A nyár legjobb tésztája

A nyári kánikula közepén igyekszünk hűsítő, könnyed fogásokra szorítkozni, de azért a klasszikus értelemben vett főzést sem hanyagolhatjuk el.

A penne paradicsomos-sárgarépás tofuval receptjéért kattints ide!

Szükségünk van a tartalmas, jó tápértékkel rendelkező ételekre, ezért főznünk is kell. Persze a főzési technikák és alapanyagok tekintetében még így is elég nagy a mozgásterünk. Az évszaknak az egyszerűbb és gyorsabb főzési módok felelnek meg, a rövid ideig tartó vízben főzés, az enyhe gőzölés, a gyors párolás és a hirtelen sütés.

Mellőzzük a zsíros, nehéz ételeket, a túl sok olajat. Ellenben a gabonák, illetve a tojás nélküli, lehetőleg teljes kiőrlésű, legalább tönkölyből vagy durumbúzából készült főtt tészták kiválóan illenek az időszakhoz. A fenti paradicsomos-sárgarépás tofuval gazdagított penne például megfelel a felsorolt követelményeknek. A paradicsom, a tofu és a friss zöldfűszerek könnyed élénkítő hatással rendelkeznek, ugyanakkor az egész fogás tápláló, ráadásul az elkészítési ideje sem haladja meg a fél órát.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek