Új szelek a koktélkészítésben – így zajlott a MONIN Bartender-verseny elődöntője Budapesten

Két év után újra Budapesten került megrendezésre a MONIN bartenderverseny magyarországi elődöntője 2024. szeptember 9-én, Budapest szívében, az újonnan nyíló Kimpton Bem Budapest Hotelben. A Bar Huso-ban 7 fiatal mérhette össze tudását a nemzetközi zsűri előtt, melynek tagjai között volt a nagyszerű szakmai tapasztalattal rendelkező Václav Abraham, a MONIN Közép-Európai italszakértője, aki az elmúlt 15 évben 200 versenyen vett részt.

A világ vezető ízspecialistája, a MONIN által szervezett MONIN Cup 2024 az idei verseny koncepciójának a "Low is More" témát választotta, figyelembe véve a világszerte egyre erősödő no/low alkoholtrendet. A kihívás célja, hogy a versenyzők olyan kiváló, ízben kiegyensúlyozott koktélokat alkossanak, amelyek izgalmasak, és magas alkoholtartalom nélkül is nagy hatást tudnak elérni mind látványban, mind pedig ízvilágban. Az idei megmérettetés tökéletes arra, hogy a fiatal bartenderek kihasználják a jelenlegi trendeket, fejlesszék képességeiket, és a MONIN széles termékkínálatán keresztül kísérletezhessenek az ízekkel. Az olyan versenyek, mint a MONIN Cup, kulcsfontosságúak abban, hogy felfedezzék és támogassák a bartendertehetségek új generációját.

A háromtagú zsűri külföldről érkezett tagja Václav Abraham, a MONIN Közép-Európai Italszakértője, aki 15 éve tevékenykedik a báriparba. Világszerte több mint 200 versenyen vett már részt flair bartending kategóriában. Legnagyobb eredményei közé tartozik a 2019-es kínai világbajnokságon elért második helyezés.  Farkas Maja 10 éve dolgozik a bárok világában. Bartenderként kezdett Londonban, majd Ausztráliában folytatta karrierjét. Következő állomásként Görögországban Mykonoson és Santorinin töltött be Head Bartenderi feladatokat, majd a Dubai Four Seasons Bar Supervisoraként tevékenykedett és most jött haza a Karib-szigetekről, ahol Curacaon volt Bar Manager. Jelenleg a Best Mixer iskolában adja át tudását oktatóként. Barta Mátyás nagyjából 15 éve kezdte a báros szakmát. Ezen időszak jelentős részét Londonban töltötte, ahol többek között megfordult a Wolselyben, Sushi Sambaban, Ivy Chelsea Gardenben, „Pollen Street Social”-ben és az „Artesian”-ban. London után egy horvát, majd karibi kitérő után tért haza 2019-ben. Itthon a Leo, Minute, Centrál Grand Café, Yamaha és White Raven (2022-es első szezon) koncepciója köthető a nevéhez. Jelenleg a Kimpton Bem Budapest szálloda Huso és Fennen bárjainak szakmai munkáját vezeti. Számos hazai és nemzetközi verseny dobogójára állhatott már fel.

A MONIN Cup a versenyen túl emlékeztet az iparágban rejlő végtelen lehetőségekre, miközben hangsúlyozza a folyamatos tudáskeresést és a határtalan innovációs potenciált. A magyarországi elődöntő győztese meghívást kap a nemzetközi döntőre, amelyre idén decemberben, a márka otthonában, a franciaországi Bourges-ban kerül sor.

A versenyen való részvételhez olyan 27 év alatti, feltörekvő hivatásos bártenderek vagy barista iskola diákjai nevezhettek, akik tehetségüket és kreativitásukat szakmai zsűri előtt is szerették volna megmérettetni. A MONIN célja, hogy az italkultúra fejlesztésébe a jövő bartender generációját is bevonja, akik új, kreatív ötletekkel, új látásmóddal járulhatnak hozzá a folyamathoz.

A magyarországi döntő versenyzőinek az általuk megálmodott ital elkészítéséhez legalább 10 ml MONIN terméket kellett használniuk a MONIN szirupjai, püréi, koncentrátumai vagy likőrjei közül, de ezeket kombinálhatták is. A versenyzők szabadon beépíthették receptjeikbe a MONIN-nal nem versenyző márkák ehető összetevőit (szirupok, pürék vagy likőrök). A felhasznált összetevők száma és mennyisége korlátlan volt, amennyiben azok fogyasztása biztonságos. Versenyzőként egy házi készítésű összetevő is engedélyezett volt, de ennek a versenykiírásban szereplő kritériumoknak meg kellett felelnie. Mindezt angol nyelven kellett prezentálniuk.

A versenybe jutott Bánfi Boglárkának, Becze Máténak, Brettner Dávidnak, Horváth Kristóf Jonatánnak, Hunyadi Márton Mátyásnak, Kovács Péternek és Stenger Máténak nem csupán a recepttel, de az angol nyelvű prezentációval is le kellett nyűgöznie a zsűrit. Erre 8 perc állt rendelkezésükre. A versenyt végül Horváth Kristóf Jonatán nyerte WOODY fantázianevű koktéljával, aki a győri Higgi The Tiki Barból érkezett. Ezzel a győzelmével megvédte címét, hiszen 2 évvel ezelőtt szintén ő állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A trófea és díjazás mellett lehetőséget kapott arra, hogy decemberben Bourges-ban a világdöntőn képviselhesse Magyarországot. Jelképesen a repülőjegyét is átvehette. Szintén díjazásban részesült a második helyezett Stenger Máté, és a harmadik helyen végzett Brettner Dávid is.

A MONIN Cup 2024 több, mint egy egyszerű verseny! Szakértői mentorálás: hiszen a győztes neves bartenderektől és MONIN együttműködőktől tanulhat, akik értékelik előadását, technikáját, és természetesen az alkotásai ízét. És az ízvilág felfedezése: mert lehetősége nyílik elmerülni a MONIN által összeállított ízek világában, és felfedezni a no/low alkohol végtelen lehetőségeit. Nem utolsó sorban pedig ez egy kitűnő lehetőség fiatal feltörekvő bártenderek számára a kapcsolatépítésre.

Címlapról ajánljuk

További cikkek