r
Nosalty Logó

Padlizsános-fetás baklava

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Padlizsános-fetás baklava
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 3429 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 160 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    636.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    168 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5094.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    1519 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    424 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    1905 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    410.8 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1304.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1664 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    229 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    859 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1304 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    582 micro
Összesen 3429 kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    510 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 160 kcal

Hozzávalók

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Elkészítés

Előkészületek

  1. A hagymát felezzük és vágjuk vékony csíkokba.
  2. A padlizsánt hosszanti irányban vágjuk 5mm-es csíkokba, és ecset segítségével kenjük meg mindkét felükön olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval.
  3. A megmosott és leszárított kaprot aprítsuk fel.
  4. A datolyát magozzuk ki és vágjuk apró kockákba.

A töltelék elkészítése

  1. Egy nagy, vastag talpú serpenyőben, alacsony lángon hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat. Ebben szép lassan, néha átkeverve pároljuk üvegesre a vékonyan csíkozott hagymát.
  2. Közben egy másik (lehetőleg rácsozott aljú, grillező) serpenyőben süssük meg a padlizsánszeleteket, mindkét felükön úgy 2-3 percig, majd szedjük ki papírtörlőre.
  3. A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítjuk.
  4. Adjuk a párolt hagymához a 2-3 kanál paradicsomlevet a konzervből, az apróra vágott fokhagymát, a fahéjat, és 3 perc alatt forraljuk össze.
  5. Most tegyük bele a apró paradicsomkockákat, egy kevés cukrot, az apróra vágott kaprot, ecetet és egy csipet sót, borsot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be a szószt, majd hagyjuk lehűlni. Ezt akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük.

Baklava összeállítása és sütése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kisebb tálkában olvasszuk meg a vajat.
  2. Tekerjük ki a rétestésztát, és fektessünk rá egy nedves konyharuhát, hogy ki ne száradjon. Mindig csak az aktuális lapmennyiséget vegyük ki alóla.
  3. Az olvasztott vajjal kenjünk ki egy kb. 30x20 cm-es tepsit, majd fektessünk bele hat méretre vágott réteslapot egyenként vajjal megkenve.
  4. Öntsük a tésztára a szósz felét, majd takarjuk be a padlizsánszeletek felével. Ekkor jöhet egyenként vajazva megint 4 réteslap (a tetején is). Nyomkodjuk le egy kicsit, hogy nagyjából vízszintes legyen.
  5. Öntsük rá a maradék szószt, szórjuk rá az magozott, aprított datolyát vagy fügét, morzsoljuk rá a fetát, hogy mindenhová jusson, szórjuk meg pirított mandulapehellyel, majd fedjük le az egészet a maradék padlizsánszeletekkel.
  6. A rakottas tetejére az utolsó 4 réteslap kerüljön, egyenként vajazva (a tetején is). Ekkor is nyomkodjuk le, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelék és nagyjából vízszintes legyen a teteje, amire a végén kerüljön egy kevés víz, permet vagy locsolás formájában.
  7. Végül egy éles késsel óvatosan vágjuk fel a baklavát (nem lesz nehéz): először 8 kockára, majd azokat megfelezve, 16 háromszögbe, és mehet a sütőbe úgy 30-35 percre, míg aranybarnára nem sül a teteje.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak utána szedjük tányérokra, ekkor locsoljuk meg a szeleteket egy kevés mézzel. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 117
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5254
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 09.

Ajánló

Tálald humusszal és készíts hozzá zöldsalátát: frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsold, amit apróra vágott lila (Kalamata) görög olívabogyókkal díszíthetsz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját láthatjátok. Ilyen szuper sós-édes sütit még nem kóstoltatok, úgyhogy próbáljátok ki! Itt a recept, ami alapján dolgoztam.

Hozzávalók

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek