Mesterszakácsok tanácsai kezdőknek

Alapvető konyhai tapasztalatok hiányában a legegyszerűbb vacsora elkészítése is végzetes kudarcba torkollhat. Listánkban profi séfek adnak néhány létfontosságú tanácsot.

Legyünk bár kezdő szakácsok, vagy rendelkezzünk némi konyhai tapasztalattal, néhány egyszerű tanács életmentő lehet.

Hozzászólások

zsuzsa.sulyok

Tisztelt Pap Szilárd István, és Tisztelt Szerkeszt?k! -"Mesterszakácsok tanácsai kezd?knek"-????------MI VAN????----- MI EZ???? -Bocs., -sok éve, nagyon hálás, szorgalmas olvasója, használója, és "reklámozója": (baráti, ismer?si, + itt -ott él?, magyarul olvasni tudó körökben...) -ez a cikk, viszont, abszolút "kiverte a biztosítékot"... -mesterszakácsok ötletei???: -ezek??? pl.:" tartsd rendben a munkafelületet"...stb. --Ami ezek közül, -"értelmes ötlet"-, azt, --- "Juliska, Mariska, Szamanta, bárki, -aki, néhány éve már gyakorlottan f?z, ismeri, ---mit?l lennének ezek?... -"MESTERSZAKÁCS ÖTLETEK"??? - ezek???, - legföljebb, hasznos tanácsok, (bár szerintem nem mindegyik?, bocs. - (bocs., de pl. a tepsiben sül? húsok, és sok minden más alá, sokkal praktikusabb egy jó süt?papír, mint az alufólia, amit esetleg centinként lehet lehámozgatni...) -az eddigi cikkeknél a képben szerepl? "föliratra kattintva", - " valami, értelmes akármi jött be"---bocs. - ennél az írásnál, -"rákattintva"???? ---- (-szerintem, viszonylag jól olvasok, értek angolul, DE, könyörgöm MIK EZEK: pl.: "Gyakorolj be egyetlen jó fogást": -képek, pl.:-- --"MATT LIVING ROOM FROM FRONT DOOR"-- (vagyis :- "Matt nappalija a bejárati ajtó fel?l nézve"- ???????? -még egyszer megismétlem, nagyon kedvelem, használom stb. a "NOSALTY-t" -SOHA semmit nem "fikáztam", nagyon tisztelem a "szakácsokat", akik felteszik a receptjeiket, igyekszem megköszönni nekik. - Általában, mindenféle, itt megjelent írást el szoktam olvasni, ezért nem értem, hogy ez az "izé", -bocs. , hogy kerül ide . Úgy, hogy a - "feliratra kattintva" -, valami "FLICK" , ---általam nem értelmezhet?, a témához nem kapcsolható képei jönnek be... --Bevallom, én, egy "nyanya", típusú felhasználó vagyok: -pl.: -egy kezemen megszámlálom, hová regisztráltam, stb...- (de ez egyéni szoc. problem.?) -Ebb?l kifolyólag, lehet, hogy nem tudom jól használni, értelmezni, a fent említett cikket... -Lehet, hogy --"ez így, ebben a formában"--csak nekem "rémes" ITT, - akkor, ?szintén elnézést kérek...

fishers

Minden szavaddal maximálisan egyetértek! Szívemb?l szóltál.

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm szépen az észrevételeit, mindegyik megfontolandó, ezért is szeretnék válaszolni rájuk, remélve, hogy eloszlathatom az Ön felháborodását. A fenti cikk valóban kevés hasznos inforációt tartalmaz egy gyakorlottabb szakács vagy háziassony számára, ám a célja az volt, hogy néhány tippet adjon abszolút kezd?knek. És higgye el, kezd?k esetében az Ön számára egyértelm?nek t?n? dolgok sem annyira egyértelm?ek. Ami a süt?papírt illeti, teljesen igaza van, be is írtam a cikkbe, köszönöm még egyszer az észrevételt. A képek esetében arról van szó, hogy be kell linkelnünk a forrást, ahonnan származnak, ezért történik meg, hogy amennyiben az olvasó a képre kattint, a számítógép átirányítja a kép eredetijét tartalmazó oldalra. Ez szerz?i jogi kérdés, ebben kevés a mi flexibilitásunk! Remélem sikerült kell?en megválaszolnom az Ön által kiemelt kérdéseket, és reméljük, hogy ezentúl is számíthatunk az észevételeire.

hel267

Kedves Zsuzsa, néha én is ennyire felhúzom magam... de most egyszer?en csak csalódtam, amiért számomra semmi releváns információ nem volt benne (bár nem is vagyok célcsoport - "Kezd?knek") Próbálj arra gondolni, hogy ha minden nap hozni kell egy cikket, természetes, hogy nem lesz mind az év írása. Ett?l függetlenül várjuk a következ?t, hátha tanulhatunk bel?le valami újat :) Szép napot, Dia

azigazizoli

A cikknek az a címe , hogy 10 nevetségesen egyszer? tanács , érti kedves ? n e v e t s é g e s e n e g y s z e r ? !!!!!!

pussycat

Ennek a cikknek csak egyetlen baja van, megpedig az, hogy nem a megfelelo cimet kapta. Egyebkent el tudom kepzelni azt, hogy vannak nagyon kezdo haziasszonyok akik meg tanulhatnak is belole kiveve az alufolias tanacsot, - es nem eppen csak azert, mert "centinkent lehet lehamozgatni"- hanem azert is mert a husoknak a legfinomabb resze, pl. a csirke bore fog ottragadni, ellentetben a sutopapirral. Tovabbi jo sutest-fozest mindenkinek!

zsuzsa.sulyok

Kedves Pap Szilárd István! El?ször is, szeretném megköszönni, a rendkívül korrekt és kedves választ. -Elnézést szeretnék kérni, -mert, "átolvasva", a -"hozzászólásom"- sajnos, meglehet?sen -"okoskodó, agresszív kismalacos"- stílusúnak t?nik...-bocs. -("a rosseb tudja", -mondaná, régi dunántúli "énem", mér' írtam ilyet, fölindulásomban, pedig eddig még sose...) - "vcsuka"-nak van igaza: -ennek a cikknek, az a baja , hogy nem a megfelel? címet kapta... -(az ötletek nagy része szerintem is nagyon jó)... -abszolút igaz: - mindenki volt, van, lesz kezd?... -de, -"vérszemet kapva"-(bocs.) ---"nem-e lehetne-e"---valami "sorozat"???, -a tényleg abszolút kezd?knek, tanácsok, receptek, összegy?jtve: -pl.:- vöröshagymát igazán, ügyesen apróra vágni, és jól "dinsztelni",- rántás???, -habarás, -"egyszer? kaják, egy-két lángon, f?z?lapon", stb...-.(akár kollégiumban, albérletben, akár pl. külföldre kerülve, teljesen "f?zéstudatlanul", -de esetleg, el?bb-utóbb, igényelve valami finom, de egyszer?en elkészíthet?t....-de, ahogy írtam, a "legesleg" alapokon kezdve... -bocs., lehet , hogy marhaságokat írtam, itt fentebb, mert hál'istennek a rengeteg receptb?l bárki válogathat és eldöntheti, melyikkel próbálkozzon.... -(kíváncsiságból "rákkattintottam" a -"F?z?suli"- címre, hát bocs., de nekem, nem az "jött be" , - amit a címr?l gondoltam???... -ismét elnézést kérek, nagyon könny?: " felhasználóként", ötletelni és "kritizálni"... -csak visszagondoltam, amikor én is kezd? voltam, bizony, mennyi minden, ami most már "eccer?"? , -nagggyon is bonyolultnak t?nt..- (de, pl. "rántás mennyiség ügyileg", -még most se vagyok topon szerintem)...

hadorika1978

..annyit szeretnék még megjegyezni Papp Szilárd Istvánnak, hogy véleményem szerint a valóban nagyon kezd?, esetleg szükségességb?l süt?/f?z? hölgyek, vagy urak biztosan örülnek az alapok leírásának is, hiszen sietve nem jut eszébe mindenre ügyelni. Kés?bb meg inkább neki sem fog.

Törölt felhasználó

Sajnos,vagy szerencsére mindenki a saját kárán tanul a legtöbbet!

Törölt felhasználó

Abból kiindulva hogy ténylegesen kezd?k olvassák ezt az írást, és esetleg a hozzászólásokat is. A fokhagymahámozás legjobb módja, ha csak úgy férfiasan tenyérrel megnyomjuk, ránehezedünk és a kés lapjával gerezdenként meglapogatjuk. Egyben lejön a héj. A süt?ben sült húsnál pedig ezer és egy okból érdemes inkább süt?zacskót használni, mert a papír átázik a fólia letapad és senki se szeretné vakargatni. A késekkel pedig az a helyzet, hogy a legtöbb baleset a konyhában pont azért fordul el? mert tompa a kés amit használunk, lecsúszik, er?sebben kell nyomni. Kést érdemes eleve min?ségi darabot venni, és évente éleztetni. A porcelán késeket nem szükséges. Ezekb?l akciósan ki lehet fogni a már csak nevében a nagy múltú régi magyar konyhafelszerelés láncolatban. Én is ott szereztem 3500 ft/db körüli áron. Senki ne engedjen a kísértésnek, egy átlagos háztartásba b?ven elég a következ? kombináció. Séf kés, zöldségvágó, hús szeletel?, és egy kisebb a gyümölcsökhöz, egy pedig a kenyérhez. Mellé legfeljebb olló, zöldséghámozó, gyalu kell. Más nem. Írd és mondd, 20 éve f?zök a harmincból. Korán kezdtem, de még mindig tanulom. Öt alapszabály létezik, amit magamnak gy?jtöttem. 1. Mindig tervezett legyen a f?zés. 2. Jusson rá elég id?. 3. A közben keletkez? szemetet azonnal kidobom, minden edényt, deszkát elöblítek, elmosom használt után és megy vissza a helyére. Evés után pedig a tányérokat. 4. Öt ízt egyensúlyozunk, édes, sós, savanyú, keser? és csíp?s. Egyik sem lóghat ki, egyik sem lehet túl intenzív. 5. Ki kell tapasztalnunk az adagokat, érdemes eleve úgy vásárolni hogy személyenként már el?re kiszámítjuk kb mennyi fog fogyni. Aki eszik húst, egy adagba a családja ízlését?l függ?en kb 20 dkg-t kell számítani. Minden egyebet elég egyszer kimérni. Ez szükségszer?, mert ha többet f?zöl, és megmarad pazarolsz. Ha kevesebbet, valaki éhes marad. Remélem akad aki tudja hasznosítani. Ha vásároltok írjatok listát, és próbáljátok ti is egy hétre el?re megtervezni a menüt. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek