Nemzetközileg elismert pezsgőket húzott le a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. 

Az ünnepi időszak miatt ezúttal pezsgőket tesztelt a Nébih az úgynevezett Szupermenta terméktesztjén.Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint.A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű tételeket.A negyvenezres Dom Pérignon meglepően kevés pontot kapott.

A pezsgők sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu- és cukortartalmát, valamint ólom-, réz- és vastartalmát, illetve ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmát is mérték. További jellemzők vizsgálatával a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte.

A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A Nébih a címkéket is ellenőrizte és a jelöléseknél voltak pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát.

A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi tesztnél külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és a szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Ezek a pezsgők taroltak

Hazai száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Sauska Tokaji (Extra Brut)2. Törley Casino (Sec)3. Kreinbacher Prestige (Brut)

Külföldi száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Schlumberger Gold Trocken (Ausztria)2. Freixenet Cordon Negro (Spanyolország)3. Bortolomiol Prosecco Miól (Olaszország)

A legmeglepőbb mégis talán az, hogy a teszten a tescós Faber Finesse (947 forint) után következik, és 14 pont alatt végzett a 40 ezer forintos Dom Pérignon Vingate 2006 Brut.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, a tesztről pedig videót is készített a hatóság:

Ez is érdekelhet!

7 fontos lépés, hogyan nyakald be Kardashianként a fröccsenő pezsgőt a kuffereddel! A tiéd is jó pohártartó?

(via Szupermenta/Agrárszektor)

Hozzászólások (3)

Marsalik Ákos

Nekem a Törley Fortuna az örök els? :)

Anemone05

Szeretem, szeretem, mármint a Fortunát ...

Mayura

Meg is érdemlik a "szekemberek"!!!!! Igyák a Tesco gazdaságos "peszg?t"???? Bele gondolt valaki, hogyan készül a pezsg?, menni idejig és milyen technológiával? Ki az az idióta aki elhiszi, hogy 1000 foritért valódi pezsg?t ihat. Egyszer?en nem jön ki a matek! A cukrozott szénhidrát italokhoz szokott igénytelen bandától nem is várhatunk mást. Csoda hogy a Kreinbacher ízlett. Nos ?k tényleg mesteri pezsg?ket készítenek. A hatásvadász Tesco vs. Dom Perignon összehasonlítást felháborítónak tartom!!!!!!

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?