybarna a süteményünk teteje, úgyhogy nem érdemes fukarkodnod vele!

A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítod. Az egyes rétegeket - amikor rájuk kerül a réteslapborítás - jól nyomkodd le, hogy sütés után egy csodás formájú sütit vehess ki a sütőből. Ez után nem szabad még egyszer visszatenni a sütőbe a baklavát, mert kiszárad!

Padlizsános-fetás baklava recept

Tálaljátok humusszal, és készítsetek hozzá zöldsalátát frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsoljátok, amit apróra vágott lila görög olívabogyókkal díszíthettek. Így varázsolhattok egy csodás keleti vacsorát vagy uzsonnát az asztalra!

Ha megtetszett nektek ez a recept, akkor próbáljátok ki spenótos-fetás vagy brokkolis-ricottás változatban is. Lilahagyma csak karamellizáltan kerüljön a töltelékbe. Méz helyett, pedig készíthettek hozzá szirupot barna cukorból és vízből, ez talán olcsóbb a mostani mézárakat elnézve. Ha nem szeretitek a datolyát vagy esetleg nem kaptok megfelelőt, akkor minden további nélkül hagyjátok ki belőle.Ez a süti suliba is nagyszerűen csomagolható, akkor természetesen a méz kihagyható a tetejéről, nehogy nagy galibát okozzon a gyerekeknek. Senki sem szeretne lemaradni egy óráról, azért mert a mosdóban pólót kellett sikálnia, ugye?!

Gréti

Hozzászólások

flafi12

Kedves Gréti! Kérhetném a recept pontos leirását? Köszönöm,Marianne

Gréti

Kedves Marianne! Kattints a cikkben a képre vagy az alatta szerepl? receptnévre, illetve itt a linkje: http://www.nosalty.hu/recept/padlizsanos-fetas-baklava , üdv, Gréti

flafi12

Köszönöm !

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.