Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Nem kevés, mintegy 500-550 ezer tonna teremhet idén a legfinomabb és legklasszikusabb őszi pite alapanyagából, ami végre egy jó hír a sok rossz között.

Étkezési almából az előrejelzések szerint idén ősszel 100-120 ezer tonna teremhet, ami elegendő lesz a hazai fogyasztók ellátására, az ipari alma mennyisége pedig mintegy 400 és 430 ezer tonna között várható, ami a hazai feldolgozói kapacitás 80-90 százalékára lesz elég - mondta el Nagy István agrárminiszter az 5. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján.

Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Hozzátette azonban, hogy hiába a bőséges termés, valamint a tény, hogy a felvásárlási árak kisebb mértékben ugyan, de a tavalyi 38 forintról 44-47 forintra nőttek, ez még nem elég, hogy visszaadja a termelők hitét, és hogy visszaállítsa a korábbi termelői kedvet.

Az idei ősz almatermést a FruitVeb Szakmaközi Szervezet becslései szerint több mint 4700 termelő 20 564 hektárnyi almáskertben termeszti - a legnagyobb almatermő terület az országon belül egyébként Szabolcs vármegye.

Az almaágazatról egyébként elmondható, hogy egységesen és hatékonyan működik, mert annak ellenére, hogy egyre kisebb területen zajlik maga a gyümölcstermesztés, a termés mennyiségége nem csökken, az ültetvények pedig folyamatosan megújulnak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek