Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyáron is gondolj a vaspótlásra: mutatjuk, mit tehetsz!

Nyáron aktív életet élünk, és nem érezzük a fáradtságot, ám ebben az időszakban a szervezetnek ugyanúgy szüksége van a vasra. Főleg, ha valaki diétázik és sportol! (x)

Ha aktívak vagyunk, több vasra van szükségünk

Amint jó idő lett, megteltek a futópályák, a szabadtéri fitneszparkok és a strandok. Nyáron sokkal aktívabbak vagyunk, többet mozgunk, és nem csak azért, hogy jobb legyen az alakunk. A fizikai aktivitáshoz azonban több vasra van szükségünk, mert ha kevés a vas, nem jut elég oxigén az izmokba. Az oxigént egy mioglobin nevű fehérje köti meg, amelynek központi eleme a vas. A vasra ugyanakkor a sejtek energiatermelő folyamataihoz is szükség van.

A növényekből kevésbé szívódik fel a vas

Nyáron gyakran diétázunk, kevesebb húst, többféle zöldséget eszünk, ami jót tesz az egészségünknek és az alakunknak is, ám ha nem figyelünk oda, idővel vashiányossá válhatunk. A növényi eredetű ételek, a zöldségek és a magvak ugyan tartalmaznak vasat, ám a szervezetünk ebből igen keveset tud hasznosítani. Ennek az az oka, hogy a növényekben „nem hem vas” található (vagyis nem hemoglobinhoz kötött formában), ami nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben. A vashoz leginkább a vörös húsokból, például a marha- és disznóhúsból, a májból és a belsőségekből jutunk hozzá, mert ezek tartalmazzák a jól felszívódó, úgynevezett „hem” vasat.

Vasban gazdag ételek a Nosalty oldaláról

Milyen vaspótlót válasszunk?

Nem baj, ha nem eszünk húst, de akkor más módon gondoskodnunk kell a vas pótlásáról. Nem mindegy, milyen vaspótlást választunk, mert nem minden készítmény egyforma: léteznek vastartalmú gyógyszerek. illetve étrend-kiegészítők is. A vaspótlóként felcímkézett étrend-kiegészítő tablettákat és szirupokat nem szabad túlértékelni, mivel ezekkel csak elenyésző mennyiségű vasat (naponta maximum 18 mg-ot) lehet bevinni a szervezetbe, ráadásul ennek legfeljebb 10 százaléka tud hasznosulni. A vaspótlásra érdemben a gyógyszerkészítmények alkalmasak (hozzávetőleg napi 100 mg elemi vastartalommal). Köztük vannak a két vegyértékű, úgynevezett ferro vas-sókat tartalmazók, amelyeket kizárólag éhgyomorra szabad bevenni, mert az ilyen típusú vas azonnal kölcsönhatásba lép számos kedvelt élelmiszerünkkel. Ilyen esetben a vas-sókból oldhatatlan csapadék képződik, és a vas, ahelyett, hogy hasznosulna, a széklettel kiürül a szervezetből.

Ez a vas kényelmes és szervezetbarát

A már vény nélkül is kapható Maltofer rágótabletta azonban valóban „más vas” mint a többi. A vasat három vegyértékű, úgynevezett ferri vas-polimatóz komplex formájában juttatja be a szervezetbe. Étkezés közben is be lehet venni, nem fog kölcsönhatásba lépni az elfogyasztott élelmiszerrel. Ráadásul a Maltofer rágótablettában található ferri vas-polimatózból a szervezetben annyi szívódik fel, amennyi szükséges, és akkor, amikor szükség van rá, ezért nem lehet túladagolni. A Maltofer rágótabletta esetében 50%-kal kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatás várható, mint a többi vaskészítménynél. Más gyógyszerekkel (például savkötőkkel, vagy kalciumkészítményekkel) együtt is szedhető. A Maltofer rágótabletta kellemes, csokoládéízű, optimálisan magas, tablettánként 100 milligramm elemi vasat tartalmazó, klinikailag igazoltan hatékony és biztonságos vaspótlás a vashiány megelőzésére és kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Diétázol? Vegetáriánus vagy? Aktívan sportolsz? Előzd meg a vashiányt, kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!