Ezért nem szabadna másodszorra is felhabosítani a tejet

A baristák soha nem tennének ilyet – és ez nem véletlen. Az újragőzölés ugyanis nemcsak hogy nem hozza meg a várt végeredményt, de egyéb aggályokat is felvet.

Biztosan mindannyian voltunk már hasonló helyzetben: ott álltunk a reggeli cappuccinóból megmaradt, félig használt, felhabosított tej fölött, és azon gondolkodtunk, vajon meg lehet-e még menteni egy második csészéhez. Persze, hiszen pazarlásnak tűnik kidobni a tökéletesnek tűnő tejet. Fontos azonban, hogy a látszat ne tévesszen meg senkit: az újragőzölés farkashibának számít, és nem csak a baristák között.

Kiömlik a felforralt tej
Elromlik a textúrája, ha újrahabosítod a tejet

Mi történik a gőzölés során?

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan nagy probléma az újrahabosítás, tudnunk kell, mit tesz valójában a tejjel a gőzölés. Amikor hideg tejbe gőzt vezetünk, két kulcsfontosságú dolog történik:

Az egyik, hogy felmelegszik a tej: a gőz megemeli a tej hőmérsékletét, általában körülbelül 65°C-ra – éppen elég melegre ahhoz, hogy kellemes legyen anélkül, hogy megégetné a szánkat. A másik pedig az, hogy a gőz levegőt juttat a folyadékba.

Ezáltal lebontja a tej fehérjeszerkezetét, és finom habot, úgynevezett mikrohabot hoz létre. Ez a folyamat alakítja át az egyszerű folyadékot egy selymes, textúrázott habbá, amely tökéletes a latte art-hoz.

De – és ez a kulcsfontosságú rész – a tejfehérjék csak egyszer tudnak megnyúlni. Miután felmelegedtek és kitágultak, elveszítik azt a képességüket, hogy újra létrehozzák azt a bizonyos selymes mikrohabot.

Elromlik a textúra

Ilyenkor tehát, amikor meggőzöljük a tejet, a fehérjék – főként a kazein és a savófehérjék – denaturálódnak. Emiatt pedig nem lesznek képesek újra ugyanúgy reagálni a levegőre, mint az első habosítás során. Tehát egy erőtlen, fura állagú habot kapunk, tele nagy, egyenetlen buborékokkal, ami nem tartja meg a formáját. Ráadásul az újramelegített tej hajlamos szétválni: a nehezebb folyadék lesüllyed, míg a vékony hab megül a tetején.

Az íz is csorbát szenved

Az újragőzölés nemcsak a textúrát rontja el, hanem az ízt is. A tej természetes cukrokat tartalmaz, főként laktózt. Ha megfelelően gőzöljük, a laktóz enyhén lebomlik, kellemes édességet adva – ez pedig kiegyensúlyozza a kávé keserűségét. De ha a tejet túlhevítjük – például egy második gőzölés során –, fennáll a veszélye, hogy megégetjük. A túlmelegedett laktóz nemcsak hogy elveszíti édességét, de égett, keserű utóízt is kap.

Biztonságosnak sem mondható

Mindenképpen szót kell ejteni az élelmiszerbiztonságról is. Ha a tej túl sokáig áll szobahőmérsékleten, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak benne. Amint a tejet felmelegítjük, belép az úgynevezett „veszélyzónába” – 4°C és 60°C között –, ahol a baktériumok gyorsan szaporodnak.

Bár a tej melegítése néhány baktériumot elpusztít, nem semlegesít mindent, különösen, ha hosszabb ideig állt. Az újramelegített tej tehát egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Vegán forró csoki

Ha innál egy szuper forró csokit, de kihagynád a tejtermekéket, akkor itt egy szuper vegán verzió. A tejszínhabbal igazi finomság.

Chilis forró csokoládé

Szerintem sokunk számára felejthetetlen gasztroélmény volt a Csokoládé című film, főleg persze a címszereplő jelenetek: a csokoládékészítő zenés montázs, a báró hempergése a ...

Azért nem kell kidobni

Szerencsére nem feltétlenül kell megszabadulnunk a felgőzölt tejtől: kerüljük el a pazarlást, és használjuk fel más célokra! Egy bögre kakaóra vagy forró csokira például tökéletesen illik a megmaradt hab, de akár egy krémleveshez vagy burgonyapüréhez is felhasználhatjuk, amiknél nem fontos a tökéletes hab. Sőt, a hűtőbe is eltehetjük, és elővehetjük a másnap reggeli gabonapelyhünkhöz.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...