Az olcsóbb kutyatáp is lehet jó!

41 itthon kapható, felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt tesztelt és vizsgált be a NÉBIH. Az eredmények jól festenek, mégis van mire figyelnünk.

A legújabb terméktesztnél a mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberekből álló gárdája. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is ellenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek figyelembe vették, hogy mennyire elfogadható az állattartó számára a táp szaga, vagy hogy milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség).

A célellenőrzés során a kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot, míg a címkén feltüntetett összetevők (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége) vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát. A legtöbb probléma a nyersrosttartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.

A kötelező információkon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat (például garantált makroelem, garantált vagy hozzáadott nyomelem- és vitamintartalom) is feltüntetnek a csomagoláson. A makroelem (nátrium, kalcium, foszfor)-vállalásoknál az érintett 14 kutyatápból 50%-nál (7 db), míg a nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) esetében a 28 termék 25%-ánál (7 db) mutattak ki a vállalttól eltérő értéket a laborvizsgálatok.

A feltárt hiányosságok miatt a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az eljárások folyamatban vannak. A vizsgálat pozitív tapasztalata, hogy egyetlen terméknél sem volt szükség súlyosabb szankció (például forgalomból való kivonás) elrendelésére.

Az első tíz helyezett:

Ecopet Natural 2,5 kg, 352 Ft/kg 54,08 pont SzerbiaSelect Gold 1kg, 2199 Ft/kg 53,75 pont NémetországNatural&Delicious kutyatáp 2,5 kg 1159Ft/kg 52,50 pont SzerbiaDog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, származási hely: Magyarország, 49,83 pontReal Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, származási hely: Hollandia 49,08 pontDein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg, származási hely: Ausztria 47,75 pontPedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, származási hely: Magyarország 46,58 pontRoyal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, származási hely: Franciaország 46,50 pontEukabana jogging 3 kg, 1312 Ft/kg, származási hely: Hollandia 45,58 pontAldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 265 Ft/kg, származási hely: Magyarország 44,02 pont

{SZAVAZAS}

Olvastad már?

Kutyakeksz 3 hozzávalóból

(via NÉBIH)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!