Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nébih: erre figyelj, ha boltban veszel HALAT az ünnepekre!

Te is biztosra akarsz menni, amikor a karácsonyi menühöz keresel alapanyagokat? Eláruljuk, mire figyelj, ha halat akarsz felszolgálni szenteste! 

Karácsony közeledtével egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző vákuumcsomagolt, konzerv és fagyasztott, netán élő halak, hiszen az ünnepi asztalnál szinte biztosan előkerül valamilyen klasszikus vagy reform halas étel. A tengeri és a hazai édesvízi halakat illetően felerősödnek ilyenkor az aggodalmak, legyen szó higanyszennyezésről vagy a halak minőségét érintő kifogásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (NÉBIH) válaszolt a karácsonyi bevásárlás körül felmerülő, haltermékeket érintő legfontosabb kérdésekre. 

Kiderült, hogy rendszeresek a tengeri halfajtákat érintő vizsgálatok laboratóriumi és érzékszervi, külalaki szempontokból is. Idén a NÉBIH 389-féle halterméket ellenőrzött, a vizsgálatok elsősorban antibakteriális gátlóanyagok, baktériumok, biotoxinok, mikotoxinok, fajfehérjék, analitikai összetevők, kémiai elemek (ólom, kadmium, higany), kémiai szennyező anyagok (dioxinok, PCB-k, PAH (benzo(a)pirén)), radioaktív izotópok, egyéb anyagok (hisztamin) jelenlétére irányultak.

Idén összesen 4 olyan eset említhető, amiben Magyarország is érintett volt: 

  • higanytartalom (2,2 mg/kg-ppm) miatt kifogásoltak Vietnamból származó fagyasztott kardhal steaket, 
  • Listeria monocytogenes (970 CFU/g) jelenléte miatt cseh eredetű bükkfán füstölt pisztrángot,

  • Anisakis parazitafertőzés miatt Írországból származó hűtött makrélát,

  • higany- és arzéntartalom miatt Csehországból származó tonhaltartalmú bébiételeket.

A kifogásolt termékeket a nemzetközi gyorsriasztási rendszeren keresztül (RASFF) keresztül a hatóság azonnal kivonta a forgalomból. 

Tudni akartuk, a boltokban, piacokon kapható tengeri halakra milyen ellenőrzés vonatkozik, amíg az ünnepi tányérokra kerülnek. A Hatóság elmagyarázta, hogy az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai gyártású élelmiszer esetében a magyarországi forgalmazó a felelős. A termékeken kötelező a magyar nyelvű címke feltüntetése. 

Haltermékeken a következőket érdemes megnézni, hogy biztosra menjünk:

  • állategészségügyi azonosító jel (halak feldolgozását csak engedéllyel rendelkező halfeldolgozó üzem vagy halászhajó végezheti)
  • magyarországi halászüzem esetén ezt egy ovális keretben lévő “HU” rövidítés és egy számkombináció jelzi (külföldi gyártónál ugyanez, csak az adott ország nevének rövidítésével) 
  • vásárláskor az eladónak információval kell rendelkeznie arról, az adott halat hol halászták, hol található a származási akvakultúra (tenyésztő tógazdaság)
  • látnunk kell a csomagoláson a halfaj megnevezését, az adalékanyagokat, egyéb összetevőket, minőségmegőrzési időt.

Tudtad?

Érdemes odafigyelni, hogy összenyomódott, beszakadt, sérült csomagolású halterméket ne vegyünk meg, mert sérülhetett a légmentes zárás, így a termék minősége sem biztosított! 

Mit lehet még tudni a rendszeres élelmiszer-ellenőrzésekről?

Az EU elvárásainak megfelelően – az egyes tagállamok ellenőrző hatóságai többéves Nemzeti Ellenőrzési Tervvel rendelkeznek. Az ellenőrzési tervek kockázati besorolás alapján  meghatározzák az ellenőrizendő létesítmények (élelmiszer-előállítók és -forgalmazók) és élelmiszercsoportok körét, havonkénti ellenőrzési számra lebontva. Azt is tudni kell azonban, hogy az élelmiszer-előállítókat a napi ellenőrzés felelőssége jogszabályban kötelezi. 

Még több halételért IDE kattints! 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!