Nézd meg, milyen tonhalat eszel!

A tonhalkonzerveknél kiemelkedően fontos, hogy mi szerepel a címkén, és nem csak az összetevők miatt – az egyéb feliratok is kulcsfontosságúak!

Tonhalas rizsgombóc paradicsommártással recept

Kevés halat eszik a magyar, ezt tudjuk. Meg azt is, hogy a szerény éves halfogyasztásunk negyven százalékát karácsonykor tudjuk le a halászlével és a rántott ponttyal. Igen ám, de kérdem én, hogy mégis hogyan lehetne összehasonlítani a mi eredményeinket olyan országokéval, ahol tengerekkel és óceánokkal bőségesen el vannak látva, így senki nem lepődik meg azon, hogy még a legkisebb sarki boltban is akad halas pult, ahol nem csak nagy a választék, hanem még friss is? Persze, hazai vizekre evezve is foghatunk finom és ízletes halakat, az utóbbi évek kereslete és fogyasztói igénye azonban ellehetetlenítette, hogy hozzájussunk.

Erre a problémára kínál megoldást a Rio Mare, akik a halfogyasztás és a mediterrán ízek népszerűsítésének elkötelezettjei. Ahogy a főzéssel egybekötött sajtótájékoztatójukon elmondták, csak is kiváló minőségű tonhalat használnak fel termékeikben, emellett termékeik tartósítószer- és mesterséges ízfokozó-mentesek. Még egy örvendetes hír, hogy a WWF-fel közösen tesznek lépéseket a tengeri ökoszisztéma védelme, a járulékos halászat csökkentése és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Ez utóbbi kiemelkedően fontos a tonhalak tekintetében, hiszen mára eljutottunk odáig, hogy a tonhalak közt egyes fajok veszélyeztetett listára kerültek, és tiltó listán szerepel több halászati terület is. És akkor még nem is beszéltünk az ázsiai vizeken jellemző, emberkereskedelemmel összekötött, rabszolgamunkásokat alkalmazó halászhajókról és a delfin-barát módszerekről.

Amire figyelnünk kell:

Fel van-e tüntetve a halászati módszer?A fenntartható halfogyasztással foglalkozó szervezetek a hagyományos horgos módszert ajánlják. Ennek jelölése lehet: „pole and line”, „handline” vagy „troll-caught” felirat.

Fel van-e tüntetve a halászott tonhal faj?A vörös- és nagy szemű tonhalat már nem lehet fenntarthatóan halászni. Veszélyeztetett kategóriába sorolják a fehér tonhalat is. A sárgaúszójú tonhal megítélése az egyes szervezetek között változó, de ami a legjobb választás az a csíkoshasú tonhal.

Van-e delfin-barát logó?A tonhalkonzerveken egy delfint ábrázoló logót és/vagy szöveges jelzést kell keresni, így jelzik, hogy delfinkímélő módszerrel halászott halat tartalmaz.

Fenntarthatósági információk?Azaz van-e utalás arra (és milyen minősítéssel), hogy a halászat során figyelembe veszik-e a hosszú távú fenntarthatóság irányelveit.

De miért is fontos, hogy halat együnk? Esszenciális zsírsavainak köszönhetően már heti kétszeri halfogyasztással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri problémák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A tonhalban található Omega-3 zsírsavakat pedig talán már nem is kell megemlíteni, hiszen ezt remélhetőleg kívülről fújjuk!

Amellett, hogy a tonhalkonzerv praktikus megoldás, igen sokoldalú is: a gyors salátáktól az egyszerű tortilla-vacsorákig és az ízletes szendvicskrémekig rengeteg féle fogást varázsolhatunk belőle. Az újdonsült reklámfilmekben ezt szemlélteti Kevin Costner, Oscar-díjas színész is, aki a Rio Mare új nemzetközi arca. Ő került annak a kampánynak az élére, ami a Rio Mare termékek hibátlan ízét és minőségét ünnepli az olasz hagyomány mellett: „eating well” and „living well”! Az „eating well” nem csak azt jelenti, hogy minőségi termékeket választunk és ízletes kombinációkat alkotunk belőlük, hanem azt is, hogy asztalunkat megosztjuk másokkal, ami szintén része az egészséges és kiegyensúlyozott életnek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek