Ekkor érdemes megmetszeni az orgonát

Mint a legtöbb kerti fát, cserjét és bokrot, a csodás illatú és kinézetű orgonát is meg kell néha metszeni, hogy igazán egészséges legyen, és kertünkben is pompásan mutasson.

Bár léteznek kisebb méretű orgonafajták, sok közülük akár 8-10 méteresre is megnőhet, ha nem metsszük meg őket rendszeresen. Ezt elkerülendő, a hobbikert oldala segít nekünk orgona versus metszés témában:

Nem mindegy, hogyan és mikor metszünk orgonát

Mikor metsszük az orgonát?

  • legtöbbször 2-2,5 méteres magasságig felesleges megmetszeni az orgonát
  • a túl későn végzett metszés viszont a fiatal, fejlődő rügyek halálát jelentheti

A metszés legideálisabb időpontja rögtön az elvirágzást követő időszak. Ezáltal az új hajtásoknak bőven lesz idejük kifejlődni a következő virágzási idényig.

Hogyan kezdjünk neki a metszésnek?

  • nem elég visszavágni azokat az ágakat, melyek túlzottan nagyra nőttek, a kertészek tippje az, hogy inkább vágjuk le az egész ágat metszőollóval vagy ágvágóval
  • az is fontos, hogy elvirágzás után a teljes virágzatot távolítsuk el: így megelőzzük, hogy a növény magot érleljen, ezen felül pedig másodvirágzásra bírjuk
  • a vélhetően a törzs föld alatti részéből kiinduló földközeli hajtásokat is vágjuk ki

Tipp: ha gyönyörű, széles, szellős orgonakoronát szeretnénk, annak belsejében se felejtsük el az ágak ritkítását!

A túlzottan elburjánzott orgonabokrokat a földtől számítva kb. 15-20 centire is visszavághatjuk, ekkor azonban egy ideig biztosan nem lesz orgonavirágunk, körülbelül 3 évig.

Forrásunk volt.


Még több növényes tartalom itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek