Müpa karácsony – Készítsd el Boldoczki Gábor trombitaművész kedvenc ünnepi ételét

A Müpa kifaggatta fellépő művészeit, mi a kedvenc karácsonyi fogásuk, az izgalmas recepteket most nálunk is megtaláljátok. Készítsétek el az ünnepekre ajánlásaikat!

Müpa karácsony: Készítsd el Boldoczki Gábor trombitaművész kedvencét / fotó: Csibi Szilvia

Pirított kacsamáj lilahagyma-lekvárral

Hozzávalók:

600–700 g kacsamáj
1 kg lilahagyma, karikákra vágva
300 ml tej
200 ml vörösbor
1 evőkanál cukor
4 db szegfűszeg

lilahagyma-lekvár

Pirított kacsamáj lilahagyma-lekvárral (a kép illusztráció)

A kacsamájat 2-3 centis szeletekre vágom és egy-két óráig hideg tejben áztatom. Nem sózom meg, mert attól a nyers máj megkeményedne. A szeleteket serpenyőbe teszem, mindkét oldalukat erős lángon 3-4 perc alatt „hirtelen” megpirítom. Akkor van kész, ha külsejük megpirult, de belsejük még puha – amennyiben túlsütjük, keménnyé válnak. A serpenyőből kivéve a szeleteket félreteszem és megsózom.

A kisült zsír nagy részét kiveszem, a serpenyőbe helyezem a karikákra vágott lilahagymát, a cukrot és a szegfűszeget.

Kevergetés mellett addig párolom a hagymát, amíg össze nem esik, majd felöntöm a vörösborral és a fedőt levéve a folyadék eltűnéséig kis láng fölött tartom.

A kacsamáj-szeleteket előételként lilahagyma-lekvárral és pirított kaláccsal tálalom, főételként a krumplipüré passzol hozzá.

Keress még több receptet művészektől a MÜPA oldalán!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek