Nézd meg, milyen tonhalat eszel!

A tonhalkonzerveknél kiemelkedően fontos, hogy mi szerepel a címkén, és nem csak az összetevők miatt – az egyéb feliratok is kulcsfontosságúak!

Tonhalas rizsgombóc paradicsommártással recept

Kevés halat eszik a magyar, ezt tudjuk. Meg azt is, hogy a szerény éves halfogyasztásunk negyven százalékát karácsonykor tudjuk le a halászlével és a rántott ponttyal. Igen ám, de kérdem én, hogy mégis hogyan lehetne összehasonlítani a mi eredményeinket olyan országokéval, ahol tengerekkel és óceánokkal bőségesen el vannak látva, így senki nem lepődik meg azon, hogy még a legkisebb sarki boltban is akad halas pult, ahol nem csak nagy a választék, hanem még friss is? Persze, hazai vizekre evezve is foghatunk finom és ízletes halakat, az utóbbi évek kereslete és fogyasztói igénye azonban ellehetetlenítette, hogy hozzájussunk.

Erre a problémára kínál megoldást a Rio Mare, akik a halfogyasztás és a mediterrán ízek népszerűsítésének elkötelezettjei. Ahogy a főzéssel egybekötött sajtótájékoztatójukon elmondták, csak is kiváló minőségű tonhalat használnak fel termékeikben, emellett termékeik tartósítószer- és mesterséges ízfokozó-mentesek. Még egy örvendetes hír, hogy a WWF-fel közösen tesznek lépéseket a tengeri ökoszisztéma védelme, a járulékos halászat csökkentése és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Ez utóbbi kiemelkedően fontos a tonhalak tekintetében, hiszen mára eljutottunk odáig, hogy a tonhalak közt egyes fajok veszélyeztetett listára kerültek, és tiltó listán szerepel több halászati terület is. És akkor még nem is beszéltünk az ázsiai vizeken jellemző, emberkereskedelemmel összekötött, rabszolgamunkásokat alkalmazó halászhajókról és a delfin-barát módszerekről.

Amire figyelnünk kell:

Fel van-e tüntetve a halászati módszer?A fenntartható halfogyasztással foglalkozó szervezetek a hagyományos horgos módszert ajánlják. Ennek jelölése lehet: „pole and line”, „handline” vagy „troll-caught” felirat.

Fel van-e tüntetve a halászott tonhal faj?A vörös- és nagy szemű tonhalat már nem lehet fenntarthatóan halászni. Veszélyeztetett kategóriába sorolják a fehér tonhalat is. A sárgaúszójú tonhal megítélése az egyes szervezetek között változó, de ami a legjobb választás az a csíkoshasú tonhal.

Van-e delfin-barát logó?A tonhalkonzerveken egy delfint ábrázoló logót és/vagy szöveges jelzést kell keresni, így jelzik, hogy delfinkímélő módszerrel halászott halat tartalmaz.

Fenntarthatósági információk?Azaz van-e utalás arra (és milyen minősítéssel), hogy a halászat során figyelembe veszik-e a hosszú távú fenntarthatóság irányelveit.

De miért is fontos, hogy halat együnk? Esszenciális zsírsavainak köszönhetően már heti kétszeri halfogyasztással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri problémák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A tonhalban található Omega-3 zsírsavakat pedig talán már nem is kell megemlíteni, hiszen ezt remélhetőleg kívülről fújjuk!

Amellett, hogy a tonhalkonzerv praktikus megoldás, igen sokoldalú is: a gyors salátáktól az egyszerű tortilla-vacsorákig és az ízletes szendvicskrémekig rengeteg féle fogást varázsolhatunk belőle. Az újdonsült reklámfilmekben ezt szemlélteti Kevin Costner, Oscar-díjas színész is, aki a Rio Mare új nemzetközi arca. Ő került annak a kampánynak az élére, ami a Rio Mare termékek hibátlan ízét és minőségét ünnepli az olasz hagyomány mellett: „eating well” and „living well”! Az „eating well” nem csak azt jelenti, hogy minőségi termékeket választunk és ízletes kombinációkat alkotunk belőlük, hanem azt is, hogy asztalunkat megosztjuk másokkal, ami szintén része az egészséges és kiegyensúlyozott életnek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!