A Nespresso támogatja a világ legrangosabb szakácsversenyét

A Bocuse d’Or minden második évben, Lyonban megrendezésre kerülő szakács világverseny. A rangos szakácsverseny középpontjában a kreativitás áll, ami kávé nélkül nem megy.

Több mint két évtizedes múltjával először Európában, majd az egész világon meghonosította azt a fajta versenyzést, ahol az indulók a világ legnagyszerűbb séf-zsűrije előtt készítik el adott időre a megadott alapanyagokból munkájukat. A Bocuse D’Or neve mára összeforrt a legkiválóbb minőséggel.

A rangos szakácsverseny középpontjában a kóstolás áll. Mára a Bocuse d’Or versenysorozatban több, mint 50 ország vesz részt. A versenyt övező médiavisszhang is páratlan, az Oscar-díjátadó gálához hasonló, hiszen több ezer a versenyre akkreditált újságírók száma.

A Bocuse d’Or európai döntőjén húsz kiváló szakács méri össze tudását 2016. májusában Budapesten, a Hungexpo területén. Itt választják ki azt a 11 séfet, akik Európa képviseletében részt vehetnek a 2017-es lyoni világversenyen.

Az első magyar Bocuse d’Or résztvevő, Széll Tamás, aki 2012-ben a Bocuse d'Or európai selejtezőjén, Brüsszelben a 20 induló közül a 9. helyen végzett – ezzel megelőzte a spanyol, az olasz, a német versenyzőt is. 2013-ban ő képviselte hazánkat a világversenyen is, ahol tizedik helyezést ért el. Soha debütáló ország nem szerepelt még ilyen jól. Széll Tamás olyan gasztronómiai nagyhatalmakat utasított maga mögé, mint Olaszország vagy Svájc. Ír bélszínt készített mangalicaszalonnával, kakukkfüves mousseline-nel, gulyáslevessel, zöldséggarnírunggal, melyet Rubik kocka ihletésű dísztálon szolgáltak fel.

A Bocuse d’Or versenysorozatban induló második magyar séf Molnár Gábor, aki csapatával a stockholmi európai selejtezőn kilencedik helyezést érte el, a világversenyen 2015-ben pedig 24 nemzet legjobb szakácsai között a 13. helyen végzett. A húsételének témája a gyöngytyúk volt, amelynek húsából Molnár Gábor a Gömböc alakját idéző formát épített fel. E köré szerveződött a látvány; az ételt fészekre helyezték, körben ehető tojások lebegtek. A 24 versenytál között ez volt az egyetlen, amely a statikus elemek mellett dinamizmusával is felhívta magára a zsűri figyelmét. Lyonban az európai mezőnyt nézve a magyar csapat a legjobb tíz között végzett, hasonlóan a Stockholmban elért eredményhez, és megelőztek olyan rutinos versenyzőket is, mint Kanada.

A Nespresso 2008 óta a lyoni verseny hivatalos kávépartnere, ahol több mint 15.000 Grand Cru kávét fogyasztanak el a verseny ideje alatt. Mivel 2016. május 10-11-én Magyarország ad majd otthont a séfverseny európai döntőjének, a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagjaként segíti a magyar csapat felkészülését.

Állj a Bocuse d’Or zsűrije elé és nyerj!

A játékért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek