Veszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse, hamarosan luxustermékké válhat

Végzetes kór pusztítja világszerte az egyik legnépszerűbb déli gyümölcsöt. A gyorsan terjdő Panama-betegség megtizedelheti az éves szintet termő banán mennyiségét, ezzel együtt hamarosan luxustermékké is válhat a gyümölcs.

A banán az elmúlt évtizedekben világszerte könnyen elérhető, jó áron kapható déli gyümölcsként volt ismert, egy gyorsan terjedő, a banánfákat támadó végzetes betegség miatt azonban könnyen lehet, hogy hamarosan ismét drágán elérhető luxuscikké válik. A Sokszínű vidék a BBC cikkére hivatkozva arról ír, hogy az elmúlt időszakban rohamosan, a világ több pontján is elterjedt és pusztítani kezdett az úgynevezett Tropical Race 4 (TR4) nevű betegség, ismertebb nevén a Panama-betegség.

A Panama-betegség egy régóta veszélyes kór a banántermésre nézve, az elmúlt harminc évben a világ több pontján is pusztított, a Közel-Keleten, Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában és Dél-Amerikában is azonosították már, így például Argentínában is, ahonnan jelentős banánszállítmány érkezik a Föld északi féltekére. A BBC riportja szerint az elmúlt időszakban 20 országban is megjelent a betegség, a járvány megfékezése pedig nem egyszerű feladat a kutatók számára.

Az elmúlt évtizedekben nem ez az első alkalom, hogy globális szinten veszélybe kerül a banántermelés. A Panama-betegség először az 1950-es években bukkant fel. A kórt egy Ázsiából származó gomba okozza, amely a kontinensen a banánokkal együtt fejlődött ki, innen viszont sikerült eljutnia Közép-Amerikába, óriási pusztítást végezve. Ekkoriban gyakorlatilag mindenhol egy fajta banánt, a Gros Michelt termesztették, ennek a fajtának ugyanis nem csak ízletes és méretes termése volt, de akár éretlenül is le lehetett szedni a fáról, mert a szállítási idő pont elég volt neki ahhoz, hogy megérjen. Mivel ebben az időben gyakorlatilag ugyanolyan genetikai felépítéssel bírt a világon termő banánok nagy része, csak idő kérdése volt, mikor kerül veszélybe a déli gyümölcs.

Az 1960-as évekre a kutatók rájöttek, hogy a Gros Michellel ellentétben egy bizonyos Cavendish nevű banánfajta jól ellenáll a Panama-betegséggel szemben, így hamarosan a Cavendish lett a legnépszerűbb termesztett gyümölcs a piacon, manapság az emberek többsége is ezt a fajtát fogyasztja. Közel harminc év telt el, a Panama-betegségnek pedig megjelent az új, ma óriási veszélyt jelentő törzse, a már korábban említett TR4, amely Fernando García-Bastidas, a hollandiai University of Wageninen kutatója szerint mára egyértelműen járvánnyá nőtte ki magát.

Equadori banánokat fújnak be, nehogy idő előtt megrohadjanak (Vicente Gaibor/Bloomberg/Getty Images)

A kolumbiai kutató elsőként fedezte fel a TR4 fertőzést Ázsián kívül, a kórokozó ugyanis akkor már Afrikába is eljutott. A TR4 azért jelent halálos kórt a banánfák számára, mert akár egy évbe is eltelhet, míg a fertőzést követően megjelennek az első tünetek, ezalatt az idő alatt pedig észrevétlenül tud terjedni. 2019-re a fertőzést Kolumbiába is elért, azóta pedig a kutatók gőzerővel dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a betegség megállítására. Ha nem születik megoldás belátható időn belül, a jövőben sokkal kevesebb és jóval drágább is lehet a banán a boltok polcain.

Karantén alá vonják a farmokat

Azokat a farmokat, ahol megjelent a járvány, karantén alá vonják, így igyekezve visszaszorítani a vírus terjedését. A BBC cikke szerint ausztrál kutatók már kifejlesztettek egy olyan, genetikailag módosított Cavendish banánt, amely ellenáll a TR4-nek, a gyümölcs még jó ideig nem kerülhet a boltok polcaira. Bár tudományos bizonyítékok szerint a génmódosított élelmiszerek nem jelentenek veszélyt az emberekre, a szabályozások rendkívül szigorúak, ennek függvényében pedig lassabb lefolyásúak is.

García- Bastidas szerint egyféle könnyítő megoldás lenne, ha nagyobb lenne a banánültetvények diverzitása, ezzel ellenállóbbak lennének a gyümölcsök a járványokkal szemben. Mint elmondta, bár több tucat különböző banánfaj létezik a világon, kevés az olyan könnyen termelhető és szállítható banán, mint a most is világszerte fogyasztott Cavendish.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.

Nosalty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!