Mit egyenek a fogszabályzós gyerekek?

Milyen jó beleharapni egy almába, igaz? Fogszabályozóval ez már nem is olyan egyszerű - segítsünk gyerekeinknek ebben a nehéz időszakban megőrizni étvágyukat!

Régen a szülők kevésbé gondolták fontosnak azt, hogy gyermekeik fogazatának állása igenis befolyásolhatja felnőttkori boldogulásukat. Az én szüleim is bíztak az éves iskolai fogorvosi ellenőrzésben. Emlékszem, mindenki utált odamenni. Nekem az iskolaorvos írt egy beutalót, amit szüleimnek kellett volna átadnom, miszerint fogszabályozásra javasolnak, a rendelőből kilépve azonban a kukában landolt az iromány. Később, felnőtt korban kényszerültem behozni a korábbi elmaradást. Ebből okulva én saját gyermekemnél nem bíztam a véletlenre, és magam vittem el őket orvoshoz - nemrégiben meg is kaptuk az első sínünket, no nem vasútit, hanem valódi fogszabályzósat.

Na, még egyet utoljára!

A fogszabályozó feltétele előtti estén kívánság-vacsorát sütöttem. Kisfiam kedvence a mák-mákkal, így óriás adag mákos gubát készítettem neki. Úgy gondoltam, sokáig nem lesz lehetőségem megörvendeztetni hasonló mákos finomsággal, mivel az apró mákszemek előszeretettel bújnak meg a fog és a fémsín között. Eltávolításuk nehéz és szúró, dörzsölő hatásuk is lehet.

Villámgyors mákos guba recept

Minél puhább, annál jobb!

Az első napokban még szokatlan és sokszor zavaró lehet a fogszabályzó, így hát érdemes könnyen rágható ételeket kínálni gyermekeinknek. A krémlevesek és a puhára főzött zöldségekből készült főzelékek jól megfelelnek erre a célra. Az ízes burgonyafőzelék mindig biztos befutó nálunk, ezért első alkalommal ezt készítettem. De hogyan tovább? Kisfiam minden reggel müzlit eszik, és almát visz magával az iskolába. Csíkokra vágott répát, uborkát és más zöldségeket adok neki délutánonként, és salátát a vacsorához. Ezek mind-mind nehezen fogyasztható ételek, és kellemetlenségeket okozhatnak az iskolai lét, sőt az egész nap során. Valahogy mégis csak pótolni kell őket! Megoldásképpen a reggelihez könnyen puhára áztatható gabonapelyhet vásároltam, a tízórai mellé banánt tettem, délután turmixok következtek. Az esti vacsoránál hámozott uborkából és paradicsomból készült saláta és levesben főtt illetve párolt húsok kerültek az asztalra.

Legnagyobb meglepetésemre pár nap alatt túl voltunk a kezdeti nehézségeken. Speciális, fogszabályzókhoz kifejlesztett fogkeféket kapni bármelyik drogériában vagy patikában, ezért a fogtisztítás manapság már könnyedén megoldható. Elgördült minden akadály az útból, újból hódolhatunk a mákos élvezeteknek.

Ezeket olvastad már?

Idő közben pedig fokozatosan megszokottá vált a fogszabályozó használata, ezért egyre inkább választhatok menüt vacsorára a korábbi megszokott repertoárból. Sőt, akár marhasültet is készítek, de az olasz mandulás süti a reggeli kakaóhoz még mindig várat magára, pedig milyen jó is a cantuccini alla mandorla!

Jövő héten már fánkokat sütünk, hiszen kezdődik a farsangi időszak!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!