Így szellőztess hőségben: kevesen ismerik az 55 százalékos szabályt

A nyári napsütés sokszor olyan mértékben felmelegítheti a lakást, hogy nem lehet megmaradni odabent. Kulcsfontosságú tehát, hogy mikor és hogyan szellőztetünk, sőt, a megfelelő páratartalomra is érdemes odafigyelni.

Nyáron különösen megfontoltan kell szellőztetni, hiszen olyan mértékben felmelegedhet a lakás, hogy azt már nem lehet elviselni. Nézzük, hogyan ajánlott okosan szellőztetni, és mi is pontosan az 55 százalékos szabály:

Nyitott ablak
Így szellőztess a nyáron: kevesen ismerik az 55 százalékos szabályt

Az év meleg időszakában egyszerűen muszáj körültekintően szellőztetni, máskülönben szauna lesz a lakásból, ahol a létezés elviselhetetlen mértéket ölthet. Ilyenkor nem ajánlott napközben ablakokat nyitni, hiszen ekkor már csak a forróság ömlik be, akkor is, ha például fúj a szél.

Amire figyeljünk szellőztetés során:

  • Kora reggel és késő este szellőztessünk, hiszen ezek azok az időpontok, amikor kicsit enyhül a levegő hőmérséklete.
  • Teljesen nyissuk ki az ablakokat, ajtókat, ne csak résnyire, hogy minél több friss levegő jusson a lakásba.
  • Érdemes 15-20 percen keresztül nyitva tartani az ablakokat, de ne szellőztessünk órákon át.

Mi az az 55 százalékos szabály?

A szellőztetés célja nemcsak a friss, hűvösebb levegő bejuttatása, hanem a megfelelő páratartalom megléte is. Nyáron, mikor általánosságban magasabb a hőmérséklet beltéren is, sokkal könnyebben megtelepednek a gombák. Ez a konyha és a fürdőszoba esetében hatványozottan igaz.

Nyáron a lakóterek átlagos páratartalma ideális esetben 55-60 százalék, mert ha ez az érték magasabb, akkor fennáll a penészképződés veszélye.

A páratartalom a fürdőben és a konyhában sem haladhatja meg a 70 százalékot.

Tipp: főzés és zuhanyzás után hagyjuk nyitva az ablakot, ajtót, hogy minél gyorsabban távozhasson a pára!

Forrásunk volt.


Még több olvasnivaló, ami érdekelhet:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek