Nemzetközileg elismert pezsgőket húzott le a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. 

Az ünnepi időszak miatt ezúttal pezsgőket tesztelt a Nébih az úgynevezett Szupermenta terméktesztjén.Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint.A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű tételeket.A negyvenezres Dom Pérignon meglepően kevés pontot kapott.

A pezsgők sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu- és cukortartalmát, valamint ólom-, réz- és vastartalmát, illetve ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmát is mérték. További jellemzők vizsgálatával a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte.

A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A Nébih a címkéket is ellenőrizte és a jelöléseknél voltak pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát.

A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi tesztnél külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és a szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Ezek a pezsgők taroltak

Hazai száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Sauska Tokaji (Extra Brut)2. Törley Casino (Sec)3. Kreinbacher Prestige (Brut)

Külföldi száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Schlumberger Gold Trocken (Ausztria)2. Freixenet Cordon Negro (Spanyolország)3. Bortolomiol Prosecco Miól (Olaszország)

A legmeglepőbb mégis talán az, hogy a teszten a tescós Faber Finesse (947 forint) után következik, és 14 pont alatt végzett a 40 ezer forintos Dom Pérignon Vingate 2006 Brut.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, a tesztről pedig videót is készített a hatóság:

Ez is érdekelhet!

7 fontos lépés, hogyan nyakald be Kardashianként a fröccsenő pezsgőt a kuffereddel! A tiéd is jó pohártartó?

(via Szupermenta/Agrárszektor)

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!