Kiderült, meddig eheted meg az asztalon felejtett ételeket

Mindenkivel előfordul néha, hogy egyszerűen elfelejti betenni az ételt a hűtőbe. De meddig ehetjük kockázat nélkül a hűtés nélkül tárolt ételeket?

Vajon mennyi ideig jó a konyhapulton felejtett pizza, a tűzhelyen várakozó leves, vagy a konyhaasztalon árválkodó csirkemell? Ha veled is előfordult már, hogy elfelejtetted betenni a hűtőbe az ételt, akkor itt az ideje megtudnod, melyik ételt mennyi ideig fogyaszthatsz biztonsággal.

A 2/4 órás szabály

Hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben használtunk, előtte másként oldották meg az emberek az ételek tartósítását: sok sózott, füstölt és szárított ételt fogyasztottak. A hűtőszekrények megjelenésével azonban szinte már alig van olyan étel, ami ne igényelne hűtést, így, azokkal az ételekkel, amiket néha kint felejtünk a konyhaasztalon, körültekintően kell bánnunk.

A különböző gombák és baktériumok 5 és 60 fok között szaporodnak, 30 fok körül érzik magukat a legjobban, ezért kell 5 fok alatt tartani, vagy 60 fok fölé melegíteni az ételeket.

Általános szabály, hogy az étel kihűlését követően 2 órán belül hűtőbe kell tenni. Ha ez elmarad, további 2 órán keresztül fogyasztható, de 4 óra elteltével a legtöbb ételt már nem ajánlott megenni. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha az étel ízében, illatában és állagában nem tapasztalunk változást.

Szerző: Petrás Gabriella


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...