Mi történik, ha véletlenül megesszük a muslicák petéit?

A muslicák a legtisztább konyhákban is megjelenhetnek, és ellephetik a konyhapulton tartott gyümölcskosarunkat – innentől pedig már csak egy ugrás, hogy véletlenül megegyük a petéiket.

A gyümölcslegyek vagy muslicák mindenkinek ismerősek lehetnek: ezek azok az apró legyek, amelyek az elölhagyott ételek – elsősorban a gyümölcsök – körül repkednek. A muslicák egész évben jelen lehetnek az otthonunkban, mindegy, mennyire nagy rendet és tisztaságot tartunk. Általában gyümölcsökkel, zöldségekkel és más élelmiszerekkel táplálkoznak, és miközben élik a mindennapjaikat, folyamatosan tojásokat raknak, amelyek így rákerülnek a mi ételeinkre is.

Mi történik, ha véletlenül megesszük a muslicák petéit?

Éppen ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi történik, ha véletlenül elfogyasztjuk a gyümölcslegyek tojásait, és mi történik akkor, ha magukat a muslicákat esszük meg akaratunkon kívül.

A gyümölcslegyek életciklusa

A gyümölcslegyek elképesztő ütemben képesek szaporodni, és ez teszi őket igazán bosszantó kártevővé – nem is beszélve arról, hogy a kutatók egyre jobban aggódnak a velük kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt.

A gyümölcslégy teljes élettartama 40-50 nap. A nőstény gyümölcslégy rövid élettartama alatt több száz tojást is lerakhat nedves felületekre, például erjedő és túlérett gyümölcsökre. A peték aztán 24-30 órán belül kikelnek és lárvává válnak. Ezek a lárvák pedig ott élnek a gyümölcsökön és táplálkoznak belőlük. Egy héten belül aztán ezek elkezdenek ásni: befúrják magukat a gyümölcsök belsejébe. A bábbá váláshoz aztán száraz helyet találnak, és néhány napon belül gyümölcslegyekké fejlődnek. Két nappal felnőttkoruk elérése után a gyümölcslegyek már képesek párosodni, azaz igen hamar elkezdenek szaporodni.

Mi történik, ha megesszük a petéiket?

Szinte lehetetlen, hogy életünkben legalább egyszer ne fogyasztanánk el a muslicák petéit. Jó hír viszont, hogy ha valaha is lenyeltünk ilyesmit, valószínűleg soha nem fogunk tudni róla.

A légytojások nagyon kicsik, és a gyomornedvünk könnyen elpusztíthatja őket. Így nem is jelentenek különösebb veszélyt, hacsak nem fogyasztjuk ezeket nagyon nagy mennyiségben.

Mi történik, ha lárva jut a szervezetünkbe?

Mint írtuk, ebben az állapotban az állat befúrja magát a gyümölcs belsejébe, így szintén könnyen előfordulhat, hogy ebben a formában jutnak be a szervezetünkbe. (Persze ha egy-egy harapás után ránézünk a gyümölcsre, láthatjuk benne a kukacot és megszabadulhatunk tőle, de balesetek bármikor előfordulhatnak.) Megeshet tehát, hogy lenyeljük őket, ami miatt sajnos olyan problémákkal szembesülhetünk, mint a bakteriális fertőzések vagy a légyálcabetegség, de allergiás reakciót is kiválthat.

Mi történik, ha megesszük a gyümölcslegyet?

Ez a forgatókönyv nagyon valószínűtlen, de nem árt azért odafigyelni, mivel az állatok olyan baktériumokat hordoznak, mint a szalmonella, az E. coli és a listeria, amelyek mindegyike ételmérgezést okozhat. Súlyos esetekben emiatt kórházba kerülhetünk, és akár életveszélyessé is válhat az állapotunk.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

Mandulás sütemények karácsonyra

A mandulás sütemények tökéletes választások lehetnek karácsonyra, hiszen nemcsak ízletesek, hanem az elkészítésük is viszonylag egyszerű, így akár kezdő szakácsok is könnyedén megbirkózhatnak velük.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.