Itt adhatod le a húsvétkor elhasznált sütőolajat legegyszerűbben

A használt olajat országszerte leadhatjuk a MOL-töltőállomásokon, csak pár apróságot kell hozzá betartanunk, és még a környezetünkre is figyelmet is fordítunk.

Az ünnepi időszak az együttlét és a családi sütés-főzés mellett a környezettudatosságról is szól. Húsvét után a MOL-töltőállomásokon országszerte le lehet adni az elhasznált étolajat, amivel óvhatjuk a környezetünket, hiszen 1 liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet. A háztartások ilyenkor az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet a megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani. A program népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy évről évre nagyobb mennyiséget visznek be az emberek a benzinkutakra.

Tegyünk a környezetért – itt is leadhatjuk a fáradt olajat

A Mol 2011-ben telepítette az első gyűjtőtartályokat a töltőállomásaira azzal a céllal, hogy az emberek egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon szabadulhassanak meg a használt étolajtól. Ez ugyanis veszélyes hulladéknak számít: ha beleöntik a lefolyóba, vagy kiöntik a szemétbe, azzal károsítják a környezetet. Az összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

Miért káros:

  • A csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza.
  • A háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.
  • Ha az élővizekbe jut, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.
  • Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Hogyan kell leadni a töltőállomáson:

  • Mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le.
  • Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat - de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett.
  • Leadható például használt műanyag palackban, vagy befőttesüvegben.
  • A töltőállomásokon kérhetik a kútkezelő segítségét.

A használt étolaj begyűjtése azért fontos, mert kis erőfeszítéssel nagy kárt tudunk megelőzni, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyes anyag végül jól hasznosuljon. Az évről évre növekvő leadott mennyiség azt mutatja: a háztartások számára is értéket jelent, ha fenntartható és egyértelműen hasznos megoldást kínálunk az étolaj gyűjtésére és feldolgozására. Köszönjük a lakosság együttműködését, és mindenkit arra biztatunk, hogy használja a Mol töltőállomásokon elhelyezett gyűjtőtartályokat!

– nyilatkozta Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.

Korántsem elhanyagolható mennyiségről van szó: az elmúlt években a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le a kijelölt MOL töltőállomásokon. Ezt a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek