Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Nem kevés, mintegy 500-550 ezer tonna teremhet idén a legfinomabb és legklasszikusabb őszi pite alapanyagából, ami végre egy jó hír a sok rossz között.

Étkezési almából az előrejelzések szerint idén ősszel 100-120 ezer tonna teremhet, ami elegendő lesz a hazai fogyasztók ellátására, az ipari alma mennyisége pedig mintegy 400 és 430 ezer tonna között várható, ami a hazai feldolgozói kapacitás 80-90 százalékára lesz elég - mondta el Nagy István agrárminiszter az 5. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján.

Kétszer annyi terem idén ősszel a kedvenc pitéd alapanyagából

Hozzátette azonban, hogy hiába a bőséges termés, valamint a tény, hogy a felvásárlási árak kisebb mértékben ugyan, de a tavalyi 38 forintról 44-47 forintra nőttek, ez még nem elég, hogy visszaadja a termelők hitét, és hogy visszaállítsa a korábbi termelői kedvet.

Az idei ősz almatermést a FruitVeb Szakmaközi Szervezet becslései szerint több mint 4700 termelő 20 564 hektárnyi almáskertben termeszti - a legnagyobb almatermő terület az országon belül egyébként Szabolcs vármegye.

Az almaágazatról egyébként elmondható, hogy egységesen és hatékonyan működik, mert annak ellenére, hogy egyre kisebb területen zajlik maga a gyümölcstermesztés, a termés mennyiségége nem csökken, az ültetvények pedig folyamatosan megújulnak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek