Nemzetközileg elismert pezsgőket húzott le a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. 

Az ünnepi időszak miatt ezúttal pezsgőket tesztelt a Nébih az úgynevezett Szupermenta terméktesztjén.Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint.A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű tételeket.A negyvenezres Dom Pérignon meglepően kevés pontot kapott.

A pezsgők sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu- és cukortartalmát, valamint ólom-, réz- és vastartalmát, illetve ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmát is mérték. További jellemzők vizsgálatával a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte.

A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A Nébih a címkéket is ellenőrizte és a jelöléseknél voltak pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát.

A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi tesztnél külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és a szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Ezek a pezsgők taroltak

Hazai száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Sauska Tokaji (Extra Brut)2. Törley Casino (Sec)3. Kreinbacher Prestige (Brut)

Külföldi száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Schlumberger Gold Trocken (Ausztria)2. Freixenet Cordon Negro (Spanyolország)3. Bortolomiol Prosecco Miól (Olaszország)

A legmeglepőbb mégis talán az, hogy a teszten a tescós Faber Finesse (947 forint) után következik, és 14 pont alatt végzett a 40 ezer forintos Dom Pérignon Vingate 2006 Brut.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, a tesztről pedig videót is készített a hatóság:

Ez is érdekelhet!

7 fontos lépés, hogyan nyakald be Kardashianként a fröccsenő pezsgőt a kuffereddel! A tiéd is jó pohártartó?

(via Szupermenta/Agrárszektor)

Címlapról ajánljuk

További cikkek