Kiderült, meddig eheted meg az asztalon felejtett ételeket

Mindenkivel előfordul néha, hogy egyszerűen elfelejti betenni az ételt a hűtőbe. De meddig ehetjük kockázat nélkül a hűtés nélkül tárolt ételeket?

Vajon mennyi ideig jó a konyhapulton felejtett pizza, a tűzhelyen várakozó leves, vagy a konyhaasztalon árválkodó csirkemell? Ha veled is előfordult már, hogy elfelejtetted betenni a hűtőbe az ételt, akkor itt az ideje megtudnod, melyik ételt mennyi ideig fogyaszthatsz biztonsággal.

A 2/4 órás szabály

Hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben használtunk, előtte másként oldották meg az emberek az ételek tartósítását: sok sózott, füstölt és szárított ételt fogyasztottak. A hűtőszekrények megjelenésével azonban szinte már alig van olyan étel, ami ne igényelne hűtést, így, azokkal az ételekkel, amiket néha kint felejtünk a konyhaasztalon, körültekintően kell bánnunk.

A különböző gombák és baktériumok 5 és 60 fok között szaporodnak, 30 fok körül érzik magukat a legjobban, ezért kell 5 fok alatt tartani, vagy 60 fok fölé melegíteni az ételeket.

Általános szabály, hogy az étel kihűlését követően 2 órán belül hűtőbe kell tenni. Ha ez elmarad, további 2 órán keresztül fogyasztható, de 4 óra elteltével a legtöbb ételt már nem ajánlott megenni. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha az étel ízében, illatában és állagában nem tapasztalunk változást.

Szerző: Petrás Gabriella


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...