Napraforgós a Balaton fagyija 2015-ben!

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen.

A versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.

Idén a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija díját. A zsűri különdíjat adott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) gesztenyés álom, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda almaszimfónia (muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó almádi házi krémes fagylaltjáért.

Az idei nyertes fagylalt készítője, Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáinak, hogy nemcsak a drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a "mi kis szotyinkból is".

A Balaton fagyija 2015. Balatonföldvár, Kárpáti Fagyizó, Napraforgó

A versenyt a régiós szövetség idén is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretében hirdette meg. A felhívásra csaknem 30 fagylaltot neveztek a tó környéki cukrászdák és fagyizók. A versenyhez saját, navigációval ellátott webes alkalmazás is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben tájékozódhassanak és juthassanak el a helyszínekre. Az alkalmazást a rendezvény holnapján lehet elérni.

Május 3-án a négytagú zsűri 300 km-t autózva járta végig a helyszíneket és kóstolta végig a fagylaltokat. A bírálat fő szempontja volt az íz, a harmónia, az illat, a kreativitás, a felhasznált anyagok, az állag és a dekoráció.

Különdíjas: Szilágyi Cukrászda (Zalakaros) „Alma szimfónia” (Muskotályos sült alma)

Meszes István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának és egyben a zsűrinek az elnöke a győztes fagylaltról elmondta, hogy "kiváló az utóíze, az állaga nagyon selymes, krémes, amilyennek egy jó fagylaltnak lennie kell".

Különdíjas: Balatonalmádi, Amaretto Fagylaltozó „Almádi házi krémes”

A díjnyertes fagylalt receptjét a szervezők megosztják a www.balatonfagyija.hu weboldalon, hogy minél több helyen elkészíthessék ezt a balatoni finomságot a cukrászdák és fagylaltozók.

Különdíjas: Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) „Gesztenyés álom

Ha szereted a fagyikat, ez is érdekelhet!

21 házifagyi, amit már most nyalhatsz!

(via MTI)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek