Padlizsános-fetás baklava

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije, a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános verzióját láthatjátok!

Töltelékének hozzávalói közt az olyan finomságok mellett, mint paradicsom, padlizsán, hagyma, mandula és datolya is szerepel. Tetejére mézet locsolunk, de ne ijedjetek meg ettől az ízkombinációtól, mert ha elkészítitek, életetek egyik legjobb sós-édes sütijét kóstolhatjátok majd. A fogorvosok pedig csak várjanak - az eredeti, pisztáciás változattal szemben ebbe nem törik bele a fogatok!

Padlizsános-fetás baklava recept

Mindenki más-más mennyiségű réteslapot tesz alulra, középre és a süti tetejére. Az irányadó azonban mindenképpen az, hogy alulra több lap kerüljön, így a töltelékben rejlő plusz folyadékot felszívja, és szépen lehet majd vágni. Ez a különleges töltelékű baklavaparadicsomos mivolta miatt ténylegesen megkívánja a kezdő duplázást!

Padlizsános-fetás baklava recept

Lapszabászat

A réteslapokat elővéve gyorsan takard le őket egy benedvesített konyharuhával, nehogy kiszáradjanak. Az első lapot vágd méretre (ahogy a tepsi, sütőforma megkívánja) a maradék csíkot a továbbiakban vonalzóként használhatod majd. Csak ráhelyezed a következő lap szélére, és a vége mentén méretre vághatod a sorban következő lapokat.

Padlizsános-fetás baklava recept

A vaj két funkciót lát el a baklava sütési folyamatában: egyrészről összeragasztja az egyes rétegeket, ugyanakkor ettől lesz csodásan roppanós és aranybarna a süteményünk teteje, úgyhogy nem érdemes fukarkodnod vele!

A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítod. Az egyes rétegeket - amikor rájuk kerül a réteslapborítás - jól nyomkodd le, hogy sütés után egy csodás formájú sütit vehess ki a sütőből. Ez után nem szabad még egyszer visszatenni a sütőbe a baklavát, mert kiszárad!

Padlizsános-fetás baklava recept

Tálaljátok humusszal, és készítsetek hozzá zöldsalátát frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsoljátok, amit apróra vágott lila görög olívabogyókkal díszíthettek. Így varázsolhattok egy csodás keleti vacsorát vagy uzsonnát az asztalra!

Ha megtetszett nektek ez a recept, akkor próbáljátok ki spenótos-fetás vagy brokkolis-ricottás változatban is. Lilahagyma csak karamellizáltan kerüljön a töltelékbe. Méz helyett, pedig készíthettek hozzá szirupot barna cukorból és vízből, ez talán olcsóbb a mostani mézárakat elnézve. Ha nem szeretitek a datolyát vagy esetleg nem kaptok megfelelőt, akkor minden további nélkül hagyjátok ki belőle.Ez a süti suliba is nagyszerűen csomagolható, akkor természetesen a méz kihagyható a tetejéről, nehogy nagy galibát okozzon a gyerekeknek. Senki sem szeretne lemaradni egy óráról, azért mert a mosdóban pólót kellett sikálnia, ugye?!

Gréti

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.