Nyár, jégeső, Jégvarázs, jégkocka

Hűsítő italhoz jégkocka dukál. Miért ne készítenénk pillanatok alatt látványos és finom változatokat?

Még nem is volt idén nyár, már beköszöntött az első nyári vihar diónyi jégdarabokkal, villámmal, égzengéssel, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Nagyjából az első 30 fokos nap volt ez még májusban, és naplementekor úgy tapadtak a gyerekek az ablakra zuhét nézni, mintha legalábbis a titokban ólálkodó Mikulást vagy húsvéti nyulat láthatnák meg.
Persze kellett bevinni nekik jeget mutatóba, azóta tart a jég iránti töretlen lelkesedés, megtámogatva a Jégvarázs című filmtörténeti csoda betétdalával, amitől az első pillanatban tikkelni kezd a szülő szeme („A hótenger ma a hegyeken áll, ugye vakít ez a fény?” – ha valaki esetleg nem tudná, miről is van szó.)
Sajnos azonban a jégnek megvan az a szerencsétlen tulajdonsága, hogy bizonyos idő után olvadásnak indul. Ez 30 fokban nagyjából 10 mp. A gyerekeknek pedig megvan az a szerencsétlen tulajdonságuk, hogy a kegyetlen elmúlás láttán keserves zokogásban törnek ki. Ezért van nálunk hetek óta jégkocka a fagyasztóban. Mindezektől függetlenül is praktikus így kánikulaszenzonban, a „töltött” változatok pedig biztosan népszerűek lesznek a kerti partikon és gyerekzsúrokon is.
Készíthetjük őket bármilyen gyümölccsel, málnával, áfonyával, meggyel vagy eperrel, bár ezutóbbiról már sajnos lassan lecsúszunk. Én csináltam citromosat is, kifilézett gyümölcshúst tettem a szilikon tartóba fagyasztás előtt.
A gyümölcsökön kívül pedig mentát, citromfüvet, levendulát is használhatunk, a limonádét biztosan fel fogja dobni. Víz helyett pedig készíthetjük a jégkockát rögtön szörpből is, így csak egy nagy pohár vízbe kell őket tenni, és máris tökéletes italt kaphatunk. Így még a Jégvarázst is könnyebben viseli az ember.

Címlapról ajánljuk

További cikkek