Nyomtass epret 3D nyomtatóval!

A 3D nyomtatás napjaink egyik legizgalmasabb divatja. Nyomtatnak már bútort, működő fegyvert és mindenféle más használati tárgyat. De most már ehető gyümölcsöket is!

Tudományos-fantasztikus íze van az egésznek, nem is kicsit. Hiszen csak a sci-fi filmekben láthatunk olyan, hogy a szereplő odalép egy masinához, elmondja mit szeretne enni, a gép pedig - mintha a semmiből teremtené meg - másodpercek alatt kiadja a kívánt fogást. Ám úgy látszik, ez nem is annyira fikció.

Az angliai Dovetailed nevű cég ugyanis kifejlesztett már egy olyan nyomtatót, amellyel bizony epret, almát, málnát vagy más gyümölcsöket is "nyomtat". Persze a technológia még igen kezdetleges, a molekuláris gasztronómiában használatos ún. szferifikáción alapszik. Ennek lényege, hogy gyümölcsízű folyadékból apró ehető gyöngyöcskéket készítenek, és ezeket rakják egymás mellé az adott gyümölcs alakját utánozva.

A nyomtatott gyümölcs ezért mind ízben, mind pedig látványban elmarad az eredetitől, hogy ne is beszéljünk az egészséges összetevőkről. Mindenesetre a fejlesztők forradalmi újításként értékelik a masinát, és új aromák és aromakombinációk kiötlésén is dolgoznak.

A lenti felvételen egy málna nyomtatásának folyamatát láthatjuk:

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Nagyon állat. Csak a Raspberry az nem Eper hanem Málna.

Törölt felhasználó

Valóban igazad van, a cég honlapján egy másik kép alatt strawberry szerepelt, és az maradt meg a fejemben :) De javítottam, köszi az észrevételt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek