Nyerj a Soós tésztával!

A tésztafélékben szinte minden, a szervezetünk számára alapvető tápanyag megtalálható, némi odafigyeléssel pedig tökéletesen személyes szabott étrend is kialakítható belőlük.

Most értékes Soós tészta ajándékcsomagot nyerhetsz, ha részt veszel a játékban, és helyesen válaszolsz három kérdésünkre.

A tésztában szinte minden megtalálható, amire szervezetünknek szüksége van. Szénhidrát-tartalmának köszönhetően tökéletes energiaforrás, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is szolgáltat, valamint jól kombinálható más értékes tápanyagokat tartalmazó élelmiszerekkel, pl. hallal, tejtermékekkel vagy a tenger gyümölcseivel. A táplálkozási piramis egyik alaptétele, hogy főként a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült tészták képezzék a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás alapját. A táplálkozással összefüggő betegségekben szenvedőknél azonban nagyobb figyelmet igényel az étrend összeállítása.

Napjainkban a fejlett országokban a legfőbb halálozási okok listáját a szív-és érrendszeri betegségek vezetik, kialakulásuk pedig szoros összefüggésben van a magas koleszterinszinttel. Koleszterin csak az állati eredetű termékekben található, legtöbbet a belsőségek, a tojássárgája, a vaj és a csirke bőre tartalmazza. Az egészséges táplálkozásban javasolt koleszterin-bevitel 300 mg/nap. A tojásos tészták csomagolásán feltüntetett tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát jelenti, a négytojásos tészták szárazon mérve 100 grammonként 65 mg koleszterint tartalmaznak. Ennek tudatában, a feltétre odafigyelve, a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek sem kell mellőzni a tészta nyújtotta örömöket.

A tojásos tészták nagyobb mennyiségben tartalmaznak teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig telítettségérzetet keltenek és csökkentik az étvágyat, így a fogyásban is segíthetnek.

A cukorbetegségben szenvedőknek az alkalmazott vércukorcsökkentő kezeléshez igazítva a szénhidrátok napi bevitelét úgy kell elosztani, hogy a lehető legkisebb vércukorszint-ingadozást eredményezze. Ajánlott étrendjük összetételét tekintve az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan szénhidrátalapú (55–58%). Számukra a natív, egyszerű cukrot tartalmazó ételek fogyasztása nem ajánlott, mert gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de a száraztésztákat - a tényleges szénhidráttartalom figyelembevételével - bátran fogyaszthatják. A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük.

A székrekedés napjainkban igen elterjedt probléma, gyakorisága miatt népbetegségnek tekinthető. Kialakulásában sok tényező játszik szerepet, leggyakrabban a rendszertelen életmód, a mozgáshiány, a rendszertelen étkezés, a rostszegény étrend és a nem megfelelő folyadékbevitel áll a háttérben. Kezelésének egyik leglényegesebb tényezője a megfelelő élelmirost-bevitel.

75 gramm nyers tészta 2,5 gramm rostot tartalmaz, mely a napi rostszükséglet 10%-a, de a durumtésztáknál előfordul 6–8 gramm rostot tartalmazó is.

Egészséges feltéttel a tészták fogyasztása is beilleszthető a cukorbetegek, a magas koleszterinszinttel küzdők, a székrekedésben szenvedők – és a legtöbb beteg – étrendjébe. Annak, hogy a tészta köretként, főételként vagy salátaként van-e elkészítve, csak a szakács fantáziája szab határt.

A Soós Tészta termékskálája a hagyományos magyar konyha alapját képező tésztafajtáktól a modern olasz konyhában mindennap használatos tésztafajtákig terjed. Legyen szó négy- vagy nyolc tojásos, illetve prémium vagy durumtésztáról, kínálatunkban mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt. A Soós Tészta nem csak finom, minőségi, házias, hanem mára valódi hazai divatmárka.

Kövesd a Soós Tésztát a Facebookon

Soós Tészta recepteket itt olvashatsz

Játssz és nyerj!

Válaszolj helyesen kérdésünkre november 5-étől december 9-én éjfélig, hogy megnyerd a 3 db Soós tésztacsomag egyikét! Sorsolás: december 10-én. A megfejtés elküldésével minden játékos elfogadja a játékszabályzatot és a NoSalty.hu látogatói feltételeit.

Következzenek a kérdések és a helyes válaszok! A játékban résztvevők között 3 darab 20.000 forint értékű Soós tészta csomagot sorsolunk ki.

A kép csak illusztráció

Címlapról ajánljuk

További cikkek