Nők a gasztronómiában: 10 vendéglátóhely, amit nő irányít, és mi imádjuk

Nőnap közeledtével szeretnénk megünnepelni azokat az inspiráló nőket, akik a hazai gasztronómiai szcénát színesebbé és ízletesebbé teszik munkájukkal. Elsőként kedvenc vendéglátóhelyeinket gyűjtöttük össze, melyek élén egy-egy meghatározó női alak áll.

Habár a főzést mindig a női munkák, feladatok, kötelezettségek közé sorolják, a gasztronómia valahogy a mai napig egy férfiak uralta terep maradt, ezért nőnap alkalmából elhoztuk kedvenc vendéglátóhelyeinket, éttermeinket, pékségeinket és cukrászdáinkat, amelyeket egy-egy nő hozott létre, és vezet sikerrel.

Chez Dodo - Szalai Dóri

A macaronok népszerűsége nagyjából egy évtizede hozzánk is eljutott, és nem volt olyan cukrászda, ahol ne lehetett volna kapni belőle. A macaronokról alkotott elképzeléseinket azonban új szintre emelte, amikor 2014 karácsonyán megnyitott a pasztell ízcsodáknak szentelt monodesszertbár, a Chez Dodo. Dodo, azaz Szalai Dóri hol máshol, mint a macaronok őshazájában, Franciaországban, egész pontosan Párizsban tanult, hogy aztán elhozhassa nekünk az aprócska, ám annál kifinomultabb és precízebb édességet. Lassan hét éve készítik a Sas utcai üzlethelyiségben a macaronokat, de harmonikus ízkompozícióik, és folyamatosan megújuló kínálatuk révén a mai napig töretlen a népszerűségük.

Péklány - Zeliska Orsolya

Hosszú éveig marketingesként dolgozott, majd egy döntés hatására feladta addigi életét, és péknek állt – nem ritka történet ez a mai kovászforradalomban, és mi csak örülünk neki, hiszen a karrierváltásoknak köszönhetően végre minőségi kenyeret ehetünk, például a Péklány Pékségben. Zeliska Orsolya, azaz Péklány – többek mellett - arra a sztereotípiára cáfol rá, hogy pék csak férfi lehet, és ugyanolyan erőbedobással dagasztja, nyújta a tésztát, mint ők, tapasztalatait pedig a Péklány blogon és könyvben is megosztotta az érdeklődőkkel. Füreden járva kötelező elnézni hozzájuk.

Grumpy Budapest - Ispán Szilvi

Ispán Szilvi a Grumpy Budapest szíve, lelke és motorja. Sziszi korábban a Menza főpincére volt, itt már rengetegen megismerhették energikus, kedves karakterét. Később saját helyet nyitott a Klauzál utcában, ez lett a Grumpy Budapest, egy brasserie és bár, ahol francia, olasz, magyar és fúziós ételek eklektikus keveréke várta a vendégeket elképesztő kivitelben. A járvány a Grumpy-t is megviselte, de Sziszi minden nehézség ellenére továbbra is kitart és megy előre. Újításként a házhoz rendelős/elviteles időszakban a klasszikus, házias magyar fogások kerültek előtérbe, így ha te nem akarsz otthon egy töltött káposztával bajlódni, akkor nyugodtan rábízhatod azt Sziszire!

Raj Ráchel Tortaszalonja

Raj Ráchel a hazai tortadizájn egyik korai úttörője volt, hiszen a klasszikus megjelenésű torták helyett igazi kis világokat álmodott az édességekből, amelyek így nemcsak ínycsiklandozóak, de személyre szabottak. Azonban van egy édesség, ami összeforrt Raj Ráchel nevével, szó szerint. Ez a tradicionális zsidó desszert, a flódni, amit Raj Ráchel néven 2018-ban a Tablet magazin beválasztott a '100 most Jewish foods' közé. Ráchel flódnija családi örökség, családi hagyományok és recept alapján, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával készül, így alkotnak tökéletes harmóniát a mák, alma, dió és szilvalekvár rétegek.

Fotó: BOOOK Kiadó

Édesem - Márk Szonja

Márk Szonja szintén azok táborát erősíti, akik felnőtt fejjel ugrottak bele komolyan a gasztronómia világába, és miután maga mögött hagyta korábbi újságíró életét, kitanulta a cukrászságot. Nem tudunk mást mit mondani, hogy ennek bizony így kellett történnie, Szonjának ugyanis valamilyen eredendő tehetsége van az édességekhez. 2015-ben nyílt meg az Édesem cukrászda, amiből aztán tortaműhely lett, ahol a finomságok mellett Szonja workshopok keretében adja át a tudását. Első könyve Édesem süteményei néven 2016-ban jelent meg, és a nagy sikerre való tekintettel nem állt meg egy kötetnél, egy egész sorozat került ki a kezei közül, amelyekben segít kekszeket sütni vagy épp befőzni.

Márk Szonja, az Édesem alapítója csodás minitortát készít

Búzalelke Pékesség - Kovács Bea

Bár Budapesten egyre több a kézműves, kovásszal dolgozó pékség, Magyarország – egyik – legjobb kenyerét Kisapátiban, a Balaton-felvidéken készíti Kovács Bea a Búzalelke Pékességben. A már hetedik éve működő pékség népszerűsége egyértelmű, de 2019-ben a Kenyérlelke Fesztiválon a szakmai zsűri is kitüntette a 'rajnai' kenyeret, ebben a félbarna kenyér tésztájába ugyanis a borvidék egyik jellegzetes szőlőfajtájának, a rajnai rizlingnek a mustja kerül miden szüretkor.

SUGAR! - Horváth Eszter

A SUGAR! vitathatatlanul az első cukrászda volt, amely 2008-ban megteremtette a dizájn cukrászda kategóriát itthon. A nyugati trendeket követő cukrászdát Horváth Eszter alapította, akinek családjához tartozik a Horváth cukrászda, így érthető, honnan jött a desszertek iránti rajongás. A SUGAR! az enteriőrt tekintve is újat mutatott, hiszen a megszokott cukrászda miliő helyett egy vibrálóan színes, és játékos térben fogyaszthatják el a vendégek a különleges finomságokat. Több mint 10 év elteltével a SUGAR! még mindig meg tud újulni és izgalmas kreációkkal csábítani a szemet, és az ízlelőbimbókat.

ÉdességLabor - Szrimácz Dóri, Marjai Böbe, Marjai Bea

Hol volt, hol nem volt, három édességimádó lány összeállt, és kemény munkával megalapították saját helyük, amely az Édességlabor nevet kapta. Korábban tortás összeállításunkban rajongtunk már kreációikért, de itt újra szeretnénk őket megemlíteni, mert rendkívül inspiráló, ahogy saját erejükből, alulról építkezve létrehoztak egy saját vállalkozást, amely aztán üzlet formájában is megnyitott.

FRANZISKA - Horváth Franciska

Minden a desszerdobozokkal kezdődött, és lám, az energiagolyókkal messzire lehet jutni, ugyanis mostanra már egy teljes értékű vendéglátóhellyé nőtte ki magát a vállalkozás. A Horváth Franciska alapító által megálmodott koncepcióban a Franziska egy sokoldalú hely, ahol lehet reggelizni, bruncholni, ebédelni, kávézni és desszertezni, mindezt persze organikus és egészséges alapanyagokból, az édességek ráadásul vegánok, így mindenki lakomázhat belőlük.

Veganeeta Home - Dr. Árvai Anita

Dr. Árvai Anita a veganuár kapcsán mesélt nekünk a Veganeeta blog, majd később a Balatonalmádiban található étterem, a Veganeeta Home születéséről. A jogász pályát elhagyva vált Anita az egészséges és vegán táplálkozás egyik hazai képviselőjévé, főzőklubokat tart, a Veganeeta Home-ban pedig ezeket meg is lehet kóstolni. Bár sokan el akarták tántorítani az elhatározásától, hogy a Balaton partján nyissa meg éttermét, ő saját belső iránytűjét követve tette a dolgát, aminek meglett az eredménye.

Fotó: Veganeeta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass izgalmas beszélgetéseket, izgalmas nőkkel az oldalról:

Címlapkép: Franziska Facebook oldal

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek