A krumplipüré a nagybetűs köret, ami a vasárnapi családi ebédek elmaradhatatlan szereplője. Azonban bármilyen jól illik is a különböző fehérjékhez a marhától a csirkéig, azért rá lehet unni. Persze vajjal elkeverve is ízletes, de rengeteg más hozzávaló létezik, amelyekkel komolyan feljavíthatod a krumplipürédet. Az egyik kedvenc, kissé szokatlan hozzávalónk a szójaszósz. Nemcsak az ázsiai ételek elmaradhatatlan alapanyaga a szójaszósz, de a benne rejlő sós és umami ízjegyeknek köszönhetően tökéletes kiegészítője a hagyományos krumplipürének.
Hogyan add hozzá a szójaszószt a krumplipüréhez?
A szójaszósz előnye, hogy a sós íze teljesen átjárja a burgonyát, így minden falatnál érezni fogod.
Ennek eléréshez helyettesítsd a burgonyához általában hozzáadott só egy részét körülbelül egy teáskanálnyira a kedvenc szójaszószodból (kis mennyiség is elég belőle).
Ha gluténmentes változatot keresel, kipróbálhatod a tamarit, vagy választhatod a kókusz aminószószt, ha a hagyományos szójaszósznál kissé édesebb ízű helyettesítővel próbálkoznál. Bármelyik mellett is tennéd le a voksod, garantált, hogy pikánsabb és ízletesebb lesz a végeredmény, mint amit csupán sóval lehetne elérni.
További tippek a szójaszószos krumplipüréhez
A szójaszósz elég ízletes umami jegyekkel rendelkezik ahhoz, hogy a krumplipüréhez ne kelljen más hozzávalót adni a szokásos vaj, só és bors triója mellett. Ha azonban kicsit kalandvágyóbb kedvedben vagy, akkor tovább kísérletezhetsz. A szójaszósz sokoldalúságának köszönhetően van néhány további hozzávaló, amit érdemes kipróbálni az ázsiai ihletésű burgonyapüréhez. A wasabipaszta élesebb, érdekesebb ízt ad a burgonyának, míg a szezámolaj fokozza a szójaszósz ízét.
Tipp
Ha a krumplipüré marhahúst kísér, érdemes a szójaszószt legjobb barátjával, a Worcestershire-szósszal párosítani. Ez a két szósz gyönyörűen kiegészíti egymást, kiemelve egymás sós jegyeit.